Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Zdravo jesť – aké jednoduché….

4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Ako sa udržať pri sile

Stravovať sa treba čo najpestrejšie. Chlieb, cestoviny, ryža guľatá Mánya, obilninové vločky,najlepšie celozrnné, rovnako ako zemiaky

obsahujú dostatok cukrov (sacharidov), ktoré na dlhší čas zasýtia a súčasne dodávajú telu vitamíny,minerálne látky a stopové prvky. 

Tieto prísady by sa mali kombinovať s prísadami s nízkym obsahom tukov.

Odporúča sa skonzumovať päť porcií zeleniny a ovocia denne.

Mliečne výrobky ako tvaroh, jogurt a syry zásobujú organizmus bielkovinami a vápnikom.

Uprednostnite výrobky s nízkym obsahom tukov.

Raz až dvakrát týždenne by ste mali na jedálny lístok zaradiť ryby.

Okrem bielkovín obsahujú aj jód, selén a omega 3 – mastné kyseliny.

Mäso poskytuje okrem bielkovín železo a rôzne vitamíny skupiny B.

Týždenne by malo stačiť 300 – 600 g mäsa.BOSORKA príchuť do jedálriáni nahradzujú potrebu bielkovín tofu,

strukovinami a listovou zeleninou (napríklad kelom či kapustou),

orechmi a semienkami.

Edible oil

Dôležité sú aj tuky, pretože mnohé vitamíny sú rozpustné iba v tukoch, a organizmus 

ich dokáže zúžitkovať len v spojení s nimi.

Sú však mimoriadne energetické,preto by sa mali konzumovať uvážlivo.

Pri sústavnej konzumácii tukov vo zvýšenom množstve hrozí nadváha!

Mimoriadne nebezpečné sú tuky ukryté v hotových výrobkoch,preto pozorne sledujte čo je napísané na obale.

Väčšina rastlinných olejov obsahuje množstvo nenasýtených mastných kyselín(veľmi vhodné zloženie má napríklad repkový olej),

preto by sme im  pri varení pečení a fritovaní mali dať prednosť pred živočíšnymi tukmi.

Pre ľudský organizmus nenasýtené mastné kyseliny stavebnými látkami, napríklad bunkových stien.

Je v poriadku ak si občas dáte zákusok, cukrovinku a čokoládu,avšak čerstvé ovocie je na zahryznutie oveľa zdravšou alternatívou.

Nepoužívajte veľa soli, a koreniť by ste mali radšej čerstvými alebo sušenými bylinkami.

S 5077eee90c77ee6e7657f0010cd2a0a934e54826.jpg

Voda znamená pohyb

Na všetky procesy látkovej premeny potrebuje telo vodu.

Denne vypite minimálne 1,5 l tekutín,najmä minerálky.

Neodporúčajú sa sladké limonády.

Ak sa neuspokojíte s čistou vodou, pripravte si nápoj z tretiny ovocnej šťavy a dvoch tretín vody.

Že káva odvodňuje? To neplatí pre ľudí, ktorý ju pijú pravidelne- avšak viac než 2 – 3 šálky denne by to napriek tomu nemali byť.

Fcb528ab2b49662911a82a1542215d41.jpg

Aj vo všedný deň treba venovať stravovaniu pozornosť

V našej hektickej dobe takmer nikto nemá čas, aby si denne doprial čerstvo uvarené jedlo.

Niekedy telo hravo oklame a zasýti aj mrazená pizza, inokedy nejaká maškrta.

Funguje to však len vtedy, keď sa ináč stravujete správne a organizmus je dobre zásobený výživnými látkami.

Keď začínate deň napríklad s müsli, čerstvým ovocím a jogurtom, na desiatu stačí jablko a zopár orechov,

aby organizmus dostal dobrú dávku vitálnych látok.

V jedálni obíďte obaľovaný rezeň,dajte i radšej nejaké mäso alebo rybu bez mastnej omáčky,

a hojne si doprajte zo šalátového bufetu.

Ak obľubujete studenú večeru, doplňte obložený chlieb kolieskami rajčiakov alebo uhorky a niekoľkými olivami,

prípadne si dajte tanier cestovín či rybie filé so zeleninou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.