Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Zahrejte sa polievkou z červenej repy. Táto s kozím syrom chutí obzvlášť skvele

Zahrejte sa polievkou z červenej repy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zahrejte sa polievkou z červenej repy. Táto s kozím syrom chutí obzvlášť skvele Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Jeseň je ideálny čas vrátiť do kuchyne sýte a výživné polievky. V tomto recepte červená repa doslova žiari, a navyše vám pomôže aj ako prevencia proti prechladnutiu.

Červená repa sa už dávno nepodáva len vo forme kociek v sladkokyslom náleve. Táto klasika zo školských jedální mnoho ľudí odradila a repu majú na zozname zavrhnutých potravín. Rozhodne si ale zaslúži druhú šancu, pretože v správnej úprave chutí naozaj výborne.

Okrem toho má nízku energetickú hodnotu – 100 g repy obsahuje iba 45 kcal. Súčasne je veľmi bohatá na minerály, predovšetkým vápnik, fosfor, draslík, horčík a železo. Nájdete v nej aj vitamíny skupiny B, vitamín C a kyselinu listovú.

Pravidelná konzumácia červenej repy vám pomôže posilniť imunitu a čeliť jesennému prechladnutiu a virózam. Prospieva tiež tráveniu, srdcu, cievam a pôsobí ako prevencia proti nádorovým ochoreniam.

Červenú repu majú v repertoári aj slávni šéfkuchári. Pozrite sa, ako ju pripravuje legendárny Gordon Ramsay:

Ako ju spracovať?

Červenú repu je možné jesť surovú – najčastejšie sa podáva ako carpaccio vo forme tenkých plátkov s kozím syrom a balzamikovým octom. Môžete ju tiež uvariť alebo upiecť.

Pečením v šupke získava najvýraznejšiu a najlepšiu chuť, navyše si zachová aj krásnu farbu, ktorá sa počas dlhého varenia vo vode stráca. Hodí sa na prípravu šalátov, nátierok, polievok, zapečených jedál a využitie má aj v sladkej kuchyni – výborne chutí napríklad v perníku alebo muffinoch.

Na prácu s červenou repou si vezmite rukavice, vysoký obsah prírodných farbív sa totiž veľmi rýchlo prejaví aj na pokožke. Prípadne si pripravte citrónovú šťavu, ktorá farbu z rúk odstráni.

Polievka z červenej repy s kozím syrom

Doba prípravy: 50 minút

Ingrediencie:

5 buľv červenej repy
1 cibuľa
1 000 ml zeleninového vývaru
2 lyžice balzamikového octu
1 lyžička sušeného tymiánu
2 strúčiky cesnaku
100 g čerstvého kozieho syra (použiť možno aj fetu)
čerstvé bylinky (pažítka, petržlen alebo žerucha)
olivový olej
soľ
korenie

Príprava:

1) Predhrejte rúru na 200 ºC.

2) Repu olúpte, nakrájajte na kocky a v miske premiešajte s dvoma lyžicami olivového oleja. Rozložte ju na plech a pečte 30-40 minút do zmäknutia.

3) Upečenú repu rozmixujte na pyré spoločne s jednou šálkou vývaru.

4) Cibuľu nasekajte nadrobno a na miernom plameni ju opražte v hrnci do mierne zlatistej farby. Pridajte cesnak a sušený tymian. Minútu restujte a potom vlejte pripravené pyré.

5) Polievku osoľte, okoreňte a pridajte balzamikový ocot.

6) Pri podávaní polievku posypte kozím syrom a bylinkami.

Zdroj: theinspiredhome.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.