- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Zahrejte sa polievkou z červenej repy. Táto s kozím syrom chutí obzvlášť skvele
Zahrejte sa polievkou z červenej repy. Táto s kozím syrom chutí obzvlášť skvele
Jeseň je ideálny čas vrátiť do kuchyne sýte a výživné polievky. V tomto recepte červená repa doslova žiari, a navyše vám pomôže aj ako prevencia proti prechladnutiu.
Červená repa sa už dávno nepodáva len vo forme kociek v sladkokyslom náleve. Táto klasika zo školských jedální mnoho ľudí odradila a repu majú na zozname zavrhnutých potravín. Rozhodne si ale zaslúži druhú šancu, pretože v správnej úprave chutí naozaj výborne.
Okrem toho má nízku energetickú hodnotu – 100 g repy obsahuje iba 45 kcal. Súčasne je veľmi bohatá na minerály, predovšetkým vápnik, fosfor, draslík, horčík a železo. Nájdete v nej aj vitamíny skupiny B, vitamín C a kyselinu listovú.
Pravidelná konzumácia červenej repy vám pomôže posilniť imunitu a čeliť jesennému prechladnutiu a virózam. Prospieva tiež tráveniu, srdcu, cievam a pôsobí ako prevencia proti nádorovým ochoreniam.
Červenú repu majú v repertoári aj slávni šéfkuchári. Pozrite sa, ako ju pripravuje legendárny Gordon Ramsay:
Ako ju spracovať?
Červenú repu je možné jesť surovú – najčastejšie sa podáva ako carpaccio vo forme tenkých plátkov s kozím syrom a balzamikovým octom. Môžete ju tiež uvariť alebo upiecť.
Pečením v šupke získava najvýraznejšiu a najlepšiu chuť, navyše si zachová aj krásnu farbu, ktorá sa počas dlhého varenia vo vode stráca. Hodí sa na prípravu šalátov, nátierok, polievok, zapečených jedál a využitie má aj v sladkej kuchyni – výborne chutí napríklad v perníku alebo muffinoch.
Na prácu s červenou repou si vezmite rukavice, vysoký obsah prírodných farbív sa totiž veľmi rýchlo prejaví aj na pokožke. Prípadne si pripravte citrónovú šťavu, ktorá farbu z rúk odstráni.
Polievka z červenej repy s kozím syrom
Doba prípravy: 50 minút
Ingrediencie:
5 buľv červenej repy
1 cibuľa
1 000 ml zeleninového vývaru
2 lyžice balzamikového octu
1 lyžička sušeného tymiánu
2 strúčiky cesnaku
100 g čerstvého kozieho syra (použiť možno aj fetu)
čerstvé bylinky (pažítka, petržlen alebo žerucha)
olivový olej
soľ
korenie
Príprava:
1) Predhrejte rúru na 200 ºC.
2) Repu olúpte, nakrájajte na kocky a v miske premiešajte s dvoma lyžicami olivového oleja. Rozložte ju na plech a pečte 30-40 minút do zmäknutia.
3) Upečenú repu rozmixujte na pyré spoločne s jednou šálkou vývaru.
4) Cibuľu nasekajte nadrobno a na miernom plameni ju opražte v hrnci do mierne zlatistej farby. Pridajte cesnak a sušený tymian. Minútu restujte a potom vlejte pripravené pyré.
5) Polievku osoľte, okoreňte a pridajte balzamikový ocot.
6) Pri podávaní polievku posypte kozím syrom a bylinkami.