Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zavárané papriky plnené kapustou: Chrumkavá delikatesa s pikantným nádychom, ktorá vydrží celú zimu

Zavárané papriky plnené kapustou: Chrumkavá delikatesa s pikantným nádychom, ktorá vydrží celú zimu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zavárané papriky plnené kapustou: Chrumkavá delikatesa s pikantným nádychom, ktorá vydrží celú zimu Foto: depositphotos.com
reklama:

Zabudnite na tradičné plnené papriky s mäsom a omáčkou. Existuje menej známa, no výnimočne chutná alternatíva – studené papriky plnené kapustou. Nevyžadujú pečenie ani dlhé varenie a vďaka octovému nálevu sa z nich stáva ideálna príloha k mäsu, syrom či pečivu. Navyše, pri správnom skladovaní si túto pochúťku môžete vychutnať aj v zime.

Netypické plnenie, tradičná chuť sezóny

Tento recept je výborný spôsob, ako zúročiť letnú úrodu zeleniny. Kombinácia sviežej kapusty a paprík ponúka osviežujúcu chuť, ktorú zvýrazní jemne sladkastý nálev s prípadným štipľavým akcentom chilli. Výsledné papriky zostávajú pevné, ich vnútro je šťavnaté a s každým sústom sa uvoľňuje príjemne nakyslá aróma.

Studená pochúťka s dlhou trvanlivosťou

Na rozdiel od klasickej teplej verzie s mäsom sa tieto papriky podávajú studené – často až niekoľko týždňov či mesiacov po zavaření. Vďaka sterilizácii si zachovajú čerstvosť a získavajú čoraz výraznejšiu chuť. Sú ľahko stráviteľné, skvele dopĺňajú mastnejšie jedlá a sú hotovou vitamínovou bombou počas chladných mesiacov.

Čo budete potrebovať?

Na približne 15 až 20 zaváracích pohárov s objemom 700 ml si pripravte:

  • 1 väčšiu hlávku bielej kapusty,

  • 2–3 PL soli,

  • 45–80 zelených alebo bielych paprík (podľa veľkosti).

Ingrediencie na nálev:

  • 3 litre vody,

  • 1 liter octu,

  • 600 g cukru,

  • 120 g soli,

  • 1 balenie zmesi Deko (konzervant a koreniny),

  • voliteľne nasekané chilli papričky pre pikantnejší variant.

Postup prípravy:

  1. Nálev: Do veľkého hrnca nalejte vodu, ocot, prisypte cukor, soľ, balenie Deka a prípadne chilli. Priveďte do varu, premiešajte a nechajte úplne vychladnúť.

  2. Kapusta: Vyrežte tvrdý hlúb a kapustu nasekajte na jemné prúžky. V mise ju premiešajte so soľou a nechajte 15 minút odležať, aby zmäkla.

  3. Papriky: Starostlivo ich umyte, odrežte vrchnú časť so stopkou a odstráňte semienka, pričom sa snažte nepoškodiť steny plodu.

  4. Plnenie: Do každej papriky natlačte kapustovú zmes a naskladajte ich do čistých, suchých pohárov. Do jedného pohára sa zmestia spravidla 3 až 4 kusy.

  5. Zalievanie a zaváranie: Naplnené papriky zalejte vychladnutým nálevom tak, aby boli úplne ponorené. Okraje pohárov utrite do sucha a pevne zaviečkujte. Následne sterilizujte v hrnci s vodou pri 90 °C približne 30 minút.

TIP: Papriky sú najlepšie po niekoľkých týždňoch, keď sa chute dobre prepoja. Časom sa stávajú aromatickejšími a výraznejšími – ideálne na zimné večere či ako domáci darček.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.