Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zahrejte sa tekvicou a doplňte telu cenné betakarotény

Tekvicová polievka, ktorá zahreje
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tekvicová polievka, ktorá zahreje Foto: depositphotos.com
reklama:

Tekvica patrí medzi typické jesenné druhy zeleniny, ktoré nielen zahrejú, ale zároveň telu dodajú množstvo prospešných látok. Je ľahko stráviteľná, výživná a pritom má nízky obsah kalórií, vďaka čomu je obľúbená aj u ľudí, ktorí si strážia jedálniček. Veľkou výhodou je aj jej univerzálnosť – uplatní sa v slanej aj sladkej kuchyni.

Prečo zaradiť tekvicu do jedálnička

Tekvica má nízky obsah sacharidov, nízky glykemický index a teda aj nízku glykemickú záťaž. To znamená, že po jej konzumácii nedochádza k prudkým výkyvom hladiny cukru v krvi. Okrem toho je bohatým zdrojom betakaroténov, ktoré sa v tele premieňajú na vitamín A, dôležitý pre zrak, pokožku aj imunitu.

Obsahuje tiež vlákninu, ktorá podporuje trávenie, a vďaka jemnej chuti ju ľahko skombinujete s rôznymi koreninami – od sladkých až po výrazne korenisté.

Tekvicové pyré – jednoduchý základ do mnohých receptov

Jedným z najpraktickejších spôsobov spracovania tekvice je tekvicové pyré. Jeho príprava je nenáročná a výsledok má široké využitie. Pyré môžete použiť:

  • do koláčov, muffinov či báboviek,

  • do lievancov alebo palaciniek,

  • ako prílohu k cestovinám či rizotu,

  • do kaší, jogurtov alebo smoothie,

  • ako základ do krémových polievok.

Nižšie nájdete jednoduchý recept, ktorý zvládne každý.

Recept na domáce tekvicové pyré

Suroviny

  • ½ tekvice hokkaido

  • 1–2 čajové lyžičky vanilkového extraktu alebo ½ čajovej lyžičky pravej vanilky

  • 30 g javorového sirupu

  • 1 čajová lyžička škorice

  • ¼ čajovej lyžičky perníkového korenia

Postup

Tekvicu dôkladne umyte, očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Rozložte ju na plech a pečte pri teplote 200 °C, kým úplne nezmäkne. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti kúskov, zvyčajne však postačí 25–35 minút.

Po upečení nechajte tekvicu mierne vychladnúť. Následne ju vložte do mixéra spolu s vanilkou, javorovým sirupom, škoricou a perníkovým korením. Všetko rozmixujte do hladkého pyré. Ak by bola konzistencia príliš hustá, pridajte trochu vody alebo podľa potreby aj rastlinné mlieko.

Skladovanie

Hotové pyré preložte do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a uchovávajte v chladničke. Pri správnom skladovaní vydrží až jeden týždeň bez straty chuti.

Tekvicové pyré je ideálnym základom pre jesenné aj zimné recepty. Jemne sladká chuť, vôňa korenín a výživové benefity z neho robia surovinu, ktorú sa oplatí mať vždy poruke.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.