- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Buchty a buchtičky ako od babičky: Ako upiecť tieto kysnuté dobroty? Takto to zvládne každý
Buchty a buchtičky ako od babičky: Ako upiecť tieto kysnuté dobroty? Takto to zvládne každý
Upiecť tieto kysnuté dobroty by mala vedieť každá poriadna gazdinka. Veď snáď neexistuje lahodnejšia sladké jedlo, to vám potvrdí každý malý i veľký. A tá vôňa, čo sa šíri po celom byte …
Dukátové buchtičky
4 porcie
Suroviny:
- 350 ml mlieka
- 10 g droždia
- 5 PL krupicového cukru
- 1 lyžica hladkej múky
- 220 g hladkej špaldovej múky
- 280 g polohrubej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 250 ml mlieka
- 50 g masla
- 1 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy
- maslo na potretie
Na puding:
- 600 ml mlieka
- 3 až 4 lyžice krupicového cukru
- 1 ČL vanilkovej esencie
- 1 balíček vanilkového pudingu
- maliny na ozdobu
Postup:
V miske zmiešame 100 ml teplého mlieka, droždia, 1 lyžicu cukru a lyžicu hladkej múky a necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme špaldovú a polohrubú múku. Pridáme 4 lyžice krupicového cukru a soľ. Premiešame. K múke prilejeme kvások, zvyšné mlieko, rozpustené a vychladnuté maslo, citrónovú šťavu a vymiesime hladké cesto. Dáme do pomúčenej misy a necháme 40 až 60 minút kysnúť. Potom preložíme na dosku a Usul do tvaru užšieho valca. Z neho odkrajujeme rovnaké kúsky cesta a tvarujeme buchtičky. Uložíme ich do vymasteného plechu a potrieme maslom. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 200 ° C asi 15 minút. Necháme trochu vychladnúť. Na puding dáme do hrnca 500 ml mlieka s 3 až 4 lyžicami krupicového cukru a necháme zahriať pod bod varu. Zvyšné mlieko dobre zmiešame s vanilkovou esenciou a pudingovým práškom. Pridáme do zohriateho sladeného mlieka a uvaríme nepríliš hustý puding. Buchtičky polejeme vanilkovým pudingom, ozdobíme malinami a môžeme podávať.