- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Zázrak za pár korún: Jablko zachráni polievku, zlepšuje pleť a pomôže pri zdravotných problémoch
Zázrak za pár korún: Jablko zachráni polievku, zlepšuje pleť a pomôže pri zdravotných problémoch
Jablká sa dajú v kuchyni využiť aj inak ako do štrúdly. Môžu zachrániť presolenú polievku, ale pomôžu aj mimo kuchyne.
Nie nadarmo sa hovorí, že jablko je našou najdostupnejšou, najlacnejšou, a pritom široko pôsobiacou superpotravinou. Je zdravou desiatou, obľúbeným dezertom a chutí aj k mäsu. Inšpirujte sa rokmi preverenými radami našich babičiek, ktoré jablko dokázali využiť aj inak ako len na jedenie.
1. Mäsu dodá šťavnatosť
Jablká kraľujú skôr sladkým receptom, ale využijete ich aj pri pečení mäsa. Kurča, morku alebo hus naplňte niekoľkými šťavnatými plodmi a pečte ako obvykle. Ovocie neprebije chuť mäsa, ale zaistí, že zostane krásne krehké a šťavnaté. Jablko potom navyše nemusíte vyhadzovať, stačí ho roztlačiť, dochutiť korením a máte k mäsu chutné domáce čatní.
2. Zachráni presolenú polievku
Podarilo sa vám presoliť polievku alebo omáčku? Vhoďte do nej pár kúskov pokrájaného jabĺčka, desať minút povarte a potom vytiahnite, slanosť to zmierni. Podobne funguje aj zemiak.
3. Pomôže dozrieť paradajkám aj hruškám
Priniesli ste si z obchodu tvrdé kivi, zelenkasté banány alebo paradajky bez chuti? Vložte k nim do misky pár jabĺk (jedno zhruba na štyri podobne veľké kúsky nezrelých plodov), pomôžu im dozrieť. Je to vďaka unikajúcemu etylénu, ktorý podporuje zrenie. Pre lepší účinok môžete ovocie prikryť plastovým deklom alebo zabaliť do vrecka.
4. Vráti sušienkam vláčnosť
Keksy, ktoré máte doma v zásobe, stratili svoju vláčnosť? Vložte ich do sklenenej dózy ak nim pridajte prekrojené jablko. Polovicu jablka môžete pridať aj k čerstvo upečenému koláču, spomalí jeho vysychanie.
5. Zaháňa akné a prejasňuje
Vďaka množstvu antioxidantov pomáhajú jablká pokožke celého tela, ale predovšetkým pleti tváre. Chráni ju pred stopami starnutia, akné aj precitlivenosťou. Skúste jednoduchú masku. Jablko postrúhajte najemno a aplikujte na vyčistenú pleť. Nechajte pôsobiť 20 minút, potom opláchnite vlažnou vodou. Pleť by mala byť upokojená a rozjasnená. Do masky môžete pridať lyžicu tvarohu alebo lyžicu medu, ktoré majú na pleť podobný účinok.
6. Vlasom vracia lesk
V starostlivosti o vlasy zase využijete jablkový ocot – ľahko ho vyrobíte aj doma. Zmiešaný s vodou v pomere 1:3 funguje ako skvelý kondicionér. Mierni mastný a unavený vzhľad, dodáva im lesk. Pomáha proti lupinám, uľavuje od svrbenia. A nemusíte ho už oplachovať.
7. Upokojí štípance aj mykózu
Zriedený jablkový ocot uľaví aj pokožke pri popálení slniečkom, poštípaní hmyzom, ale aj pri vaginálnej mykóze. Myslite však na to, že tlmí vonkajšie prejavy, ale nelieči samotný pôvod infekcie.
8. Zužitkujte šupky
Často využívate jablká do receptov olúpané? Šupky nevyhadzujte! Namiesto toho ich usušte a uchovávajte v dóze, poslúži ako skvelý základ čaju. Stačí ich potom hrsť zaliať horúcou vodou, dochutiť medom, škoricou, citrónom či klinčekmi. Nápoj blahodárne pôsobí proti bolestiam hlavy a migréne (najmä kyslé zelené), zaháňa stres, zlepšuje krvný obeh, pomáha pri nedokrvených končatinách, posilňuje imunitu. Pomáha telu tiež detoxikovať, znižovať zlý cholesterol, uľavuje pri tráviacich problémoch – pri hnačke aj pri zápche.
Zdroj: www.prozeny.cz