Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zdravotné výhody šípkovej zaváraniny

Zdravotné výhody šípkovej zaváraniny
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zdravotné výhody šípkovej zaváraniny Foto: depositphotos.com
reklama:

Šípková zaváranina je výnimočná pochúťka, ktorá je bohatá na prírodné vitamíny, posilňujúce imunitu a dodávajúce telu dôležité antioxidanty. Je skvelá na natieranie na pečivo, do dezertov alebo ako doplnok k pečenej zverine.

Ak ste nadšencom prechádzok, vezmite si so sebou košík! Ideálny čas na zbieranie šípok nastáva už v septembri a trvá až do novembra, kedy sú plody plne zrelé a majú krásnu červenú farbu. Snažte sa ich nazbierať pred príchodom prvých mrazov, kedy sú ešte tvrdé a plné cenných látok. Po mrazoch sa zjemnia a stávajú sa sladšími, avšak tím prichádzajú o niektoré výživné zložky, najmä vitamín C. Pri zbieraní si vyberajte zdravé a nepoškodené plody. Odporúča sa nosiť rukavice, pretože šípkové kríky majú ostré trne. Po príchode domov je potrebné šípky ihneď sušiť – najlepšie na dobre vetranom mieste, chránené pred priamym slnkom, alebo v sušičke pri teplote okolo 40 °C. Usušené plody uchovávajte vo vzduchotesných nádobách a využívajte ich po celý rok na prípravu čajov, sirupov alebo marmelád.

Výživové benefity šípok

Ak sa v chladnejšom a daždivom období chcete vyhnúť častým návštevám lekára, šípky sú skvelou voľbou. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C a množstvo antioxidantov, flavonoidov a minerálnych látok. Pravidelná konzumácia šípok prispieva k posilneniu imunity, zlepšuje trávenie a prospieva zdravému vzhľadu pokožky. Vysoký obsah vitamínu C robí šípky ideálnymi pomocníkmi pri nachladnutí a chrípke, pretože pomáhajú zmierniť príznaky ako sú kašeľ a bolesť hrdla. Ich protizápalové vlastnosti sú nápomocné pri liečbe zápalových ochorení kĺbov, ako je osteoartritída, a zmierňujú bolesť a stuhnutosť. Šípky taktiež podporujú trávenie, upokojujú žalúdok a majú jemný preháňací účinok. Ich diuretické vlastnosti prispievajú k zdravým močovým cestám. Ak nemáte radi bylinkové čaje, šípková zaváranina môže byť skvelou alternatívou, ktorá je chutná na pečivo aj v čaji. Skvele zahreje a ho jemná, sladká chuť si obľúbia aj deti.

Potrebné ingrediencie:

1 kg šípok (zbavené stopiek a prepolené)
1 kg krupicového cukru
½ ČL mletého klinčeka

Postup prípravy:

Najskôr šípky zalejte vodou, aby boli úplne ponorené, priveďte do varu a varte približne 30 minút, kým nezmäknú.
Potom ich pomeľte na mlynčeku alebo prepasírujte cez sitko. Následne ich prepasírujte ešte raz cez jemné sitko, aby ste odstránili všetky semienka a chlpy.
Získanú hmotu zvážte a na každý kilogram hmoty pridajte rovnaké množstvo cukru.
Zmes vráťte na sporák, pridajte mletý klinček a varte približne 15 minút, kým nezíska požadovanú konzistenciu.
Hotovú zavareninu plňte do sklenených nádob, dobre zaviečkujte a nechajte vychladnúť dnom nahor.

Takto si môžete užiť vynikajúcu a zdravú šípkovú zaváraninu počas celého roka!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.