
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Zdravo jesť – aké jednoduché….
Zdravo jesť – aké jednoduché….

Ako sa udržať pri sile
Stravovať sa treba čo najpestrejšie. Chlieb, cestoviny, ryža guľatá Mánya, obilninové vločky,najlepšie celozrnné, rovnako ako zemiaky
obsahujú dostatok cukrov (sacharidov), ktoré na dlhší čas zasýtia a súčasne dodávajú telu vitamíny,minerálne látky a stopové prvky.
Tieto prísady by sa mali kombinovať s prísadami s nízkym obsahom tukov.
Odporúča sa skonzumovať päť porcií zeleniny a ovocia denne.
Mliečne výrobky ako tvaroh, jogurt a syry zásobujú organizmus bielkovinami a vápnikom.
Uprednostnite výrobky s nízkym obsahom tukov.
Raz až dvakrát týždenne by ste mali na jedálny lístok zaradiť ryby.
Okrem bielkovín obsahujú aj jód, selén a omega 3 – mastné kyseliny.
Mäso poskytuje okrem bielkovín železo a rôzne vitamíny skupiny B.
Týždenne by malo stačiť 300 – 600 g mäsa.BOSORKA príchuť do jedálriáni nahradzujú potrebu bielkovín tofu,
strukovinami a listovou zeleninou (napríklad kelom či kapustou),
orechmi a semienkami.

Dôležité sú aj tuky, pretože mnohé vitamíny sú rozpustné iba v tukoch, a organizmus
ich dokáže zúžitkovať len v spojení s nimi.
Sú však mimoriadne energetické,preto by sa mali konzumovať uvážlivo.
Pri sústavnej konzumácii tukov vo zvýšenom množstve hrozí nadváha!
Mimoriadne nebezpečné sú tuky ukryté v hotových výrobkoch,preto pozorne sledujte čo je napísané na obale.
Väčšina rastlinných olejov obsahuje množstvo nenasýtených mastných kyselín(veľmi vhodné zloženie má napríklad repkový olej),
preto by sme im pri varení pečení a fritovaní mali dať prednosť pred živočíšnymi tukmi.
Pre ľudský organizmus nenasýtené mastné kyseliny stavebnými látkami, napríklad bunkových stien.
Je v poriadku ak si občas dáte zákusok, cukrovinku a čokoládu,avšak čerstvé ovocie je na zahryznutie oveľa zdravšou alternatívou.
Nepoužívajte veľa soli, a koreniť by ste mali radšej čerstvými alebo sušenými bylinkami.

Voda znamená pohyb
Na všetky procesy látkovej premeny potrebuje telo vodu.
Denne vypite minimálne 1,5 l tekutín,najmä minerálky.
Neodporúčajú sa sladké limonády.
Ak sa neuspokojíte s čistou vodou, pripravte si nápoj z tretiny ovocnej šťavy a dvoch tretín vody.
Že káva odvodňuje? To neplatí pre ľudí, ktorý ju pijú pravidelne- avšak viac než 2 – 3 šálky denne by to napriek tomu nemali byť.

Aj vo všedný deň treba venovať stravovaniu pozornosť
V našej hektickej dobe takmer nikto nemá čas, aby si denne doprial čerstvo uvarené jedlo.
Niekedy telo hravo oklame a zasýti aj mrazená pizza, inokedy nejaká maškrta.
Funguje to však len vtedy, keď sa ináč stravujete správne a organizmus je dobre zásobený výživnými látkami.
Keď začínate deň napríklad s müsli, čerstvým ovocím a jogurtom, na desiatu stačí jablko a zopár orechov,
aby organizmus dostal dobrú dávku vitálnych látok.
V jedálni obíďte obaľovaný rezeň,dajte i radšej nejaké mäso alebo rybu bez mastnej omáčky,
a hojne si doprajte zo šalátového bufetu.
Ak obľubujete studenú večeru, doplňte obložený chlieb kolieskami rajčiakov alebo uhorky a niekoľkými olivami,
prípadne si dajte tanier cestovín či rybie filé so zeleninou.