- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Zmiešajte ovsené vločky s jogurtom. Vznikne vám fantastická vec!
Zmiešajte ovsené vločky s jogurtom. Vznikne vám fantastická vec!
Idete do seba a chcete ešte do konca roka schudnúť? Nahraďte kúpený chleba za domáci. Bude bez pšeničnej múky, ktorú nahradia ovsené vločky a jogurt.
Pokiaľ ste sa rozhodli zredukovať vašu váhu a nechcete sa úplne vzdať pečiva, začnite si piecť vlastnoručne vyrobený chlieb doma, ktorý je navyše pre vašu štíhlu líniu oveľa vhodnejší. Ocenia ho aj všetci s bezlepkovou diétou a má hneď niekoľko ďalších výhod. Obsiahnuté vločky sú totiž oproti bežne požívanej múke plnej zdravých živín, zasýtia na pomerne dlhú dobu a zbavia vás nutkavých pocitov neriadených chutí.
Ako urobiť chleba z ovsených vločiek, sa pozrite v tomto videu:
Chlieb z ovsených vločiek je zdravý
Hoci by ste mohli mať dojem, že ovsené vločky obsahujú pomerne dosť energie a sacharidov, v tomto prípade sa jedná o zdravú verziu s dlhým reťazcom. Vďaka tomu po ich konzumácii stúpa hladina cukru v krvi len pomalým tempom a prináša na dlhší čas pocit zasýtenia. Navyše vločky obsahujú značnú dávku dôležitých živín, vlákninu a vitamíny.
Domáci chlieb z ovsených vločiek
Vložte do misky 3 šálky ovsených vločiek, pridajte 2 celé surové vajcia, 1 lyžičku soli a postupne do tejto zmesi vmiešajte 1,5 téglika jogurtu. Vznikne vám lepivé cesto, do ktorého ešte dodajte 1 hrnček posekaných vlašských orechov.
Môžete využiť aj iné druhy alebo pridať vaše obľúbené semienka. Skvele sa hodia slnečnicové alebo tekvicové. Nakoniec prisypte 1 lyžičku prášku do pečiva a všetko riadne vmiešajte do cesta. Pečte vo vopred predhriatej rúre na 180 °C počas 35 minút.
Skúste aj jemnejší variant
Rozklepnite do misky 2 celé čerstvé vajíčka, pridajte 1 téglik bieleho jogurtu a zmes starostlivo vymiešajte kuchynskou metličkou. Prisypte ½ lyžičky soli, 280 g ovsených vločiek, ktoré vopred nadrťte v mixéri a 1 lyžičku prášku do pečiva. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte a vzniknuté jemné cesto dajte piecť do rúry ako v predchádzajúcom prípade.
Tipy navyše
Nielenže môžete využiť semienka do cesta, ale bola by škoda si nepripraviť pár hŕstok naviac, ktorými posypete hornú časť chleba ešte pred pečením. Využiť môžete už spomínané semienka slnečnicové a tekvicové, ale skvele sa hodia aj tie ľanové alebo chia. Možno ich samozrejme použiť aj v kombinácii.
Ako správne ovsený chlieb skladovať
Bochník ovseného chleba vám vydrží najdlhšie v chlebníku, a to najlepšie v miestnosti s teplotou okolo 10 až 20 stupňov. Nikdy by nemal byť vo vlhkom prostredí, preto ho nikdy nevkladajte do plastového vrecka alebo do chladničky. Nevhodné sú aj papierové vrecká, kde sa pečivo vysušuje.
Zdroje: www.kucharkaprodceru.cz, www.toprecepty.cz, www.befity.cz, www.ireceptar.cz