Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Zapekaná cuketa v syrovom obale: letná pochúťka bez výčitiek

Zapekaná cuketa v syrovom obale: letná pochúťka bez výčitiek
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zapekaná cuketa v syrovom obale: letná pochúťka bez výčitiek Foto: depositphotos.com
reklama:

Ľahké, chutné a iné ako zvyčajne – cuketa ako ju (možno) ešte nepoznáte

Počas leta je cuketa doslova všade – v záhradách, na trhoch aj v kuchyniach. Je lacná, jednoduchá na spracovanie a výživná. Väčšinou končí v polievke, dusená na panvici či na grile. Ak však hľadáte niečo nové, čo by ju posunulo na ďalší level, vyskúšajte tento zapekaný variant – cuketa obalená v syrovom cestíčku a upečená v rúre. Bez vyprážania, bez nadbytočného tuku, no s plnou chuťou, ktorá vás milo prekvapí.

Zabudnite na panvicu – chrumkavá verzia z rúry

Klasická cuketa v trojobale alebo cestíčku býva často pripravovaná na oleji. Chrumkavá, ale ťažká. Rúra však ponúka šikovnejšiu možnosť – zdravšiu, čistejšiu a bez neporiadku v kuchyni. Plátky cukety zapečené v jemnom cestíčku s prídavkom syra sa na povrchu krásne zafarbia a zostávajú šťavnaté vo vnútri. A čo je najlepšie? Nezaťažia žalúdok ani kalorický rozpočet.

Základné cesto je rýchle a variabilné – miešajú sa vajcia, hladká múka, mlieko (alebo kefír) a strúhaný syr. Výber syra môžete prispôsobiť – od jemného eidamu cez výraznejší čedar až po pikantnú bryndzu. Dochucovanie je už len na vás – soľ, korenie, bylinky či trocha prelisovaného cesnaku všetko výborne doplnia.

Ako pripraviť cuketu, aby bola dokonalá

Cuketa má neutrálnu chuť, takže dobre funguje s rôznym korením a doplnkami. Aby sa počas pečenia nerozpadla a cestíčko na nej držalo, je dobré plátky najprv jemne osoliť a nechať odpočívať – vypotia tak nadbytočnú vodu. Tento krok môže pôsobiť ako detail, no výsledok bude omnoho lepší – bez rozmočeného povrchu a s dokonalou konzistenciou.

Postup, ktorý zvládne každý

  • Cuketu nakrájajte na rovnomerné plátky hrubé približne pol centimetra.

  • V mise zmiešajte vajcia, múku, trochu mlieka (alebo kefíru) a nastrúhaný syr.

  • Dochutiť môžete bylinkami, korením, cesnakom či horčicou.

  • Každý kúsok cukety namočte do pripraveného cesta a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.

  • Pečte v predhriatej rúre do zlatista – ideálne približne 20–25 minút pri 200 °C, pričom ich v polovici obráťte, aby boli krásne prepečené z oboch strán.

Jedlo na viacero spôsobov

Či už hľadáte ľahký obed, sýtu prílohu alebo zdravšiu alternatívu k bežným snackom – táto cuketa vám vyhovie. Skvele sa hodí s prílohami ako zemiaková kaša, zeleninový šalát alebo jogurtový dressing. Výborne doplní aj grilované mäso, rybu či tofu. A ak nejaké kúsky ostanú, pokojne si ich dajte studené – chutia rovnako dobre a sú ideálne na cesty či piknik.

Zdravšie neznamená menej chutné

Výhodou tohto receptu je, že okrem lahodnej chuti ponúka aj výživnú hodnotu. Syr dodá jedlu bielkoviny a vápnik, vajíčko sa postará o výdatnosť a cuketa zasa prinesie vlákninu, vitamíny a antioxidanty. Navyše, vďaka príprave v rúre sa vyhnete prebytku tuku, čo ocení každý, kto sa snaží jesť rozumnejšie.

Pečenie verzus vyprážanie – jasný víťaz

Rúra má oproti panvici niekoľko zásadných výhod. Nepotrebujete liter oleja, kuchyňa nezapácha a ušetríte si čistenie. Pečenie je navyše šetrnejšie k surovinám a umožňuje pripravovať väčšie množstvo naraz – ideálne, ak varíte pre rodinu alebo návštevu. Moderné kuchyne čoraz častejšie volia práve túto cestu – bez kompromisov v chuti, ale s ohľadom na zdravie.

Extra chrumkavosť? Stačí malý trik

Ak túžite po dokonale chrumkavom povrchu, pridajte do cesta lyžicu škrobu (napr. kukuričného) alebo trošku strúhanky. Skúsiť môžete aj kombináciu hladkej a cícrovej múky – vytvoríte tak netradičnú štruktúru, ktorá osloví aj gurmánov. Máte doma teplovzdušnú fritézu? Aj tá je skvelou voľbou – rýchla príprava, minimum tuku a perfektný výsledok.

Obmieňajte, skúšajte, kombinujte

Cesto si môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti. Tu je niekoľko tipov, čo doň pridať:

  • strúhanú mrkvu či červenú repu pre jemnú sladkosť

  • čerstvé bylinky ako tymian, pažítka, oregano

  • údený syr pre bohatšiu chuť

  • trocha horčice alebo štipky čili pre pikantný efekt

  • alternatívne múky ako mandľová či kokosová pre bezlepkovú verziu

Záver? Jedlo, ktoré si zaslúži miesto vo vašej letnej kuchyni

Cuketa v syrovom cestíčku z rúry nie je len jednoduchý recept – je to ideálna odpoveď na otázku „čo z cukety, aby to nebolo nudné?“ Spojenie sviežej zeleniny, chutného syra a jednoduchého pečenia vás rýchlo presvedčí, že zdravšie neznamená horšie – práve naopak.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.