Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Zmiešajte banán s múkou: Oveľa lepšie a zdravšie ako palacinky alebo lievance!

Zmiešajte banán s múkou: Oveľa lepšie a zdravšie ako palacinky alebo lievance!
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zmiešajte banán s múkou: Oveľa lepšie a zdravšie ako palacinky alebo lievance! Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Máte doma prezreté banány a premýšľate, ako ich zužitkovať, aby neskončili v odpadkoch? Existuje niekoľko možností. Môžete ich napríklad pridať do bábovky, alebo z nich upiecť banánový chlebíček. Úplne neodolateľné sú aj banánové placky – zdravá alternatíva obľúbených lievancov.

Banány patria medzi veľmi obľúbený druh ovocia. Býva však pravdou, že po zakúpení rýchlo hnednú, mäknú a v určitej fáze zrenia už každému nechutia. Prezreté banány ale nie je nutné vyhadzovať! Hodí sa totiž do celého radu sladkých pokrmov, v ktorých hocikedy vďaka svojej chuti úplne nahradí klasický cukor.

Banány a ich vplyv na zdravie

Sladké banány majú nielen skvelú chuť, ale aj blahodarný vplyv na ľudské zdravie. A svoje cenné vlastnosti si zachovávajú aj po tepelnej úprave. Banány obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje trávenie a čistí črevá. Toto žlté ovocie je zároveň známe ako bohatý zdroj draslíka, ktorý napomáha správnej funkcii kardiovaskulárneho systému.

Za zmienku stojí aj to, že sa v banánoch nachádza tryptofán. Ten sa v tele mení na serotonín – hormón šťastia. Zlepšuje náladu, pomáha pri depresiách a podporuje zdravý spánok. Pravidelná konzumácia banánov vedie aj k zníženiu kyslosti žalúdka, zbavuje opuchov, chráni pred cukrovkou a odvádza toxíny z tela.

Čo s prezretými banánmi

Keď banány vo vašej mise s ovocím zhnednú, rozhodne ich nevyhadzujte. Ďalšie využitie totiž nájdu pri pečení. Vyskúšať môžete napríklad banánovú bábovku, v ktorej bežný cukor nahradíte práve roztlačenými banánmi. V posledných rokoch je potom veľmi populárny aj banánový chlebíček. Banány sa skrátka hodia do akýchkoľvek buchiet a koláčov, ktoré nielenže osladia, ale tiež ich zvláčnia. Pokiaľ ale nemáte veľa času, pripravte z nich lievance.

Banánové lievance

Podrobný postup nájdete vo videu:

Na banánové lievance budete potrebovať len 3 ingrediencie. V mise vidličkou roztlačte 1 väčší banán a následne ho zmiešajte s 1 celým vajíčkom. Do cesta vmiešajte 1/4 hrnčeka hladkej múky a vytvorte hladkú zmes. Na panvici rozohrejte trochu masla alebo kokosového oleja a na ňom z cesta smažte lievance z oboch strán dozlatista. Banánové lievance podávajte napríklad s džemom alebo šľahačkou ako klasické lievance. Skvelé sú ale aj samotné bez akýchkoľvek topingov.

TIP: Ak milujete nadýchané lievance, pridajte do cesta viac múky a tiež trochu kypriaceho prášku. Budú ako obláčik!

Zdroje: YouTube.com, toprecepty.cz, brainmarket.cz, www.ireceptar.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.