- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Zemiaky s vajíčkami v krémovej horčicovej omáčke: Jednoduché a lahodné bezmäsité jedlo
Zemiaky s vajíčkami v krémovej horčicovej omáčke: Jednoduché a lahodné bezmäsité jedlo
Ak si chcete dopriať chutné jedlo bez mäsa, skúste zemiaky s vajíčkami v jemnej horčicovej omáčke. Táto jednoduchá a výživná pochúťka vás zasýti a zároveň poteší svojou výraznou chuťou. Navyše, na jej prípravu nepotrebujete žiadne exotické ingrediencie – všetko nájdete vo svojej kuchyni.
Zemiaky s vajíčkami v horčicovej omáčke – tradičné, no výnimočné
Hoci ide o jednoduché jedlo, jeho chuť dokáže prekvapiť. Zemiaky s vajíčkami vytvárajú dokonalú kombináciu, ktorú ešte viac zvýrazní pikantná a zároveň jemná horčicová omáčka. Tento pokrm môžete podávať ako hlavné jedlo, no výborne sa hodí aj ako ľahká večera.
Perfektná príprava zemiakov
Správny výber zemiakov je základom úspechu. Ak preferujete pevnejšie kúsky, použite varný typ B, ak máte radi jemnejšiu konzistenciu, vhodný je typ C. Zemiaky varíme v osolenej vode do mäkka, ale dávame pozor, aby sa nerozvarili.
Rôzne spôsoby prípravy vajec
Vajcia môžete do jedla zakomponovať rôznymi spôsobmi:
- Natvrdo (10 minút varu) – klasická voľba s tuhým žĺtkom.
- Na hniličku (6–7 minút varu) – krémový stred, ktorý sa krásne spojí s omáčkou.
- Pošírované vajcia – dodajú pokrmu jemnosť a eleganciu.
Po uvarení vajcia okamžite vložte do studenej vody, aby sa dali ľahšie olúpať.
Ako pripraviť lahodnú horčicovú omáčku
Dôležité je použiť kvalitnú horčicu – ideálna je kombinácia plnotučnej a dijonskej. Omáčku pripravíme na základe z masla a múky (klasická zápražka) alebo ju môžeme odľahčiť pridaním smotany. Pre dokonale hladkú konzistenciu ju môžeme jemne premixovať.
Tipy na vylepšenie chuti:
- Citrónová šťava zvýrazní chuť a osvieži omáčku.
- Biele víno alebo jablčný ocot dodajú jemnú kyslosť.
- Štipka cukru vyváži pikantnosť horčice.
- Kapary alebo nakladané uhorky dodajú príjemný kontrast.
Ako servírovať zemiaky s vajíčkami
Najlepšie chutia posypané čerstvými bylinkami – skvelá je pažítka, petržlenová vňať alebo kôpor. Ak chcete pokrm ozvláštniť, môžete pridať opečenú slaninu alebo restovanú cibuľku.
Recept na zemiaky s vajíčkami v horčicovej omáčke
Ingrediencie pre 5 osôb:
- 500 g zemiakov
- 4–5 vajec (natvrdo uvarených)
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masla
- 2 vrchovaté lyžice hladkej múky
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice
- 1 lyžička pikantnej horčice
- 500–600 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smotany
- soľ, čierne korenie, cukor
Postup:
- Zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme v osolenej vode do mäkka.
- Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na masle do sklovita.
- Pridáme múku a krátko orestujeme, potom postupne prilievame vývar.
- Vmiešame horčicu, osolíme a necháme variť 20 minút, občas premiešame.
- Pridáme smotanu a ak je omáčka príliš hustá, zriedime ju vývarom alebo trochou mlieka.
- Dochutíme korením a cukrom.
- Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na väčšie kúsky.
- Na tanier naservírujeme zemiaky, nakrájané vajcia a prelejeme horúcou omáčkou.
Tento jednoduchý, no lahodný recept je ideálny pre každého, kto hľadá rýchly a sýty bezmäsitý pokrm.