Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zmiešajte banán s múkou: Oveľa lepšie a zdravšie ako palacinky alebo lievance!

Zmiešajte banán s múkou: Oveľa lepšie a zdravšie ako palacinky alebo lievance!
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zmiešajte banán s múkou: Oveľa lepšie a zdravšie ako palacinky alebo lievance! Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Máte doma prezreté banány a premýšľate, ako ich zužitkovať, aby neskončili v odpadkoch? Existuje niekoľko možností. Môžete ich napríklad pridať do bábovky, alebo z nich upiecť banánový chlebíček. Úplne neodolateľné sú aj banánové placky – zdravá alternatíva obľúbených lievancov.

Banány patria medzi veľmi obľúbený druh ovocia. Býva však pravdou, že po zakúpení rýchlo hnednú, mäknú a v určitej fáze zrenia už každému nechutia. Prezreté banány ale nie je nutné vyhadzovať! Hodí sa totiž do celého radu sladkých pokrmov, v ktorých hocikedy vďaka svojej chuti úplne nahradí klasický cukor.

Banány a ich vplyv na zdravie

Sladké banány majú nielen skvelú chuť, ale aj blahodarný vplyv na ľudské zdravie. A svoje cenné vlastnosti si zachovávajú aj po tepelnej úprave. Banány obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje trávenie a čistí črevá. Toto žlté ovocie je zároveň známe ako bohatý zdroj draslíka, ktorý napomáha správnej funkcii kardiovaskulárneho systému.

Za zmienku stojí aj to, že sa v banánoch nachádza tryptofán. Ten sa v tele mení na serotonín – hormón šťastia. Zlepšuje náladu, pomáha pri depresiách a podporuje zdravý spánok. Pravidelná konzumácia banánov vedie aj k zníženiu kyslosti žalúdka, zbavuje opuchov, chráni pred cukrovkou a odvádza toxíny z tela.

Čo s prezretými banánmi

Keď banány vo vašej mise s ovocím zhnednú, rozhodne ich nevyhadzujte. Ďalšie využitie totiž nájdu pri pečení. Vyskúšať môžete napríklad banánovú bábovku, v ktorej bežný cukor nahradíte práve roztlačenými banánmi. V posledných rokoch je potom veľmi populárny aj banánový chlebíček. Banány sa skrátka hodia do akýchkoľvek buchiet a koláčov, ktoré nielenže osladia, ale tiež ich zvláčnia. Pokiaľ ale nemáte veľa času, pripravte z nich lievance.

Banánové lievance

Podrobný postup nájdete vo videu:

Na banánové lievance budete potrebovať len 3 ingrediencie. V mise vidličkou roztlačte 1 väčší banán a následne ho zmiešajte s 1 celým vajíčkom. Do cesta vmiešajte 1/4 hrnčeka hladkej múky a vytvorte hladkú zmes. Na panvici rozohrejte trochu masla alebo kokosového oleja a na ňom z cesta smažte lievance z oboch strán dozlatista. Banánové lievance podávajte napríklad s džemom alebo šľahačkou ako klasické lievance. Skvelé sú ale aj samotné bez akýchkoľvek topingov.

TIP: Ak milujete nadýchané lievance, pridajte do cesta viac múky a tiež trochu kypriaceho prášku. Budú ako obláčik!

Zdroje: YouTube.com, toprecepty.cz, brainmarket.cz, www.ireceptar.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.