Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zeler z rúry: Zabudnutý hrdina vašej kuchyne

Zeler z rúry: Zabudnutý hrdina vašej kuchyne
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zeler z rúry: Zabudnutý hrdina vašej kuchyne Foto: depositphotos.com
reklama:

Zeler patrí medzi zeleninu, ktorá často končí v polievkovom vývare alebo ako nenápadná súčasť šalátov. No v okamihu, keď ho vložíte do rúry, z tejto skromnej koreňovej zeleniny sa stáva skutočná delikatesa. Pečený zeler nie je len o chuti – je to spôsob, ako si spestriť jedálniček niečím nečakaným, výživným a chutným.

Prečo práve pečený zeler?

Kým čerstvý zeler má výraznú, ostrejšiu arómu a chuť, pri pečení prechádza zaujímavou premenou. Vďaka teplu sa uvoľňujú jeho prirodzené cukry, čím získava jemne sladkastý, zemitý nádych, ktorý je úplne odlišný od toho, na čo ste zvyknutí. Tento kontrast medzi pôvodnou pikantnosťou a výslednou jemnosťou robí z pečeného zeleru skutočný chuťový zážitok.

Okrem toho zeler pri pečení získava skvelú štruktúru – na povrchu jemne chrumká, vnútro zostáva hebké a šťavnaté. Práve táto kombinácia z neho robí vynikajúcu prílohu, no zvládne obstáť aj ako hlavné bezmäsité jedlo.

Skrytý výživový poklad

Zeler nie je len chutný, ale aj výnimočne prospešný pre organizmus. Obsahuje bohaté množstvo vitamínu K, ktorý podporuje zdravie kostí a správne zrážanie krvi. Ďalej sa v ňom nachádza vitamín C, ktorý pomáha posilňovať imunitný systém a chráni bunky pred oxidačným stresom.

Zeler je takisto dobrým zdrojom vlákniny – pomáha tráveniu, reguluje hladinu cukru v krvi a podporuje pocit sýtosti. Má nízku kalorickú hodnotu, takže je ideálny pre ľudí, ktorí si strážia váhu. A vďaka vysokému obsahu draslíka prospieva srdcu a krvnému tlaku. Skrátka – ak chcete jesť chutne a zdravo zároveň, zeler je jasná voľba.

Ako si pripraviť chutný pečený zeler?

Základ prípravy je jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník. Zeler očistíte a nakrájate – môžete zvoliť plátky, hranolčeky alebo väčšie kúsky. Potom ho stačí pokvapkať olivovým olejom, dochutiť soľou a pridať bylinky podľa chuti – výborne fungujú tymian, rozmarín či šalvia. Ak máte radi výraznejšie chute, nebojte sa pridať čierne korenie, cesnak alebo štipku chilli.

Zeler rozložte na plech a vložte do vyhriatej rúry – ideálna teplota je okolo 180 až 200 °C. Pečte približne 30 až 40 minút, podľa veľkosti kúskov. Počas pečenia odporúčame zeler premiešať, aby sa rovnomerne opiekol a získal zlatistú kôrku.

Podávajte ho ešte teplý – buď ako prílohu k jedlám z mäsa či rýb, alebo ako samostatný chod. Skvelo chutí aj s jednoduchým dipom z jogurtu a cesnaku, alebo s čerstvou citrónovou zálievkou.

Tipy na využitie pečeného zeleru v rôznych jedlách

Okrem toho, že chutí výborne sám o sebe, pečený zeler sa dá použiť aj kreatívne. V šalátoch zaujme svojou jemnou sladkastosťou, ktorá kontrastuje s čerstvou zeleninou. Ak ho rozmixujete, získate jemný krém vhodný ako základ pre polievku – omnoho výraznejší než pri klasickom varení.

Zaujímavá je aj kombinácia s inou zeleninou – napríklad pečený zeler s mrkvou, batatmi alebo zemiakmi vytvorí farebný, výživný mix vhodný k akémukoľvek hlavnému jedlu. A ak hľadáte zdravšiu verziu tradičných zapekaných jedál, skúste ho pridať do lasagní alebo zapečených cestovín – prekvapí vás, ako dobre zapadne.

Dajte zeleru druhú šancu

Zeler často končí na okraji pozornosti, no v skutočnosti si zaslúži oveľa viac. Vďaka jednoduchej príprave, výbornej chuti a zdravotným benefitom je pečený zeler jedlom, ktoré môže obohatiť každodenné stravovanie. Jeho karamelizovaná chuť, príjemná textúra a možnosť rôzneho dochucovania z neho robia výnimočný doplnok i samostatný chod.

Ak ste ho doteraz obchádzali, skúste mu dať šancu – možno práve pečený zeler bude tou novou obľúbenou stálicou na vašom tanieri.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.