Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Zdravé vianočné pečivo: Sladkosti bez výčitiek

Zdravé vianočné pečivo: Sladkosti bez výčitiek
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zdravé vianočné pečivo: Sladkosti bez výčitiek Foto: depositphotos.com
reklama:

Vychutnajte si vianočné pečenie, ktoré poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale aj vaše telo. Máme pre vás niekoľko jednoduchých tipov a recept na voňavé ovsené perníčky, po ktorých sa budete cítiť ľahko a plní energie.

Vianoce a sladkosti – tieto dve veci sú neodmysliteľne spojené. Vianočná atmosféra si jednoducho žiada niečo sladké. No kto z nás si po sviatkoch nevšimol prírastok na váhe alebo nezachytil ten pocit únavy a „ťažkých“ nôh? Tento rok však môžeme urobiť radosť sebe aj svojim blízkym a pripraviť si sladkosti, ktoré sú chutné, ale nezoberú nám zdravie ani postavu.

Ako na zdravé pečenie?

Nemusíte sa báť, že vaše vianočné pečivo bude bez chuti. Stačí pár drobných úprav.

  • Menej cukru, viac prírodnej sladkosti: Nahraďte časť klasického cukru napríklad medom, javorovým sirupom alebo rozmixovanými datľami. Tieto prírodné sladidlá dodajú sladkosť aj potrebné živiny.
  • Zdravšie tuky: Namiesto tradičného masla skúste použiť kokosový olej, mleté orechy alebo avokádo.
  • Celozrnné a výživné múky: Celozrnná múka obsahuje viac vlákniny, ktorá pomáha lepšiemu tráveniu a dlhšie vás zasýti. Skúste aj špaldovú alebo mandľovú múku.
  • Bez zbytočných chemikálií: Vyhnite sa kupovaným polevám, ktoré bývajú plné cukru a nezdravých tukov. Môžete si pripraviť vlastnú čokoládovú polevu alebo použiť kvalitné orechové pasty.

Recept na zdravé ovsené perníčky

Ingrediencie:

  • 150 g jemných ovsených vločiek
  • 100 g špaldovej múky
  • 2 čajové lyžičky perníkového korenia
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 1 vajce
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja (rozpusteného)
  • štipka soli

Postup:

Všetky sypké ingrediencie zmiešajte do jednej misky – ovsené vločky, múku, korenie, kypriaci prášok a soľ. Následne pridajte mokré zložky: vajce, med a kokosový olej. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili do hladkého cesta. Z cesta vyváľajte tenkú vrstvu a vykrojte perníčky podľa svojho vkusu. Pečte pri teplote 170 °C asi 10 až 12 minút, kým sa nevyformujú do chrumkavej a voňavej podoby. Výsledok bude nielen chutný, ale aj zdravší, než tradičné pečivo.

A čo s cukrom?

Cukor sa dá prirovnať k nepozvanému hosťovi – čím viac ho pozývate, tým dlhšie u vás zostane. Okrem toho, že môže spôsobovať priberanie, môže tiež prispievať k zápalom v tele a zvyšovať únavu. Tento rok sa teda nebojte vianočného pečenia bez nadmerného množstva cukru.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.