
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Zostala vám krupicová kaša? Nevyhadzujte ju – premeňte ju na fantastický dezert, ktorý milovali naši starí rodičia
Zostala vám krupicová kaša? Nevyhadzujte ju – premeňte ju na fantastický dezert, ktorý milovali naši starí rodičia

Stalo sa vám, že ste na večeru pripravili viac krupicovej kaše, než bolo treba, a teraz vám je ľúto ju vyliať alebo vyhodiť? Určite to nerobte! Zo zvyšnej kaše sa dá totiž vytvoriť výnimočný dezert, na ktorý sa v dnešnej dobe takmer zabudlo. Kedysi však nechýbal takmer v žiadnej domácnosti – hovoríme o flameri, jemnom, nadýchanom a osviežujúcom dezerte, ktorý si zamilovali celé generácie.
Krupicová kaša – jednoduchá klasika, ktorá má viac možností využitia
Len máloktoré jedlo je také jednoduché a pritom také obľúbené ako obyčajná krupicová kaša. Rýchlo zasýti, chutí deťom aj dospelým a navyše sa dá pripraviť na množstvo spôsobov – s kakaom, škoricou, maslom, medom či ovocím.
No kto by povedal, že aj z obyčajnej zvyšnej porcie sa dá vykúzliť niečo naozaj špeciálne? Väčšina ľudí ju buď vyhodí, alebo ju zje nasilu, len aby sa nemíňala. A pritom by stačilo tak málo – premeniť ju na lahodný retro dezert, ktorý má korene ešte v polovici 20. storočia.
Zabudnutý recept z minulosti
Flameri sa u nás tešilo veľkej obľube najmä v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Bol to obľúbený dezert nielen v domácnostiach, ale aj v školských jedálňach a reštauráciách. Vyrábal sa jednoducho – z krupicovej kaše, ktorú gazdinky vyšľahali so smotanou, tvarohom, alebo aj oboma naraz. Výsledkom bola nadýchaná pena, ktorá sa nechala stuhnúť v chlade a podávala sa s ovocím, džemom či čokoládou.
Tento recept si určite zaslúži druhú šancu – nielen ako spôsob, ako spotrebovať zvyšky kaše, ale aj ako návrat k poctivým domácim dezertom, ktoré chutia lepšie než väčšina kupovaných pudingov.
Tradičný recept na flameri
Na štyri porcie budete potrebovať približne 300 gramov uvarenej krupicovej kaše. Ak vám ostalo menej, jednoducho ju dorobte.
Do teplej kaše pridajte 50 gramov kryštálového cukru a na miernom plameni ju krátko prehrejte, aby sa cukor rozpustil. Potom ju nechajte mierne vychladnúť.
Následne do nej zašľahajte 250 gramov mäkkého plnotučného tvarohu, ktorý dodá dezertu sviežosť a jemnosť. V samostatnej mise si vyšľahajte 200 mililitrov hustej smotany na šľahanie a opatrne ju vmiešajte do zmesi.
Hotové flameri rozdeľte do pohárov alebo misiek, ozdobte lyžičkou džemu, kúskami čerstvého ovocia alebo hoblinkami čokolády a vložte do chladničky aspoň na dve hodiny. Potom môžete podávať – vychladené chutí fantasticky a pripomína ľahký tvarohový mousse.
Variant so žĺtkovým krémom – krémovejšia a bohatšia verzia
Flameri má veľa podôb a jednou z tých najlahodnejších je verzia so žĺtkovým krémom. Práve vďaka nemu má dezert ešte jemnejšiu štruktúru a krémovú chuť, ktorá pripomína domáci vanilkový puding.
V tomto prípade nepridávajte tvaroh, pretože by sa chuť žĺtkového krému a tvarohu navzájom bili.
Postup: zvyšnú krupicovú kašu mierne ohrejte, aby bola tekutejšia. Oddeľte dva žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešajte s 25 gramami cukru a 50 mililitrami mlieka. Pridajte lyžicu horúcej kaše, premiešajte, a potom postupne vmiešajte ešte niekoľko lyžíc, kým sa zmes nespojí. Následne ju vlejte do zvyšku kaše a premiešajte. Žĺtky dodajú flameri krásnu farbu aj jemnú, maslovú chuť.
Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, do ktorého postupne prisypávajte 25 gramov cukru. Nakoniec sneh aj 100 mililitrov vyšľahanej smotany zľahka primiešajte do zmesi.
Hotové flameri rozdeľte do pohárov, nechajte vychladiť v chladničke a pred podávaním ozdobte ovocím, čokoládou alebo štipkou škorice.
Malý tip na záver
Ak chcete dezert posunúť ešte ďalej, skúste pridať vanilkový cukor, trošku rumu, med alebo karamelizované orechy. Každá drobná úprava mu dodá nový charakter a premení ho na originálnu domácu maškrtu.
Flameri je ideálny spôsob, ako využiť zvyšnú krupicovú kašu – a namiesto odpadu získať dezert, ktorý chutí ako z minulosti. Možno sa stane vaším novým obľúbeným receptom.