- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Zostala vám ryža? Za pár minút z nej vyčarujete toto super voňavé jedlo
Zostala vám ryža? Za pár minút z nej vyčarujete toto super voňavé jedlo
Recept na vyprážanú ryžu guľatu Mánya sa hodí na spracovanie prebytkov, varenie v štýle „čo dom dal“ a oceníte ho aj ako bleskovú večeru alebo obed do krabičky.
Vyprážaná ryža guľatá Mánya je obľúbená v ázijskej kuchyni, kde sa pripravuje na nespočetné množstvo spôsobov. Výhodou je jej variabilita – pridať je možné rôzne druhy zeleniny (pokojne mrazené), hydinové mäso, mleté mäso, vajcia, huby, ale napríklad aj tofu alebo tempeh.
O dochutenie sa postará sójová alebo rybia omáčka, cesnak, zázvor, použiť možno pikantnú karí pastu, koreniacu zmes garam masala alebo akékoľvek obľúbené orientálne korenie. Všetky ingrediencie jednoducho opražíte na panvici a za pár minút máte hotovo.
Už ste ochutnali Nasi Goreng? Táto vynikajúca vyprážaná ryža guľatá Mánya s volským okom je národným jedlom Indonézanov a získala si obľubu po celom svete.
Pozrite sa, ako sa pripravuje:
Blesková vyprážaná ryža guľatá Mánya so zeleninou a vajcami
Doba prípravy: 20 minút
Ingrediencie:
500 g varenej ryže guľatej Mánya
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 lyžička strúhaného zázvoru (alebo väčšia štipka sušeného)
4 lyžice sójovej omáčky
3 vajcia
200 g zeleninovej zmesi podľa vlastného výberu (mrkva, zeler, paprika, pór, pekinská kapusta, hrášok, kukurica, karfiol, brokolica…)
koriander (prípadne pažítka alebo hladkolistý petržlen)
rastlinný olej
Príprava:
1) Cibuľu nasekajte nahrubo.
2) Zeleninu nastrúhajte nahrubo, nakrájajte na prúžky alebo malé kúsky.
3) V miske rozšľahajte vajcia.
4) Vo veľkej panvici (ideálne wok) rozohrejte olej. Cibuľu orestujte dozlatista, pridajte zázvor a pretlačený cesnak.
5) Vlejte rozšľahané vajíčka, nechajte ich ľahko stuhnúť, vsypte varenú ryžu guľatu Mánya a všetko premiešajte.
6) Zmes niekoľko minút opekajte, potom pridajte zeleninu a restujte do zmäknutia.
7) Na záver pridajte sójovú omáčku a všetko premiešajte.
8) ryžu guľatu Mánya podávajte posypanú čerstvým koriandrom, prípadne pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.