Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zemiakové kvietky: Prekvapivo jednoduchý trik s plastovým odšťavovačom

Zemiakové kvetinky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zemiakové kvetinky Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak chystáte návštevu a chcete na stôl priniesť niečo nápadité, tieto zemiakové kvietky sú dokonalou voľbou. Vyzerajú efektne, chutia výborne a pritom ich príprava nezaberie veľa času. Navyše, deti ich milujú – najmä tie, ktoré sa pri obyčajnom jedle zvyknú ohŕňať nosom. Trochu kreativity v kuchyni dokáže spraviť zázraky!

Zemiaky – univerzálny poklad v kuchyni

Zemiaky patria medzi najvšestrannejšie suroviny. Dajú sa pripraviť na stovky spôsobov – pečené, varené, smažené, či ako kaša. Sú ideálnou voľbou aj vtedy, keď potrebujete rýchlo niečo uvariť. Tentoraz vám ukážeme netradičný a hravý spôsob, ako zo zemiakov vytvoriť malé umelecké dielo – pomocou obyčajného plastového odšťavovača alebo formičiek na cesto.

Smažené zemiakové kvietky krok za krokom

Na tento jednoduchý, ale efektný recept budete potrebovať:

  • 4 väčšie zemiaky,

  • 110 g hladkej múky,

  • štipku soli,

  • a trochu oleja na vyprážanie.

Uvarené zemiaky roztlačte vidličkou a následne prepasírujte cez sitko, aby vznikla jemná kaša bez hrudiek. Pridajte soľ a múku a vymiešajte hladké cesto. Z neho vyvaľkajte plát a rozdeľte ho na menšie časti, ktoré opäť vyvaľkajte na tenko. Potom ich nakrájajte na malé štvorčeky, vytvarujte z nich guličky a tie následne pritlačte plastovým citrusovým odšťavovačom. Vďaka tomu získajú tvar kvietkov.

Rozohrejte olej a kvietky smažte z oboch strán dozlatista. Sú hotové za pár minút a chutia fantasticky – chrumkavé zvonka, jemné vo vnútri. Podávať ich môžete s kečupom, tatárskou omáčkou, majonézou alebo jogurtovým dipom.

Tip: Zemiaková kaša z predchádzajúceho dňa ako nová

Ak vám zostala zemiaková kaša, nevyhadzujte ju! Dá sa ľahko premeniť na chrumkavú pochúťku. Zmiešajte 800 g kaše s 10 lyžicami polenty. Vzniknuté cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie – približne do výšky 5 mm. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút, kým okraje nezačnú zlatnúť.

Nechajte cesto mierne vychladnúť a potom z neho vykrajujte tvary podľa chuti – srdiečka, hviezdičky či kvietky. Môžete ich posypať makom a práškovým cukrom, poliať rozpusteným maslom a pridať ovocie, napríklad slivky alebo čučoriedky.
Ak máte radšej slané jedlá, pridajte namiesto cukru strúhaný syr a bylinky – vznikne skvelá večera alebo snack k filmu.

Plnené zemiakové polovice – nápad na predjedlo

Z obyčajných zemiakov možno vykúzliť aj efektný teplý predkrm. Uvarte zemiaky v šupke len do polomäkka a nechajte ich vychladnúť. Rozrežte ich na polovice a vnútro vydlabte lyžičkou.

Do vzniknutej „misky“ môžete pridať rôzne plnky podľa chuti – napríklad:

  • špenát, cesnak a syr,

  • jarnú cibuľku, krémový syr a kúsky slaniny,

  • alebo rajčiny, bazalku a mozzarellu pre taliansky nádych.

Naplnené polovice vložte do rúry a krátko zapekajte, kým sa syr neroztopí a povrch nezíska zlatistú farbu. Výsledok? Jednoduché, lacné, ale efektné jedlo, ktoré nadchne každého hosťa.

Extra tip na záver

Ak chcete v kuchyni trochu experimentovať, skúste zemiaky pred pečením či smažením jemne rozpučiť dnom pohára alebo malým kladivkom. Po upečení budú dokonale chrumkavé a zvnútra vláčne – a možno už ich nikdy nebudete robiť inak.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.