Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Zdravotné výhody šípkovej zaváraniny

Zdravotné výhody šípkovej zaváraniny
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zdravotné výhody šípkovej zaváraniny Foto: depositphotos.com
reklama:

Šípková zaváranina je výnimočná pochúťka, ktorá je bohatá na prírodné vitamíny, posilňujúce imunitu a dodávajúce telu dôležité antioxidanty. Je skvelá na natieranie na pečivo, do dezertov alebo ako doplnok k pečenej zverine.

Ak ste nadšencom prechádzok, vezmite si so sebou košík! Ideálny čas na zbieranie šípok nastáva už v septembri a trvá až do novembra, kedy sú plody plne zrelé a majú krásnu červenú farbu. Snažte sa ich nazbierať pred príchodom prvých mrazov, kedy sú ešte tvrdé a plné cenných látok. Po mrazoch sa zjemnia a stávajú sa sladšími, avšak tím prichádzajú o niektoré výživné zložky, najmä vitamín C. Pri zbieraní si vyberajte zdravé a nepoškodené plody. Odporúča sa nosiť rukavice, pretože šípkové kríky majú ostré trne. Po príchode domov je potrebné šípky ihneď sušiť – najlepšie na dobre vetranom mieste, chránené pred priamym slnkom, alebo v sušičke pri teplote okolo 40 °C. Usušené plody uchovávajte vo vzduchotesných nádobách a využívajte ich po celý rok na prípravu čajov, sirupov alebo marmelád.

Výživové benefity šípok

Ak sa v chladnejšom a daždivom období chcete vyhnúť častým návštevám lekára, šípky sú skvelou voľbou. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C a množstvo antioxidantov, flavonoidov a minerálnych látok. Pravidelná konzumácia šípok prispieva k posilneniu imunity, zlepšuje trávenie a prospieva zdravému vzhľadu pokožky. Vysoký obsah vitamínu C robí šípky ideálnymi pomocníkmi pri nachladnutí a chrípke, pretože pomáhajú zmierniť príznaky ako sú kašeľ a bolesť hrdla. Ich protizápalové vlastnosti sú nápomocné pri liečbe zápalových ochorení kĺbov, ako je osteoartritída, a zmierňujú bolesť a stuhnutosť. Šípky taktiež podporujú trávenie, upokojujú žalúdok a majú jemný preháňací účinok. Ich diuretické vlastnosti prispievajú k zdravým močovým cestám. Ak nemáte radi bylinkové čaje, šípková zaváranina môže byť skvelou alternatívou, ktorá je chutná na pečivo aj v čaji. Skvele zahreje a ho jemná, sladká chuť si obľúbia aj deti.

Potrebné ingrediencie:

1 kg šípok (zbavené stopiek a prepolené)
1 kg krupicového cukru
½ ČL mletého klinčeka

Postup prípravy:

Najskôr šípky zalejte vodou, aby boli úplne ponorené, priveďte do varu a varte približne 30 minút, kým nezmäknú.
Potom ich pomeľte na mlynčeku alebo prepasírujte cez sitko. Následne ich prepasírujte ešte raz cez jemné sitko, aby ste odstránili všetky semienka a chlpy.
Získanú hmotu zvážte a na každý kilogram hmoty pridajte rovnaké množstvo cukru.
Zmes vráťte na sporák, pridajte mletý klinček a varte približne 15 minút, kým nezíska požadovanú konzistenciu.
Hotovú zavareninu plňte do sklenených nádob, dobre zaviečkujte a nechajte vychladnúť dnom nahor.

Takto si môžete užiť vynikajúcu a zdravú šípkovú zaváraninu počas celého roka!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.