Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Žltá farba ako symbol aktívneho trávenia

Žltá farba ako symbol aktívneho trávenia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Žltá farba ako symbol aktívneho trávenia Foto: depositphotos.com
reklama:

Tráviaci systém plní v tele zásadnú úlohu – premieňa potravu na využiteľnú energiu a živiny, ktoré zabezpečujú správne fungovanie všetkých telesných procesov. Z pohľadu tradičnej čínskej filozofie zohráva v tejto oblasti významnú rolu žltá farba. Tá je úzko spätá s elementom ohňa, čo v symbolickom význame odkazuje na vitalitu, pohyb a premenu – presne tie činnosti, ktoré pri trávení prebiehajú.

Ako funguje ľudské trávenie

Tráviaci trakt začína v ústach a pokračuje hltanom, pažerákom, žalúdkom, tenkým aj hrubým črevom. Súčasťou systému sú aj pečeň, žlčník a pankreas. Počas tráviaceho procesu sa potrava rozkladá na základné zložky – sacharidy, tuky, bielkoviny – ktoré telo následne vstrebáva a premieňa na energiu prostredníctvom metabolizmu. Ten sa odohráva až na bunkovej úrovni, konkrétne v mitochondriách, ktoré fungujú ako akési „energetické elektrárne“ buniek.

Narušenie trávenia vedie k zlej absorpcii živín, oslabeniu organizmu a môže sa postupne prejaviť aj na zhoršujúcom sa zdravotnom stave. Pre správny priebeh celého procesu sú nevyhnutné tráviace enzýmy a žalúdočné šťavy – ich tvorbu možno podporiť vhodne zvolenou stravou.

Vláknina – nenápadný kľúč k zdraviu

Jedným z najdôležitejších faktorov zdravej činnosti tráviaceho traktu je dostatočný príjem vlákniny. Tá nielenže podporuje pravidelný pohyb čriev (peristaltiku), ale tiež reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, podporuje detoxikáciu a celkovo zlepšuje stav tráviaceho traktu.

Rozpustná vláknina

Rozpustná forma vlákniny pôsobí v tráviacom trakte ako gél – viaže na seba vodu, zväčšuje svoj objem a vytvára pocit nasýtenia. Počas fermentácie slúži ako výživa pre črevné baktérie, čím pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru. Zdroje rozpustnej vlákniny sú napríklad: ovocie (banány, jablká, lesné plody), zelenina (mrkva, brokolica), strukoviny, ovos, raž, jačmeň či zemiaky.

Nerozpustná vláknina

Naopak, nerozpustná vláknina prechádza tráviacim traktom v podstate nezmenená. Mechanicky čistí črevá, zvyšuje objem stolice a urýchľuje vylučovanie. Tým znižuje čas, počas ktorého môžu odpadové látky dráždiť črevnú sliznicu. Nájdeme ju v potravinách ako strukoviny, orechy, otruby, šupky ovocia a zeleniny (napr. jablká, rajčiny, cuketa, slivky, karfiol).

Nedostatok vlákniny a jeho dôsledky

Nízky príjem vlákniny sa spája nielen s tráviacimi problémami, ako je zápcha, ale aj s vyšším rizikom vzniku civilizačných ochorení – cukrovky, obezity či ochorení srdca a ciev. Dospelí by mali denne prijať približne 30 gramov vlákniny. U detí sa odporúčané množstvo vypočíta podľa veku – 5 g + 1 g za každý rok života.

Žlté potraviny ako podpora tráviaceho systému

Niektoré potraviny s prirodzene žltým sfarbením dokážu tráviacu sústavu pozitívne ovplyvniť. Pôsobia povzbudzujúco, podporujú tvorbu tráviacich štiav, obsahujú vlákninu a dôležité mikroživiny.

Banány – výživa pre telo aj nervy

Banány patria medzi najčastejšie konzumované druhy ovocia, a to oprávnene. Obsahujú oba typy vlákniny – rozpustnú aj nerozpustnú – a tým priaznivo pôsobia na trávenie aj hladinu cholesterolu. Sú plné vitamínov skupiny B, vitamínu C a E, a taktiež kyseliny listovej. Nechýbajú ani minerály ako draslík, horčík či železo. V banánoch sa prirodzene nachádza aj serotonín, ktorý ovplyvňuje náladu a pôsobí upokojujúco na nervový systém. Zrelé banány sú lepšie stráviteľné – ich škroby sú už rozložené na jednoduché cukry, ktoré sa vstrebávajú pomalšie a nezaťažujú glykemický profil, čo ocenia aj diabetici.

Ananás – svieža energia s dávkou vitamínov

Tropický ananás je bohatý na vodu a obsahuje slušné množstvo vlákniny. Hoci sa často spomína enzým bromelín ako pomocník pri chudnutí, v skutočnosti štiepi len bielkoviny, nie tuky. Ananás má však čo ponúknuť – je plný vitamínu C, A, draslíka, vápnika aj horčíka. Vďaka vyššiemu obsahu prirodzeného cukru je však vhodné konzumovať ho s mierou.

Hummus – cícerová bomba pre črevá

Hummus, tradičný pokrm zo Stredného východu, kombinuje rozmixovaný cícer s tahini (sezamová pasta), cesnakom, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Cícer je výživovo veľmi bohatý – obsahuje veľké množstvo bielkovín, vlákniny, škrobov a polynenasýtených tukov. Nájdeme v ňom minerály ako železo, zinok, horčík, fosfor, vápnik aj draslík. Významný je aj obsah kyseliny listovej, ktorý niekoľkonásobne presahuje bežné denné dávky. Hummus pomáha znižovať cholesterol, chráni cievy a podporuje činnosť nervovej sústavy.

Tekvica Hokkaidó – bohatstvo živín v jesennom šate

Dužina tejto sýto oranžovej tekvice je doslova nabitá minerálmi – od horčíka, draslíka, zinku až po fosfor a selén. Nechýbajú ani karotenoidy, ktoré prispievajú k dobrému zraku a imunite. Obsah vlákniny podporuje činnosť čriev a zároveň má preventívny účinok proti cukrovke a chorobám srdca. Tekvica tiež stimuluje pankreas, prispieva k znižovaniu tukov v krvi a môže byť súčasťou diéty pri dne či reumatizme.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.