Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zapekané zemiaky s kuracinou: Jednoduché jedlo z jedného pekáča, ktoré sa vždy podarí

Zapekané zemiaky s kuracinou: Jednoduché jedlo z jedného pekáča, ktoré sa vždy podarí
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zapekané zemiaky s kuracinou: Jednoduché jedlo z jedného pekáča, ktoré sa vždy podarí Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak hľadáte rýchle a sýte jedlo, ktoré nezaťaží kuchára ani domácu zásobu surovín, zapekané zemiaky s kuracím mäsom sú ideálnou voľbou.

Stačí jeden pekáč a pár bežných ingrediencií, a na stole máte obľúbenú domácu klasiku vhodnú na obed aj večeru. Aby však výsledok nestroskotal na vysušenom mäse alebo tvrdých zemiakoch, oplatí sa poznať niekoľko drobností, ktoré robia rozdiel.

Čomu sa vyhnúť, aby jedlo dopadlo podľa predstáv

Hoci ide o jednoduchý recept, niekoľko detailov dokáže ovplyvniť, či bude jedlo šťavnaté a rovnomerne prepečené.

Mäso nesmie byť prepečené už na začiatku

Ak sa kuracina nechá v panvici príliš dlho alebo sa vloží do pekáča úplne surová, ľahko stratí šťavu. Raz vysušené mäso sa už počas pečenia „nespamätá“.
Trik je v krátkom prudkom opečení – mäso sa zatiahne, ale zostane vo vnútri trochu surové. Pomôže aj tuk z klobásky a cibule, ktoré sa pri pečení rozpustia a udržia zmes vláčnu.

Zemiaky neradno krájať nahrubo

Ak sú plátky príliš hrubé alebo rúra od začiatku príliš horúca, vrch zemiakov sa rýchlo zapečie, zatiaľ čo stred tvrdne.
Ideálne sú pravidelné tenké plátky, približne 3–4 mm. Pri variantách, kde chcete šťavnatejší výsledok, môžu byť aj o čosi hrubšie (okolo 1 cm). Pečenie začíname pri miernejšej teplote a až keď zemiaky mäknú, môžeme teplotu zvýšiť.

Zálievka nesmie prevládnuť

Ak sa použije príliš veľa tekutiny alebo sa konzervovaná zelenina nescedí, jedlo sa nebude zapekať, ale dusiť. Výsledkom je rozmočený nákyp.
Zeleninu preto vždy dobre sceďte a zálievku prilievajte až v závere, keď je základ už takmer hotový.

Suroviny pre 4 osoby

Mäsová zmes:

  • 1 cibuľa
  • 500 g kuracích pŕs
  • 100 g pikantnej klobásy
  • 300 g konzervovanej zeleniny (mrkva, kukurica, fazuľa, paprika, hrášok)
  • 1 strúčik cesnaku

Zemiaky a zálievka:

  • 600 g zemiakov
  • 1 jarná cibuľka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g údeného syra, nastrúhaného
  • 2 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • soľ, mleté korenie, rasca, grilovacie korenie
  • tuk na vymastenie pekáča

Postup prípravy

1. Začnite prípravou mäsovej zmesi.
Na panvici nechajte vypustiť tuk z nakrájanej pikantnej klobásy, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak. Keď všetko zľahka zmäkne, prisypte kúsky kuracieho mäsa a krátko ich zarestujte. Nakoniec primiešajte scedenú zeleninu a podľa chuti pridajte grilovacie korenie.

2. Pripravte si zemiaky.
Ošúpané zemiaky nakrájajte na rovnomerné plátky a premiešajte ich s jarnou cibuľkou, roztlačeným cesnakom, soľou, korením, rascou a grilovacím korením.

3. Vrstvenie v pekáči.
Do vymasteného pekáča uložíte polovicu zemiakov, na ne rozotriete mäsovú zmes, posypete tenkou vrstvou syra a prikryjete zvyšnými zemiakmi.

4. Predpečenie.
Pekáč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Po približne 20–30 minútach sa na zemiakoch začnú robiť malé pľuzgieriky – to je znak, že môžete pokračovať.

5. Zálievka na záver.
Vajcia rozšľahajte s mliekom a zvyšným syrom. Touto zmesou zalejte takmer hotové jedlo a nechajte ešte približne 10 minút zapiecť, aby povrch pekne stuhol a zozlatol.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.