Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zemiaky – príprava zemiakových príloh

Zemiaky v supe 1.png
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
mňamky recepty
reklama:

Skladovanie zemiakov

V chlade a v tme, avšak nie v chladničke!

Stará mama na to využívala pivnicu alebo špajzku.

Ak nemáte ani jedno ani druhé , kupujte len toľko zemiakov čo spotrebujete za 4 – 6 týždňov.

Skladujte ich v papierovom vrecku, v košíku alebo v debničke na najchladnejšom mieste v byte..

Aké zemiaky na čo ?

Na polievky , guláše, pyré a knedle sú správnou voľbou múčne zemiaky.

Obsahujú veľa škrobu, ľahko sa rozvárajú a jedlá sú úžasne husté.

Druhy ktoré sa nerozvárajú, sú ideálne na prípravu zemiakov v šupke, opekaných zemiakov , nákypov, gratinovaných zemiakov a hranolčekov.

Obsahujú menej škrobu, varením nestrácajú šťavnatosť a na reze sú pevné.

To sú dôležité vlastnosti zemiakov varených v slanej vode najmä na prípravu šalátov.

Priberá sa zo zemiakov?

Čo sa živín týka, zemiaky sa nemusia hanbiť. Vďaka vysokému podielu škrobu dobre zasycujú – a pritom majú len 77 kcal na 100 g.

Navyše obsahujú vitamín C a cenné rastlinné bielkoviny.

Dôležité sú na dve veci.

Prvá: zelené miesta dôkladne vyrežte, lebo sú jedovaté.

Druhá: olúpané zemiaky na na vzduchu rýchlo nepekne zhnednú.

Takže buď ich ihneď uvarte, alebo ich dajte do studenej vody.

Varené zemiaky

Hodia s k mnohým jedlám s omáčkou..

Pre 4 stravníkov olúpte 800 g nerozváravých zemiakov a pokrájajte ich na kúsky veľké približne 3 centimetre.

Dajte do hrnca , zalejte vodou a osoľte.

Nechajte zovrieť a varte 10 – 12 minút do mäkka.

Potom vodu zlejte a podľa chuti môžete zemiaky zmiešať s 1 lyžicou masla a 2 lyžicami posekanej petržlenovej vňate.

Ak do vody , v ktorej zemiaky varíte pridáte 1 lyžičku mletej kurkumy , zemiaky získajú zlatožltú farbu a jemne korenistú arómu.

Varené zemiaky
mňamky recepty

Zemiaky v šupe 

Sú vynikajúcou prílohou k najrozmanitejším druhom zeleniny a k pokrmom z rýb.

Zemiaky v šupe nemusia hrať len vedľajšiu úlohu .Podávajte ich aj sólo, len so soľou a s maslom.

Pre 4 osoby dôkladne umyte 600 g nerozváravých zemiakov ..

Dajte ich do hrnca a zalejte vodou do výšky 5 centimetrov nad zemiaky.

Nechajte zovrieť, hrniec prikryte a zemiaky varte pri nízkej teplote domäkka 20 – 25 minút.

Keď do nich ľahko vpichnete špicatým nožom , sú hotové.Zemiaky v supe.png

Balzamikové zemiaky

Veľmi chutné k stredomorským jedlám.

600 g malých zemiakov uvarte v šupe, nechajte úplne vychladnúť a ošúpte.

Do panvice dajte 2 lyžice olivového oleja a pri strednej teplote ich zo všetkých strán opekajte 7 – 8 minút dozlatista ..

Potom ich z panvice vyberte .

Do panvice dajte 2 lyžice medu a 4 lyžice balzamikového octu a varte 1 minútu.

V tejto marináde zemiaky poprehadzjte a osoľte.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.