- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Zemiakové kvietky: Prekvapivo jednoduchý trik s plastovým odšťavovačom
Zemiakové kvietky: Prekvapivo jednoduchý trik s plastovým odšťavovačom
Ak chystáte návštevu a chcete na stôl priniesť niečo nápadité, tieto zemiakové kvietky sú dokonalou voľbou. Vyzerajú efektne, chutia výborne a pritom ich príprava nezaberie veľa času. Navyše, deti ich milujú – najmä tie, ktoré sa pri obyčajnom jedle zvyknú ohŕňať nosom. Trochu kreativity v kuchyni dokáže spraviť zázraky!
Zemiaky – univerzálny poklad v kuchyni
Zemiaky patria medzi najvšestrannejšie suroviny. Dajú sa pripraviť na stovky spôsobov – pečené, varené, smažené, či ako kaša. Sú ideálnou voľbou aj vtedy, keď potrebujete rýchlo niečo uvariť. Tentoraz vám ukážeme netradičný a hravý spôsob, ako zo zemiakov vytvoriť malé umelecké dielo – pomocou obyčajného plastového odšťavovača alebo formičiek na cesto.
Smažené zemiakové kvietky krok za krokom
Na tento jednoduchý, ale efektný recept budete potrebovať:
-
4 väčšie zemiaky,
-
110 g hladkej múky,
-
štipku soli,
-
a trochu oleja na vyprážanie.
Uvarené zemiaky roztlačte vidličkou a následne prepasírujte cez sitko, aby vznikla jemná kaša bez hrudiek. Pridajte soľ a múku a vymiešajte hladké cesto. Z neho vyvaľkajte plát a rozdeľte ho na menšie časti, ktoré opäť vyvaľkajte na tenko. Potom ich nakrájajte na malé štvorčeky, vytvarujte z nich guličky a tie následne pritlačte plastovým citrusovým odšťavovačom. Vďaka tomu získajú tvar kvietkov.
Rozohrejte olej a kvietky smažte z oboch strán dozlatista. Sú hotové za pár minút a chutia fantasticky – chrumkavé zvonka, jemné vo vnútri. Podávať ich môžete s kečupom, tatárskou omáčkou, majonézou alebo jogurtovým dipom.
Tip: Zemiaková kaša z predchádzajúceho dňa ako nová
Ak vám zostala zemiaková kaša, nevyhadzujte ju! Dá sa ľahko premeniť na chrumkavú pochúťku. Zmiešajte 800 g kaše s 10 lyžicami polenty. Vzniknuté cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie – približne do výšky 5 mm. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút, kým okraje nezačnú zlatnúť.
Nechajte cesto mierne vychladnúť a potom z neho vykrajujte tvary podľa chuti – srdiečka, hviezdičky či kvietky. Môžete ich posypať makom a práškovým cukrom, poliať rozpusteným maslom a pridať ovocie, napríklad slivky alebo čučoriedky.
Ak máte radšej slané jedlá, pridajte namiesto cukru strúhaný syr a bylinky – vznikne skvelá večera alebo snack k filmu.
Plnené zemiakové polovice – nápad na predjedlo
Z obyčajných zemiakov možno vykúzliť aj efektný teplý predkrm. Uvarte zemiaky v šupke len do polomäkka a nechajte ich vychladnúť. Rozrežte ich na polovice a vnútro vydlabte lyžičkou.
Do vzniknutej „misky“ môžete pridať rôzne plnky podľa chuti – napríklad:
-
špenát, cesnak a syr,
-
jarnú cibuľku, krémový syr a kúsky slaniny,
-
alebo rajčiny, bazalku a mozzarellu pre taliansky nádych.
Naplnené polovice vložte do rúry a krátko zapekajte, kým sa syr neroztopí a povrch nezíska zlatistú farbu. Výsledok? Jednoduché, lacné, ale efektné jedlo, ktoré nadchne každého hosťa.
Extra tip na záver
Ak chcete v kuchyni trochu experimentovať, skúste zemiaky pred pečením či smažením jemne rozpučiť dnom pohára alebo malým kladivkom. Po upečení budú dokonale chrumkavé a zvnútra vláčne – a možno už ich nikdy nebudete robiť inak.
