Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zemiakové knedle plnené mletým mäsom: Prečo sú vraj ešte chutnejšie než s údeným

Plnené zemiakové knedlíky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Plnené zemiakové knedlíky Foto: depositphotos.com
reklama:

Vyskúšali ste už niekedy tradičné zemiakové knedle naplniť mletým mäsom namiesto údeného? Možno vás to prekvapí, ale práve táto obmena za posledné roky naberá na obľube, a mnohí dokonca tvrdia, že sú ešte chutnejšie. Jemné cesto z uvarených zemiakov, šťavnatá mäsová plnka a voňavá dusená kapusta s opraženou cibuľkou dokážu na tanieri vytvoriť výnimočný chuťový zážitok, ktorý smelo konkuruje aj slávnostnému nedeľnému obedu.

Klasika v novom šate

Keď sa povie „typické jedlá slovenskej kuchyne“, mnohým sa okamžite vybaví sviečková omáčka, vyprážaný rezeň či kombinácia pečeného mäsa s knedľou a kapustou. Medzi ikonické pokrmy však nepochybne patria aj plnené knedle, a to nielen ovocné, ale najmä tie masové. Zemiakové knedle sa tradične plnia údeným mäsom, no ak ste doteraz neskúsili namiesto údeného použiť mleté mäso, o veľa ste prišli. Nielenže je táto variácia rýchla a pomerne jednoduchá, ale navyše si pochutná na nej celá rodina, dokonca aj tí, ktorí údeninám príliš neholdujú.

Dokonalé zemiakové cesto: základ úspechu

Samozrejmosťou je kvalitné zemiakové cesto, ktoré by po uvarení nemalo byť tuhé ani príliš lepivé. Našťastie ide o jednoduchý recept, ktorý zvládnu aj začiatočníci. Dôležité je však dodržať správny postup a vybrať vhodný druh zemiakov, ideálne také, ktoré sú múčnatejšie (tzv. „múčne“ typy).

Na zemiakové knedle si pripravte:

  • 6 väčších zemiakov

  • 2 vajcia

  • 50 g krupice

  • 200 g hrubej múky

  • štipku soli

Postup:

  1. Zemiaky uvarte v šupke v osolenej vode, nechajte ich vychladnúť, ošúpte a potom ich najemno nastrúhajte.

  2. V mise zmiešajte nastrúhané zemiaky, soľ, vajcia, krupicu a hrubú múku.

  3. Všetko spolu dôkladne prepracujte, aby vzniklo hladké, tvárne cesto, ktoré sa nebude lepiť na ruky.

Tip: Ak máte obavy, že bude cesto príliš husté alebo riedke, môžete jemne upraviť množstvo múky či krupice. Závisí to aj od druhu zemiakov, ktoré použijete.

Lahodná mletá náplň s cibuľou

Tradične sa zemiakové knedle plnia údeným mäsom, no mleté mäso má jednu veľkú prednosť – jednoduchšie sa ochucuje a vďaka tomu môžete knedle ľahko prispôsobiť svojmu vkusu. Výsledok je prekvapivo šťavnatý a výborne ladí s kapustou.

Na plnku si pripravte:

  • 200 g miešaného mletého mäsa (bravčové a hovädzie)

  • 1 väčšiu cibuľu

  • 1 lyžicu masti (alebo oleja)

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Cibuľu nakrájajte nadrobno a opečte ju na masti dozlatista.

  2. Pridajte mleté mäso a dôkladne ho prepečte, kým nebude pekne hnedé.

  3. Osoľte, okoreňte čiernym korením (prípadne inými obľúbenými koreninami, napríklad majoránom alebo sušeným cesnakom).

  4. Nechajte zmes chvíľu vychladnúť, aby sa s ňou dalo dobre pracovať pri plnení.

Keď máte cesto a plnku hotové, odtrhnite z cesta niekoľko rovnako veľkých kúskov. Z každého vytvarujte placku, do jej stredu dajte kopček mäsovej zmesi a okraje cesta dôkladne spojte. Mali by vám vzniknúť menšie guľaté knedle, ktoré hneď môžete vkladať do vriacej osolenej vody. Podľa veľkosti ich varte približne 10 až 15 minút.

Poznámka: Zistíte, že knedle sú hotové, keď vyplávajú na hladinu a po pár ďalších minútach varu ostanú vláčne a dostatočne uvarené.

Nepostrádateľná dusená červená kapusta

Aby knedle na tanieri nevyzerali osamelo a hlavne aby bola chuť naozaj dokonalá, k mäsu a zemiakovému cestu neodmysliteľne patrí kapusta. Vyskúšajte variantu z červeného kysnutého kapustného základu, ktorý je nielen lahodný, ale aj pekne vyzerá na tanieri.

Na dusenú červenú kapustu si pripravte:

  • 500 g kyslej červenej kapusty

  • 1 cibuľu

  • 1 lyžicu hladkej múky

  • 1 lyžičku brusnicového džemu (voliteľné, ale veľmi chutné)

  • štipku soli

  • trochu cukru (podľa kyslosti kapusty)

  • štipku škorice

Postup:

  1. V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte lyžicu masti či oleja a opražte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu.

  2. Pridajte kyslú červenú kapustu, podlejte približne 50 ml vody a prikryte.

  3. Kapustu duste, kým nezmäkne.

  4. Nakoniec pridajte soľ, trošku cukru a štipku škorice. Ak chcete chuť ešte doladiť, zamiešajte aj lyžičku brusnicového džemu.

Tip: Lyžica hladkej múky vám pomôže zahustiť šťavu, ale môžete ju kľudne vynechať, ak preferujete ľahšiu verziu.

Servírovanie a drobné vylepšenia

Keď sú knedle hotové, sceďte ich a nechajte krátko odkvapkať. Na tanier ich ukladajte spolu s dusenou kapustou a pred podávaním môžete všetko posypať opraženou cibuľkou. Tá ešte zvýrazní príjemnú chuť mäsovej náplne. Ak máte radi kyslejšie chute, pridajte k jedlu extra lyžicu kapusty navyše.

Niektorí kuchári dokonca odporúčajú dať do plnky trošku jemne nasekaného cesnaku či sušeného majoránu, aby mleté mäso dostalo ešte výraznejší charakter. Ak máte radi pikantné jedlá, skúste pridať štipku kajenského korenia alebo drvenú čili papričku.

Ako knedle uskladniť a čo so zvyškami

Ak vám po obede náhodou niekoľko knedlíkov zostane, môžete ich odložiť do chladničky v uzatvárateľnej nádobe a spotrebovať do 2 – 3 dní. Pred opätovným servírovaním ich stačí ohriať v pare alebo ich môžete zľahka opiecť na panvici. Niektorí ľudia dokonca obľubujú krájať uvarené zemiakové knedle na plátky a dochrumkava ich opiecť spolu s cibuľkou.

Zhrnutie

Zemiakové knedle plnené mletým mäsom sú výbornou alternatívou k tradičným knedliam s údeným. Príprava je jednoduchá, výsledok krásne šťavnatý a chuťovo vyvážený. Navyše, vďaka červenému dusenému kapustnému základu a chrumkavej cibuľke dokážu na tanieri vyzerať naozaj luxusne. Ak túžite po zmene a máte chuť na niečo nové, rozhodne tento recept vyskúšajte. Určite si ho obľúbite a možno sa stane aj vaším novým rodinným favoritom.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.