
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Zázračný zázvor nie je vhodný pre každého. Pozor dajte na použitie aj jeho množstvo
Zázračný zázvor nie je vhodný pre každého. Pozor dajte na použitie aj jeho množstvo

Aromatickému zázvoru sa pripisujú zázračné schopnosti, najmä pri prechladnutí a tráviacich ťažkostiach. V prípade niektorých ochorení sa ale jeho užívanie neodporúča, na pozore by sa mali mať aj tehotné ženy.
Zázvor, nadzemný podzemok rastliny, sa používa ako korenie a má liečivé účinky, napríklad pri prechladnutí.
Jeho nadmerná konzumácia môže byť nebezpečná pre ľudí s určitými zdravotnými problémami a môže ovplyvniť účinnosť liekov.
Odporúča sa dodržiavať maximálnu dennú dávku, ktorá je pre sušený zázvor 1 gram a pre čerstvý 4 gramy.
Hoci sa o ňom často hovorí ako o koreni, v skutočnosti sa jedná o nadzemný podzemok rastliny s názvom zázvor lekársky. Dužina má žltú farbu a veľmi výraznú až ostrú chuť.
Pestuje sa predovšetkým v Indii, Číne, Japonsku, medzi významných producentov patria aj Jamajka a západoafrické krajiny. Ako korenie bol u nás známy už v stredoveku a dôležité miesto si získal aj v ľudovom liečiteľstve.
Kandizovaný zázvor môžete pridať do perníka, sušienok, zavarenín, čaju alebo si ho dopriať ako zdravú sladkosť. Jeho domáca výroba je jednoduchá, pozrite sa:
Ako pomáha?
Najčastejšie sa zázvor používa ako prevencia proti prechladnutiu alebo na zmiernenie jeho symptómov. Aromatické silice obsiahnuté v dužine priaznivo pôsobia na tráviaci systém, pomáha pri zvracaní, nechutenstve a nevoľnostiach – vrátane tehotenských.
Má silné zahrievacie účinky, podporuje krvný obeh a správnu funkciu dýchacej sústavy. Obvykle sa podáva vo forme čaju, ktorý sa pripravuje z čerstvého podzemku a dopĺňa citrónom a medom. Použiť sa dá ale aj zázvor sušený.
Kto by sa mal zázvoru vyhnúť?
Hoci sa zázvor často označuje ako všeliek, v niektorých prípadoch je jeho používanie nevhodné, a dokonca aj nebezpečné.
Vyhnite sa mu, ak sa liečite so žalúdočnými vredmi alebo iným zápalovým ochorením tráviacej sústavy. Jeho ostrá chuť pôsobí dráždivo a môže problémy zhoršiť. Neodporúča sa osobám s kardiovaskulárnym ochorením, vysokým tlakom a chorými obličkami.
Pokiaľ dlhodobo užívate akékoľvek lieky, poraďte sa ohľadom konzumácie zázvoru so svojím lekárom. Jeho pôsobením totiž môže dochádzať k zlému vstrebávaniu alebo príliš pomalému vylučovaniu látok z tela, čo má vplyv na správnu účinnosť lieku aj celkové zdravie.
Maximálna denná dávka platí pre všetkých
Aj keď vás žiadne choroby netrápia a zázvor užívate ako prevenciu alebo pomocníka pri prechladnutí, neprekračujte dennú odporúčanú dávku. Nadmerné množstvo môže vyvolať zažívacie ťažkosti, hnačku, búšenie srdca, podráždenie slizníc a tiež vyrážku. V prípade sušeného zázvoru je to 1 gram, v prípade čerstvého 4 gramy. Tehotné ženy by nemali konzumovať viac ako 1 gram čerstvého zázvoru denne.