Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Žltý alebo oranžový žĺtok – ktorý je výživnejší?

Žltý alebo oranžový žĺtok – ktorý je výživnejší?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Žltý alebo oranžový žĺtok – ktorý je výživnejší? Foto: depositphotos.com
reklama:

Niektorí sa možno zamýšľali nad tým, prečo majú niektoré vajcia žĺtky žiarivo oranžové, zatiaľ čo iné sú jemne žlté. Má farba žĺtka vplyv na kvalitu a výživové hodnoty vajec? Poďme sa spoločne pozrieť, čo všetko nám farba žĺtka môže povedať o živote sliepok a kvalite vajec, ktoré ponúkajú.

Vplyv stravy na farbu žĺtka

Farba žĺtka je úzko spojená so stravou, ktorú sliepky prijímajú. Sliepky, ktoré konzumujú krmivá bohaté na karotenoidy – prírodné farbivá nachádzajúce sa v rastlinách ako mrkva, kukurica alebo tráva – kladú vajcia so žiarivo žltými až oranžovými žĺtkami. Naopak, sliepky kŕmené hlavne obilninami, ako pšenica alebo ovos, znášajú vajcia so svetložltými žĺtkami.

Má farba žĺtka vplyv na výživovú hodnotu vajec?

Mnoho ľudí sa domnieva, že tmavšie žĺtky naznačujú kvalitnejšie vajcia. Avšak farba žĺtka nie je spoľahlivým indikátorom výživovej hodnoty vajca. Niektoré výskumy naznačujú, že tmavšie žĺtky môžu obsahovať vyššie množstvo vitamínu A a luteínu, no tieto rozdiely sú väčšinou minimálne a neovplyvnia výrazne nutričnú hodnotu vajca.

Ako sú na tom vajcia s inou chuťou?

Mnohí ľudia sa domnievajú, že vajcia s oranžovými žĺtkami sú chutnejšie. V skutočnosti však chuť vajec nesúvisí priamo s farbou žĺtka, ale skôr s druhom potravy a životnými podmienkami sliepok. Sliepky, ktoré majú prístup k voľnému výbehu a pestrej strave, môžu znášať vajcia s výraznejšou a plnšou chuťou, nezáležiac na farbe žĺtka.

Farba škrupiny a kvalita vajec

Okrem farby žĺtka sa často zameriavame aj na farbu škrupiny vajca. Či už je vajce biele alebo hnedé, farba škrupiny nemá žiadny vplyv na jeho kvalitu, chuť ani výživové hodnoty. Farba škrupiny závisí od plemena sliepky – biele plemená kladú biele vajcia a hnedé plemená snášajú vajcia hnedé.

Farba žĺtka síce môže veľa napovedať o tom, akú potravu sliepka konzumovala, ale neposkytuje žiadne konkrétne informácie o kvalite, výživovej hodnote alebo chuti vajca. Ak hľadáte najlepšiu kvalitu, odporúča sa voliť vajcia od miestnych farmárov, kde sú sliepky chované v priateľských podmienkach a kŕmené rôznorodou stravou. Nezáleží na farbe žĺtka, vajcia sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a ďalších dôležitých živín, ktoré môžu obohatiť váš jedálniček.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.