Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Žemľová knedľa podľa šéfkuchára: Táto sa vám nerozvarí, ani keby ste veľmi chceli

Domáca kysnutá knedľa
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca kysnutá knedľa Foto: depositphotos.com
reklama:

Žemľová knedľa patrí k najtradičnejším prílohám, ktoré sa na našich stoloch objavujú počas nedeľných obedov, sviatočných menu aj obyčajných večerí. Hoci sa môže javiť ako jednoduché jedlo, ktoré zvládne každý, stačí pár drobných chýb a z nadýchanej pochúťky sa stane ťažká, zlepená hmota určená skôr do koša než na tanier. Ak však poznáte správny postup, výsledok je istý. Šéfkuchár Václav Frič ponúka recept, ktorý funguje vždy – knedľa drží tvar, nerozvarí sa a zostáva krásne vzdušná.

Knedľa – príloha, ktorá má u nás dlhú tradíciu

Knedle sú pre mnohé rodiny súčasťou tradičného jedálneho lístka. Hodí sa k hustým omáčkam, mäsu na šťave, gulášu, ale aj k jednoduchým jedlám, napríklad ak si ju opečiete s vajíčkom na panvici. Deti zas milujú sladké kysnuté knedle plnené ovocím. Niet divu, že tento druh prílohy má na Slovensku aj v Česku dlhú históriu a je spojený s domácou kuchyňou, akú si pamätáme od starých mám.

Odkiaľ knedľa skutočne pochádza? Nie od nás, ale z Bavorska

Mnohí sú presvedčení, že knedľa je náš pôvodný vynález. História však ukazuje, že jej predchodca – bavorský knödel – vznikol práve u našich západných susedov. A čo je ešte zaujímavejšie, pôvodne nešlo o prílohu, ale o hlavné jedlo. Až neskôr sa začali pripravovať rôzne varianty: múčne, zemiakové aj žemľové.

Žemľová knedľa, tak ako ju poznáme dnes, vznikla postupom času – a najlepšiu textúru má práve vďaka kúskom staršieho pečiva.

Ako pripraviť dokonalú žemľovú knedľu? Šéfkuchár radí

Základom je správna múka. Hoci veľa domácich gazdiniek siaha po hladkej múke, profesionál odporúča hrubú múku alebo kombináciu hrubej a polohrubej. Práve tie dodajú knedli typickú, pevnejšiu štruktúru, ktorá sa nerozvarí.

Na cesto budete potrebovať:

  • 1 kg hrubej alebo kombinovanej múky

  • väčšiu štipku soli

  • 1 vajce izbovej teploty

  • polovicu kocky čerstvého droždia

  • približne 0,5 litra vlažného mlieka

Múku so soľou nasypte do misy kuchynského robota. Pridajte vajce, rozdrobené droždie a zalejte vlažným mliekom. Pozor na teplotu: ak je mlieko príliš studené, droždie nebude pracovať, ak je príliš horúce, poškodí ho. Správne teplé mlieko spustí kvasenie takmer okamžite.

Kedy pridať žemľu? Ten správny moment je dôležitý

Do cesta sa pridáva staršia žemľa alebo rožok nakrájaný na malé kocky. Kým ich však nasypete do misy, nechajte robot najprv vypracovať hladké, pružné cesto. Až keď sa prestane lepiť na steny nádoby, pridajte kúsky pečiva a nechajte ich jemne zapracovať.

Kysnutie, tvarovanie a varenie – krok po kroku

Cesto prikryte a nechajte kysnúť 30 až 60 minút. Malo by sa výrazne zväčšiť.

Medzitým si pripravte veľký hrniec s osolenou vodou, ktorú privediete k varu.

Nakysnuté cesto vyklopte na pomúčený val, rozdeľte ho na štyri rovnaké časti, vytvarujte bochníčky a nechajte ich pár minút oddýchnuť. Až potom z nich formujte podlhovasté knedle, ktoré ešte jemne podkysnú.

Koľko minút sa žemľová knedľa varí?

Približne 18 minút, pričom v polovici varenia ju treba otočiť. Tak sa uvarí rovnomerne zo všetkých strán.

Kým je knedľa ešte horúca, poprepichujte ju vidličkou alebo špajľou. Para sa musí dostať von, inak by sa knedľa zrazila a stratila svoju nadýchanosť.

Chcete knedle podávať až o deň alebo dva? Tu je dôležitá rada

Ak plánujete knedle skladovať, šéfkuchár odporúča nahradiť mlieko vodou. Knedle pripravené s mliekom totiž môžu po čase získať mierne kyslastú chuť. Tie urobené z vody chutia neutrálne aj na druhý či tretí deň.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.