- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Zemiakový šalát podľa normy ČSN z roku 1976: chuť Vianoc, akú si pamätáme z detstva
Zemiakový šalát podľa normy ČSN z roku 1976: chuť Vianoc, akú si pamätáme z detstva
Ak patríte k tým, ktorí si Vianoce nevedia predstaviť bez tradičných receptov, potom určite musíte vyskúšať zemiakový šalát podľa starej normy ČSN z roku 1976. Ide o ten pravý „socialistický“ šalát, ktorý sa pripravoval ešte za čias našich starých mám – poctivo, bez skrátených ciest a s chuťou, aká sa len tak nevidí. Ak chcete, aby vaše chlebíčky či vianočné rezne chutili presne ako kedysi, tento recept vás prenesie priamo do čias detstva.
Vianoce bez zemiakového šalátu? Nemožné!
Na Slovensku je zemiakový šalát jednou z neodmysliteľných súčastí vianočného stola. Každá rodina má síce svoj osvedčený recept, no ten, ktorý sa riadil presnými štátnymi normami, sa považoval za najvyváženejší. Nebol preplnený zbytočnosťami, nešetrilo sa na kvalitných surovinách a každá chuť mala svoje miesto. Práve preto bol výsledok vždy harmonický, jemne kyselkavý, krémový a dokonale pasoval k vyprážanému kaprovi či reznom.
Aby bol výsledok naozaj autentický, dodržte pôvodné množstvá surovín a postup – v jednoduchosti tohto receptu sa skrýva celé tajomstvo jeho dokonalosti.
Čo budete potrebovať (podľa normy z roku 1976)
Na 4 porcie klasického zemiakového šalátu si pripravte:
-
250 g zemiakov (ideálne varného typu A alebo B),
-
100 g kvalitnej majonézy,
-
20 g nálevu z kyslých uhoriek,
-
5 g cukru,
-
45 g cibule,
-
50 g kyslých uhoriek,
-
40 g mrkvy,
-
15 g sterilizovaného hrášku,
-
10 g soli,
-
1 čajovú lyžičku octu,
-
30 g horčice.
Postup: poctivý ako kedysi
-
Zemiaky uvarte deň vopred.
Najprv ich dôkladne umyte, ale nevarte ich ošúpané – lepšie si tak zachovajú chuť aj štruktúru. Uvarené nechajte úplne vychladnúť a až potom ich ošúpte.
Vychladené zemiaky nakrájajte na drobné kocky, aby sa do šalátu dobre premiešali a nelepili. -
Pripravte zeleninu.
Mrkvu uvarte domäkka a nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu a kyslé uhorky nasekajte nadrobno – práve ich veľkosť ovplyvní konečný výsledok. V socialistickej kuchyni sa dbalo na to, aby boli všetky kúsky približne rovnako veľké. -
Spojte chute dohromady.
Všetky suroviny vložte do väčšej misy, pridajte soľ, cukor, ocot, horčicu, nálev z uhoriek a nakoniec majonézu. Dobre premiešajte – najlepšie rukami. Možno to znie nezvyčajne, ale teplo rúk pomáha surovinám prepojiť sa a výsledná konzistencia je jemnejšia než pri miešaní lyžicou. -
Nechajte odležať.
Hotový šalát zakryte a uložte do chladničky aspoň na 12 hodín, ideálne do druhého dňa. Počas tohto času sa chute dokonale prepoja a šalát získa tú pravú „vianočnú“ arómu, akú poznáme z detstva.
Malé triky pre dokonalý výsledok
-
Ak chcete ešte autentickejšiu chuť, použite domácu majonézu z čerstvých vajec.
-
Namiesto octu môžete pridať aj pár kvapiek šťavy z kyslých uhoriek, ak máte radi jemnejší výsledok.
-
Niektoré gazdinky pridávajú aj trošku vareného vajíčka alebo kúsky jabĺčka, no v pôvodnej norme tieto prísady neboli – socialistický šalát sa držal presne stanovených pravidiel.
Návrat k tradícii
Moderné verzie zemiakového šalátu často experimentujú s jogurtmi, kukuricou či rôznymi druhmi zeleniny, no niekedy je najlepšie vrátiť sa k pôvodnej klasike. Tento recept podľa ČSN z roku 1976 vám pripomenie, ako chutili skutočné Vianoce našich babičiek – poctivo, jednoducho a s láskou.
Ak ho pripravíte presne podľa postupu, garantujeme, že na Štedrý večer zažiari nielen kapor či rezne, ale aj váš šalát. A možno práve pri jeho vôni sa vám vynoria spomienky na detstvo – na vôňu ihličia, ozdoby zo skla a ticho vianočného večera.
