Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zeleninové chipsy: zdravé chrumkanie bez výčitiek

Zeleninové chipsy: zdravé chrumkanie bez výčitiek
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zeleninové chipsy: zdravé chrumkanie bez výčitiek Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak máte slabosť pre chrumkavé maškrty a večery si najradšej spríjemňujete pri televízii s miskou chipsov v ruke, určite viete, že klasické zemiakové lupienky nie sú práve výhrou pre zdravie. Sú plné soli a vyprážané v tuku – kombinácia, ktorá síce chutí, ale telu veľa dobrého neprináša. Našťastie existuje jednoduché riešenie, ako si dopriať túto obľúbenú pochúťku a zároveň sa vyhnúť výčitkám.

Domáce chipsy z koreňovej zeleniny sú nielen lahodné, ale aj výživovo hodnotnejšie. Pripravíte ich rýchlo, s minimom surovín a môžete ich obmieňať podľa sezóny či chuti. Tu je niekoľko inšpirácií, ktoré stoja za vyskúšanie.

Chipsy zo sladkých zemiakov

Batáty, teda sladké zemiaky, majú prirodzene nasladlú chuť, ktorá rozdeľuje ľudí na dva tábory. Ak patríte k tým, ktorí si túto chuť obľúbili, tieto chipsy si zamilujete. Batáty nakrájajte na veľmi tenké plátky, jemne osoľte a dochuťte sušeným rozmarínom. Plech si vystelte papierom na pečenie, rozložte plátky vedľa seba a pečte pri strednej teplote, kým nezískajú jemne zlatistý odtieň. Sledujte ich priebežne – pri tenkých plátkoch sa môže ľahko stať, že sa prepečú až príliš.

Mrkvové chrumkavé kolieska

Mrkva nie je len do polievky. Ak ju upečiete s trochou kokosového oleja, škoricou a štipkou soli, vznikne z nej sladkastý snack, ktorý vás milo prekvapí. Dve väčšie mrkvy nakrájajte na tenučké kolieska, premiešajte ich v miske so spomenutými ingredienciami a rozložte na plech. V rúre vyhriatej na 220 °C im stačí asi 10–12 minút. Výsledkom sú jemne chrumkavé kúsky s karamelovým nádychom – a to bez pridania cukru.

Chrumkanie z petržlenu

Ak chcete vyskúšať niečo trochu iné, siahnite po klasickom petržlene. Ošúpte ich, nakrájajte na tenké kolieska alebo plátky a premiešajte s trochou olivového oleja a soli. Pečte približne 20 minút pri 180 °C, a ak sú plátky ešte mäkké, pokojne ich otočte a doprajte im ešte pár minút z druhej strany. Ich jemná, mierne oriešková chuť vás môže príjemne prekvapiť.

Repa ako netradičný základ

Chipsy sa dajú pripraviť aj z červenej alebo žltej repy – ideálne šalátovej. Kúsky dôkladne umyte, ale nelúpte, stačí odrezať vňať. Potom ich nakrájajte na tenké plátky a premiešajte s trochou olivového oleja, soľou a čiernym korením. Pečú sa pri 180 °C najskôr 10 minút, potom ich otočte a pečte ešte 5 až 10 minút, kým nezískajú chrumkavú textúru. Repa pri pečení nádherne zosladne a získava úplne novú chuťovú dimenziu.

Praktické rady na záver

Aby boli domáce chipsy dokonalé, záleží na detailoch. Zeleninu vždy dobre umyte, väčšinu z nej ošúpte (repa je výnimkou) a nakrájajte na čo najtenšie plátky. Pomôcť si môžete napríklad škrabkou alebo krájačom na syr – zabezpečíte tým rovnomerné prepečenie. So soľou narábajte opatrne a chipsy radšej zjedzte čerstvé, ešte teplé. Ak ich necháte odstáť, zvlhnú a stratia tú správnu chrumkavosť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.