Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zapečené špagety s mletým mäsom – jedlo, ktoré nikdy nesklame

Zapečené špagety s mletým mäsom – jedlo, ktoré nikdy nesklame
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zapečené špagety s mletým mäsom – jedlo, ktoré nikdy nesklame Foto: depositphotos.com
reklama:

Prečo práve špagety?

Len málo jedál dokáže vyvolať toľko spomienok ako obyčajné špagety s mäsovou omáčkou. Pre niekoho sú symbolom detstva, pre iného rýchlou záchranou po dlhom dni. Či už ich pripravuje stará mama, alebo ich varíme sami doma, kombinácia cestovín a mäsa patrí k tým, ktoré si obľúbite raz a navždy.

Najväčšou výhodou je ich univerzálnosť. Môžete ich mať hotové za pol hodinu, alebo im dopriať čas a variť omáčku pomaly celé popoludnie. A ak sa rozhodnete cestoviny zapiecť, obyčajný obed sa zmení na slávnostné jedlo.

Omáčka – základ úspechu

Samotné špagety by bez dobrej omáčky nemali dušu. Možností, ako ju pripraviť, je nespočetne veľa. Niekto nedá dopustiť na vôňu cesnaku a byliniek, iný stavia na sladkastú chuť mrkvy a cibule. V Taliansku sa zrodilo známe ragú alla bolognese, ktoré sa varí dlho a pomaly s vínom a vývarom.

Na bežné varenie však postačí kvalitné mleté mäso (hovädzie s bravčovým je osvedčená voľba), rajčiny, cibuľa, cesnak a pár korenín. Mäso je dôležité najprv poriadne opražiť, aby sa vytvorila výrazná chuť, a až potom pridať ostatné suroviny. Tak vznikne hustá, voňavá omáčka, ktorá sa krásne spojí s cestovinami.

Chcete chuť ešte zvýrazniť? Mrkva nakrájaná na malé kocky pridá jemnú sladkosť, trocha červeného vína alebo štipka škorice omáčku obohatí o nové tóny.

Boloňské špagety – malý paradox

Pod pojmom „boloňské špagety“ si väčšina z nás predstaví špagety s mäsovo-rajčinovou omáčkou. Zaujímavosťou však je, že priamo v Bologni by ste takéto jedlo len ťažko našli – tam ragú podávajú skôr s tagliatelle. Špagety sa na tanier dostali až neskôr a mimo regiónu.

To však nič nemení na fakte, že práve špagety sú ideálne na rýchly obed pre celú rodinu. Správne pripravená boloňská omáčka na nich chutí výborne, aj keby to tradičný taliansky kuchár nepovažoval za „správne“.

Čo robí špagety skutočne výnimočnými

Dokonalé špagety nespoznáte iba podľa chuti. Ide aj o vôňu, konzistenciu a rovnováhu všetkých zložiek. Mäso má byť opečené dohneda, cestoviny uvarené na skus a omáčka by mala mať presne takú hustotu, aby cestoviny obalila, ale nezlepila ich.

Kľúčom sú detaily – kúsok masla na záver, trocha smotany na zjemnenie alebo porcia čerstvo nastrúhaného parmezánu. Ak necháte omáčku bublotať dlhšie, chute sa krásne prepoja a výsledok bude ešte výraznejší.

Ako využiť zvyšky – zapečené špagety

Máte omáčku navyše alebo uvarené cestoviny, ktoré zostali v hrnci? Zapečené špagety sú perfektný spôsob, ako ich využiť. Spojenie cestovín, mäsovej omáčky a rozpečeného syra vytvára jedlo, ktoré je sýte a chutí malým aj veľkým.

Postup je jednoduchý: špagety zmiešate s omáčkou, podľa chuti pridáte smotanu alebo syr, vložíte do zapekacej misy, posypete syrom a necháte piecť 20–30 minút. Na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, vnútro ostane šťavnaté a voňavé.

Veľkou výhodou je, že sa dajú pripraviť vopred – večer ich naložíte do misy a na druhý deň stačí vložiť do rúry. Ideálne riešenie pre zaneprázdnené rodiny.

Tradične alebo moderne?

Cestoviny patria medzi potraviny, ktoré sú lacné, ľahko skladovateľné a navyše nezaťažujú životné prostredie. A hoci sme zvyknutí na verziu s mäsom, rovnako dobre sa dá pripraviť aj rastlinná alternatíva.

Šošovica, huby a rajčiny dokážu vytvoriť omáčku, ktorá chuťou pripomína mäsové ragú. Pre niekoho je to zdravšia a ekologickejšia cesta, no výsledok poteší aj tých, ktorí sú zvyknutí na klasiku.

Takto sa spája tradícia s novými trendmi – a práve špagety sú skvelým príkladom, že obľúbené jedlo môže mať viacero podôb.

Záver

Špagety s mletým mäsom sú jedlom, ktoré si nájde miesto v každej kuchyni. Môžete ich pripraviť rýchlo aj pomaly, klasicky aj moderne, a ak ich ešte zapečiete, vznikne pokrm, ktorý vonia až za roh.

A možno práve preto si ich obľúbili generácie pred nami a budú ich milovať aj tie budúce. Stačí ich pripraviť s láskou – a obyčajný tanier cestovín sa zmení na jedlo, ktoré poteší rodinu aj priateľov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.