- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Zimná chlebová polievka so smotanou
Zimná chlebová polievka so smotanou
Táto polievka nie je príliš fotogenická, dajte jej ale šancu, veríme, že si vás získa skvelou a povedomou chuťou. Zahreje a zasýti, pri príprave zužitkujete všetky zvyšky staršieho chleba a koreňovej zeleniny, a keď ju zjemníte kvapkou smotany… Sami uvidíte.
Ingrediencie pre:
4 porcie
1 ks cibuľa
1 ks mrkvy
1 ks koreňového petržlenu
1/4 ks zeleru
2 strúčiky cesnaku
2 krajce chleba
1 l hovädzieho vývaru
150 ml smotany
1 lyžica masti
1 lyžica jablčného octu
1/2 lyžičky mletej rasce
1 lyžička soli
1 štipka čerstvo mletého korenia
1 hrsť zelenej vňate na ozdobu
Krutóny
3 krajce chleba
1 lyžica masti
Postup
01.
Umyte a olúpte koreňovú zeleninu a nakrájajte ju na kocky. Cibuľu nakrájajte nadrobno a starší chlieb na väčšie kocky.
02.
V hrnci rozohrejte na vyššiu teplotu lyžicu masti a pridajte všetku nakrájanú zeleninu. Osoľte, okoreňte a za stáleho miešania krátko opečte, postačia dve tri minúty.
Tip: Masť dodá polievke ďalšiu vrstvu chuti, môžete ho ale nahradiť rastlinným olejom.
03.
K opečenej zelenine prelisujte cesnak, prihoďte kocky chleba a už len krátko premiešajte v horúcom tuku. Zalejte vývarom a zvoľna varte asi 15 až 20 minút. Potom polievku rozmixujte dohladka a dochuťte: pridajte lyžicu jablčného octu a môžete pridať ešte strúčik prelisovaného cesnaku.
Tip: Do polievky dajte s vývarom aj kúsok mrazeného ligurčeka, chuť polievky výrazne pozdvihne. Ak máte radi hustejšie polievky, pridajte krajec chleba navyše.
04.
Na zjemnenie vmiešajte do polievky trochu smotany a veľmi krátko prehrejte. Podávajte ihneď, s hrstičkou chlebových krutónov a lyžicou nasekaných zelených vňatí pažítky alebo petržlenovej vňate.
Tip: Namiesto smotany pridajte do polievky rozmiešané vajíčko alebo ju priamo na tanieri ozdobte lyžičkou hustej kyslej smotany.
05.
Na chlebové krutóny nakrájajte starší chlieb ostrým nožom na rovnako veľké kocky. Na panvici rozohrejte lyžicu masti a za občasného miešania opečte chlieb dozlatista. Hotové krutóny nechajte odkvapkať na kuchynskom obrúsku.
Zdroj: www.prozeny.cz