
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Zabudnuté prísady do zemiakových placiek: Takto ich kedysi jedli naši predkovia, boli mimoriadne vynaliezaví!
Zabudnuté prísady do zemiakových placiek: Takto ich kedysi jedli naši predkovia, boli mimoriadne vynaliezaví!

V súčasnosti si pod pojmom zemiaková placka väčšinou predstavíme klasickú chrumkavú placku z nastrúhaných zemiakov, vajec, múky a pretlačeného cesnaku. Zvyčajne sa podáva posypaná majoránom, prípadne s kyslou kapustou a údeným mäsom. Naši predkovia však zemiakové placky pripravovali úplne inak. Možno vás prekvapí, aké prísady sa kedysi pridávali do cesta, a že pôvodné zemiakové placky neboli len slané, ale často aj sladké. Vyskúšajte dávne chuťové kombinácie, ktoré sa dnes takmer vytratili z bežnej kuchyne.
Krátka história zemiakových placiek
Zemiakové placky sa v slovenskej kuchyni objavujú už od 18. storočia. Práve v tomto období sa zemiaky začali pestovať vo väčšej miere, a tak sa stali bežnou potravinou aj v chudobnejších rodinách. Z jednoduchých zemiakov sa potom vyvinuli rôzne recepty – od polievok až po vyprážané placky. Časom vzniklo množstvo regionálnych variácií a len málokto tuší, ako veľmi sa dnešná receptúra líši od prapôvodných spôsobov prípravy. Vedeli ste napríklad, že sa kedysi zemiakové placky jedli skôr na sladko ako na slano?
Ak máte radi tradičnú verziu zemiakových placiek, môžete si pozrieť recept na YouTube, kde je postup rozpracovaný krok za krokom.
Sladké zemiakové placky s jablkami
Väčšina z nás pozná klasické zemiakové placky zložené zo zmesi nastrúhaných zemiakov, múky, vajec, soli, korenia, majoránu, mlieka a pretlačeného cesnaku. Staré recepty však naznačujú, že sa zvyklo pridávať jablko a med. Ak chcete vyskúšať túto dávnu pochúťku, dajte na 200 g zemiakov (nastrúhaných alebo najemno rozpučených) približne kilo najemno postrúhaných jabĺk a asi 3 lyžice medu. Táto kombinácia zabezpečí príjemnú, nie príliš výraznú sladkosť, vďaka ktorej si zemiakové cesto zachová zaujímavú chuť. Po usmažení môžete placky ešte pokvapkať medom alebo poliať sladkým sirupom – uvidíte, že tento spôsob pripraví jedlo, aké by vás pri zemiakových plackách možno ani nenapadlo.
Dávny recept na „českú“ zemiakovú placku (pečenú v rúre)
Iný menej známy historický recept opisuje pečenie placiek namiesto vyprážania. Postup je nasledovný:
- Uvarené a ošúpané zemiaky: Najemno ich nastrúhajte na tanier alebo do misy.
- Mleté škvarky a restovaná cibuľa: V samostatnej miske zmiešajte „tanier mletých škvarkov“ s jemne orestovanou cibuľou, nasekanou petržlenovou vňaťou a roztlačeným cesnakom (podľa chuti).
- Pridanie mäsa: K zmesi pridajte majorán, 3 vajcia a akékoľvek mäso, ktoré máte poruke (môže byť dusené, varené, pečené či dokonca rybie). Ak mäso nemáte alebo ho chcete vynechať, nahraďte ho napríklad hubami.
- Strúhaná žemľa: Dôležitou časťou tohto receptu je aj strúhaná žemľa, ktorá pomáha spojiť všetky suroviny do kompaktnej hmoty.
- Pečenie: Zmiešané cesto nalejte do vymasteného pekáča a pečte približne 45 minút v stredne vyhriatej rúre.
Takto pripravená pečená zemiaková placka sa kedysi často podávala so šalátom, kompótom alebo dokonca so šálkou čiernej kávy. Vďaka pečeniu sa menej mastí a má mierne odlišnú konzistenciu, než na akú sme pri klasických vyprážaných plackách zvyknutí.
Zemiakové placky s červenou repou
Ak chcete jemne zmeniť chuť a dodať zemiakovým plackám svieži farebný nádych, pridajte do klasického cesta aj trochu nastrúhanej červenej repy a nakrájanú (alebo nasekanú) cibuľu. Červená repa je prirodzene sladšia než zemiaky, takže si môžete určiť pomer podľa toho, akú sladkú chuť chcete docieliť. Stačí aj menšie množstvo, aby placka dostala zaujímavú farbu a príjemnú, mierne sladkavú príchuť. Uvidíte, že touto neobyčajnou kombináciou určite potešíte stravníkov, ktorí majú radi originálne jedlá a zároveň sa neboja experimentovať.
Slivkový lekvár namiesto kapusty
Jednu z najprekvapivejších historických možností, ako podávať zemiakové placky, nájdeme v spojení s ovocnými prílohami. Ak chcete pripraviť placky presne tak, ako to občas robili naši predkovia, vynechajte cesnak a zabudnite na kyslú kapustu či údené mäso. Namiesto toho podávajte horúce, dozlata usmažené placky s marmeládou (slivkovým lekvárom) alebo jablkovým pyré.
- Ako pripraviť rýchle jablkové pyré: Ošúpte a nakrájajte približne pol kila jabĺk, dajte ich variť do menšieho množstva vody. Pridajte asi 100 g cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy a pol balíčka vanilkového pudingu. Varte, kým pyré nezhustne. Takto dosiahnete lahodnú prílohu, ktorá sa skvelo hodí k sladkej verzii zemiakových placiek.
Ak si lámete hlavu, prečo sú dnešné zemiakové placky tak odlišné od tých, ktoré opisujú staré kuchárske knihy, pamätajte, že gastronomické trendy sa vždy prispôsobovali dostupnosti surovín a chutiam danej doby. Kým teraz mnohí ľudia uprednostňujú chrumkavé a slané verzie so štipľavým cesnakom, kedysi bola sladká kombinácia s ovocím úplne bežná.
Ak máte radi zemiaky a nebojíte sa vyskúšať niečo nové (a vlastne staré), dajte šancu aj týmto dnes už trochu zabudnutým receptom. Možno vás prekvapí, ako veľmi zmenia pohľad na jednoduchú surovinu, ktorá si za storočia vyslúžila miesto v srdciach kuchárov aj gurmánov. Vaši hostia ocenia nečakané chute a vy spoznáte kúsok kulinárskej histórie, ktorá sa takmer vytratila z našich stolov. Bon appétit!