- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Zemiakové placky na viac spôsobov
Zemiakové placky na viac spôsobov
Zemiakové plavky sú skrátka neprekonateľné jedlo.
Hodia sa skvele na večeru, zasýtia a sú lacnou alternatívou chutného pohostenia.
Dajú sa pripraviť s čímkoľvek, a keď k nim pridáte viac cesnaku navyše vyženiete zo svojho tela bacily ktoré na vás hlavne na jeseň útočia.
Základný recept na zemiakové placky:
Suroviny:
- 750 g zemiakov
- 80 g hladkej múky
- 1 vajce
- 200 ml mlieka
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 lyžica majoránky
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- 1 lyžička soli
- 1/2 mletého čierneho korenia
- Olej alebo masť na vyprážanie
Postup:
Zemiaky umyte, ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Nechajte ich stáť asi 3 minúty, aby pustili šťavu, tú zlejte.
Potom je zalejte horúcim mliekom a pridajte ostatné ingrediencie okrem masti a dobre premiešajte.
Väčšiu panvicu rozohrejte a dajte na ňu lyžicu masti. Akonáhle sa rozohreje (ale len tak, aby sa z nej nedymilo), naberte cesto menšou naberačkou a rozotrite na placku hrubú asi pol centimetra.
Smažte pri nižšej teplote aby sa placky dobre prepiekli.
Akonáhle spodná strana zozlatne, obráťte ju a smažte z druhej strany.
Placka s údeným a jarnou cibuľkou
Suroviny:
- 750 g zemiakov
- 100 g údeniny
- 100 g hladkej múky
- 1 vajce
- jarná cibuľka
- 1 lyžica majoránky
- 200 ml mlieka
- 1 strúčik cesnaku
- štipka soli
- mleté čierne korenie
- masť alebo olej na vyprážanie
Pripravíme ich takisto ako placky predtým..
Zemiakové placky s cviklou
Suroviny:
- 1 kg zemiakov
- 1 cibuľa
- 1 lyžica majoránky
- štipka soli
- štipka mletého čierneho korenia
- 250 g červenej repy
- 1 vajce
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 g hladkej múky
- olej alebo masť na vyprážanie
Postup:
Do nastrúhanej surovej olúpanej červenej repy pridajte nastrúhané vylisované zemiaky a všetko zmiešajte s vajíčkom, múkou, nadrobno nakrájanou cibuľou a roztlačeným cesnakom.
Ochuťte soľou, korením a majoránku.
Cesto dôkladne premiešajte a nechajte 2 hodiny v chlade odležať.
Zemiakové placky vyprážame na rozpálenom masti alebo oleji.