Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zmeškali ste ideálny čas na pečenie medovníkov? Tento recept je záchrana – sú mäkké okamžite!

Zmeškali ste ideálny čas na pečenie medovníkov? Tento recept je záchrana – sú mäkké okamžite!
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zmeškali ste ideálny čas na pečenie medovníkov? Tento recept je záchrana – sú mäkké okamžite! Foto: depositphotos.com
reklama:

Každý rok sa to opakuje: človek plánuje piecť včas, aby sa medovníčky stihli pekne uležať, no zrazu sú Vianoce za rohom.

Ak to tak dopadlo aj u vás, nemusíte sa vzdať voňavej klasiky. Existuje recept, pri ktorom medovníky zmäknú hneď po upečení – bez dlhého čakania. A čo je ešte lepšie, chuťovo nezaostávajú za tými tradičnými.

Ako sa z medového pečiva stal dnešný perník

Korenistá vôňa perníka sprevádza ľudí už tisícročia. Jeho predchodcovia sa piekli v starovekom Egypte aj Grécku a časom sa z medového cesta vyvinula celá rodina perníkových špecialít. S postupom storočí sa menil tak recept, ako aj vzhľad či spôsob zdobenia.

Kedysi sa cesto pripravovalo poriadne dopredu – pokojne na mesiace či dokonca roky. Po dôkladnom odležaní sa vtláčalo do bohato vyrezávaných drevených foriem poprášených hrachovou múkou. Odtiaľ putovalo do pecí, kde sa pieklo pomaly a pozvoľna.

Na naše územie sa perník dostal v 14. storočí. Kvôli drahým surovinám a exotickému koreniu bol spočiatku výsadou bohatých vrstiev. Pernikárske cechy strážili výrobné postupy aj pomery korenín, pričom recepty boli často prísne tajné. Med bol v tom čase jediným zdrojom sladkej chuti.

Od remeselnej raritky k bežnej sviatočnej dobrote

Okolo 16. storočia patril perník medzi najkrajšie a najpracnejšie cukrárske výrobky. Využíval sa ako výzdoba pri významných udalostiach, daroval sa pri slávnostiach a v niektorých krajoch sa z neho tvorili aj celé ozdobné scény.

Vďaka dreveným formám sa objavovali najrozličnejšie tvary – od náboženských motívov typických pre baroko, cez vianočné betlehémy, až po figúrky ľudí, zvierat či ozdobné srdiečka.

V 19. storočí začali zložité formy ustupovať jednoduchším plechovým vykrajovadlám a s rozmachom cukrárstva sa perník stal dostupnejším. V tejto podobe ho poznáme doteraz – voňavý, ľahko pripravený a stále obľúbený.

Mäkké medovníčky bez dlhého ležania

Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 1 lyžičku jedlej sódy
  • 1 lyžičku perníkového korenia
  • 50 g masla
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice tekutého medu

Na záver:

  • 1 žĺtok na potretie čerstvo upečených medovníkov
  • bielkovú polevu na dekorovanie

Postup prípravy

  1. V miske zmiešame všetky suché ingrediencie, potom pridáme maslo, vajcia a med. Cesto vypracujeme rukami alebo robotom – malo by byť mäkké a elastické.
  2. Zabalíme ho do fólie a uložíme na noc do chladničky, aby sa chute prepojili.
  3. Rúru rozohrejeme na 160 °C a dva plechy vystelieme papierom na pečenie.
  4. Žĺtok rozmiešame s lyžicou vody.
  5. Odležané cesto vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra, povykrajujeme medovníčky a uložíme ich na plechy.
  6. Pečieme približne 8–10 minút. Kým sú ešte teplé, potrieme ich žĺtkom, čo im dodá pekný lesklý povrch.
  7. Necháme vychladnúť na mriežke a nakoniec ich ozdobíme pripravenou polevou.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.