Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Zavárané papriky plnené kapustou: Chrumkavá delikatesa s pikantným nádychom, ktorá vydrží celú zimu

Zavárané papriky plnené kapustou: Chrumkavá delikatesa s pikantným nádychom, ktorá vydrží celú zimu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zavárané papriky plnené kapustou: Chrumkavá delikatesa s pikantným nádychom, ktorá vydrží celú zimu Foto: depositphotos.com
reklama:

Zabudnite na tradičné plnené papriky s mäsom a omáčkou. Existuje menej známa, no výnimočne chutná alternatíva – studené papriky plnené kapustou. Nevyžadujú pečenie ani dlhé varenie a vďaka octovému nálevu sa z nich stáva ideálna príloha k mäsu, syrom či pečivu. Navyše, pri správnom skladovaní si túto pochúťku môžete vychutnať aj v zime.

Netypické plnenie, tradičná chuť sezóny

Tento recept je výborný spôsob, ako zúročiť letnú úrodu zeleniny. Kombinácia sviežej kapusty a paprík ponúka osviežujúcu chuť, ktorú zvýrazní jemne sladkastý nálev s prípadným štipľavým akcentom chilli. Výsledné papriky zostávajú pevné, ich vnútro je šťavnaté a s každým sústom sa uvoľňuje príjemne nakyslá aróma.

Studená pochúťka s dlhou trvanlivosťou

Na rozdiel od klasickej teplej verzie s mäsom sa tieto papriky podávajú studené – často až niekoľko týždňov či mesiacov po zavaření. Vďaka sterilizácii si zachovajú čerstvosť a získavajú čoraz výraznejšiu chuť. Sú ľahko stráviteľné, skvele dopĺňajú mastnejšie jedlá a sú hotovou vitamínovou bombou počas chladných mesiacov.

Čo budete potrebovať?

Na približne 15 až 20 zaváracích pohárov s objemom 700 ml si pripravte:

  • 1 väčšiu hlávku bielej kapusty,

  • 2–3 PL soli,

  • 45–80 zelených alebo bielych paprík (podľa veľkosti).

Ingrediencie na nálev:

  • 3 litre vody,

  • 1 liter octu,

  • 600 g cukru,

  • 120 g soli,

  • 1 balenie zmesi Deko (konzervant a koreniny),

  • voliteľne nasekané chilli papričky pre pikantnejší variant.

Postup prípravy:

  1. Nálev: Do veľkého hrnca nalejte vodu, ocot, prisypte cukor, soľ, balenie Deka a prípadne chilli. Priveďte do varu, premiešajte a nechajte úplne vychladnúť.

  2. Kapusta: Vyrežte tvrdý hlúb a kapustu nasekajte na jemné prúžky. V mise ju premiešajte so soľou a nechajte 15 minút odležať, aby zmäkla.

  3. Papriky: Starostlivo ich umyte, odrežte vrchnú časť so stopkou a odstráňte semienka, pričom sa snažte nepoškodiť steny plodu.

  4. Plnenie: Do každej papriky natlačte kapustovú zmes a naskladajte ich do čistých, suchých pohárov. Do jedného pohára sa zmestia spravidla 3 až 4 kusy.

  5. Zalievanie a zaváranie: Naplnené papriky zalejte vychladnutým nálevom tak, aby boli úplne ponorené. Okraje pohárov utrite do sucha a pevne zaviečkujte. Následne sterilizujte v hrnci s vodou pri 90 °C približne 30 minút.

TIP: Papriky sú najlepšie po niekoľkých týždňoch, keď sa chute dobre prepoja. Časom sa stávajú aromatickejšími a výraznejšími – ideálne na zimné večere či ako domáci darček.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.