Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako jednoducho uchovať citrónovú kôru: malý trik, ktorý pozdvihne každý dezert

Ako jednoducho uchovať citrónovú kôru: malý trik, ktorý pozdvihne každý dezert
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako jednoducho uchovať citrónovú kôru: malý trik, ktorý pozdvihne každý dezert Foto: depositphotos.com
reklama:

Citrónová kôra patrí medzi suroviny, ktoré dokážu aj obyčajný múčnik premeniť na voňavú lahôdku.

Jej čerstvá aróma a jemná kyslastá chuť sú nenahraditeľné, no doma nemáme vždy po ruke bio citrón, z ktorého by sme ju mohli nastrúhať. Preto sa oplatí myslieť dopredu a pripraviť si zásobu, ktorú môžeme používať počas celého roka.

Domáca citrónová kôra je chuťovo aj voňavo oveľa výraznejšia než kupované sušené alternatívy. Hodí sa do palaciniek, tvarohových dezertov, jemných krémov či akéhokoľvek sladkého pečenia. Keďže však celú kôru zo spotrebovaného citróna obvykle nepotrebujeme naraz, zvyšok si môžeme odložiť na neskoršie použitie.

Ako citrónovú kôru pripraviť

Bio citrón dôkladne umyjeme, osušíme a jemne nastrúhame iba jeho farebnú vrchnú časť. Biela podkožka zostáva bokom – má horkú príchuť, ktorá by celkovú chuť dezertu zbytočne pokazila. Nastrúhanú kôru môžeme uchovať tromi základnými spôsobmi:

1. Zamrazenie – rýchle a spoľahlivé riešenie

Najjednoduchšou metódou je uložiť kôru do malého vrecúška alebo natlačiť ju do formičiek na ľad. Zamrazením neprichádza o svoju typickú vôňu a k dispozícii máme vždy presne také množstvo, aké potrebujeme.

2. Uskladnenie v cukre – sladká zásoba do koláčov

Nastrúhanú kôru nasypeme do malej sklenenej nádobky a premiešame ju s kryštálovým cukrom. Sklenenú dózu uzatvoríme a odložíme do chladničky. Kôra sa v cukre krásne rozleží, neplesnivie a môžeme ju používať pri pečení po celé mesiace. Výborne sa hodí do tvarohových plniek, palaciniek aj kysnutých koláčov.

3. Sušenie pre tých, ktorí chcú dlhú trvanlivosť

Kôru môžeme usušiť prirodzene na teplom, dobre vetranom mieste, napríklad na podnose položenom nad radiátorom. Kto má sušičku na ovocie, môže ju použiť tiež. Vysušenú kôru stačí uzavrieť do malej nádoby a skladovať v suchu.

Prečo mať citrónovú kôru vždy pripravenú

Pár zrniek voňavej kôry dokáže spraviť s chuťou pečiva hotové zázraky – podobne ako dobrý vanilkový cukor. Keď natrafíme na priaznivú cenu bio citrónov, určite sa oplatí pripraviť si zásobu dopredu. Okrem kôry môžeme jednoducho zamraziť aj citrónovú šťavu, opäť pomocou formičiek na ľad.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.