Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako podporiť imunitu počas chrípkovej sezóny? Obyčajné jablká, hrušky a brusnice dokážu viac, než sa zdá

Ako podporiť imunitu počas chrípkovej sezóny? Obyčajné jablká, hrušky a brusnice dokážu viac, než sa zdá
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako podporiť imunitu počas chrípkovej sezóny? Obyčajné jablká, hrušky a brusnice dokážu viac, než sa zdá Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď sa začne obdobie chrípok a nachladnutí, väčšina z nás automaticky dopĺňa zásoby vitamínov či voľnopredajných liekov.

Odborníci však pripomínajú, že významnú úlohu zohráva aj to, čo máme každý deň na tanieri. K ovociu, ktoré dokáže prirodzeným spôsobom podporiť obranyschopnosť, patria aj bežne dostupné jablká, hrušky a brusnice. Hoci pôsobia nenápadne, obsahujú množstvo látok dôležitých pre imunitu aj celkovú kondíciu organizmu.

Jablká – jednoduché ovocie s prekvapivou silou

Hoci jablká považujeme za úplnú klasiku, nutrične ide o veľmi hodnotné ovocie. Vďaka pektínu – prebiotickej vláknine – majú priaznivý vplyv na črevný mikrobióm. A keďže črevá sú dôležitým centrom imunity, môže pravidelná konzumácia jabĺk prispieť k lepšej obrane pred infekciami. Zároveň podporujú stabilnú hladinu glukózy v krvi a pôsobia protizápalovo.

Významnú úlohu zohráva aj kvercetín, ktorý sa nachádza najmä v šupke. Nutriční špecialisti upozorňujú, že práve táto látka má silné antioxidačné a protizápalové účinky, preto sa oplatí jablká jesť nelúpané – či už surové, pečené alebo tepelne spracované iným spôsobom.

Hlavné živiny obsiahnuté v jablkách

Vitamíny:

  • vitamín C ako dôležitý antioxidant
  • skupina vitamínov B pre nervový systém a metabolizmus
  • vitamín E chrániaci bunky
  • vitamín K potrebný pre kosti a správne zrážanie krvi

Minerálne látky:

  • draslík na reguláciu tlaku a fungovanie svalov
  • vápnik ako základ pevného kostného tkaniva
  • horčík dôležitý pre nervy
  • železo na tvorbu krvi
  • stopové prvky ako jód a kremík (najmä v jadierkach)

Antioxidanty a ďalšie prospešné látky:

  • kvercetín so silným protizápalovým účinkom
  • polyfenoly a flavonoidy s ochranným pôsobením na bunky
  • organické kyseliny podporujúce trávenie

Jablko je jednoducho klasikou, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička – či už do sladkých dezertov, smoothies, šalátov alebo ako rýchlu desiatu.

Hrušky – jemná chuť, silný účinok na obranyschopnosť

Hrušky sú často prehliadané, no nutrične veľmi hodnotné. Poskytujú vitamín C a vitamín A, ktoré sa podieľajú na tvorbe bielych krviniek – základných buniek imunitného systému. V šupke sa ukrývajú antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred pôsobením voľných radikálov, takže ich určite netreba lúpať, pokiaľ to nie je nevyhnutné.

Okrem toho sú bohaté na vlákninu a prebiotiká, vďaka ktorým podporujú zdravé trávenie a rovnováhu črevného mikrobiómu.

Zloženie hrušiek

Vitamíny:

  • vitamín C pre silnú imunitu
  • vitamín K pre kosti a zrážanlivosť krvi
  • malé množstvo vitamínu A pre zrak
  • vitamíny skupiny B prispievajúce k správnemu metabolizmu
  • vitamín E ako ochrana buniek

Minerály:

  • draslík pre tlak a svaly
  • vápnik pre zdravé kosti
  • železo pre krvotvorbu
  • meď dôležitá pre imunitné procesy

Fytochemikálie:

  • polyfenoly a flavonoidy pôsobiace ako antioxidanty
  • karotenoidy a antokyany s protizápalovým účinkom

Hrušky sú skvelé čerstvé, ale aj tepelne upravené. Podusené s trochou korenia sa menia na aromatický dezert a nakrájané do jogurtu dodajú telu energiu aj vlákninu hneď na začiatku dňa.

Brusnice – malé plody, ktoré robia veľké zázraky

Brusnice patria k najúčinnejším prírodným „posilňovačom“ imunity. Ich šupka obsahuje podobne ako jablká kvercetín, no zároveň disponujú aj inými silnými antioxidantmi. Pomáhajú tlmiť zápaly, podporujú trávenie a majú priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém.

Špecifickou látkou v brusniciach sú proantokyanidíny – slúčeniny, ktoré môžu znižovať riziko infekcií močových ciest tým, že zabránia baktériám uchytiť sa na povrchu močového mechúra.

Čo nájdeme v brusniciach

Vitamíny:

  • vitamín C na podporu imunity
  • vitamín A pre zdravú pokožku a zrak
  • vitamín K pre pevné kosti
  • široké spektrum vitamínov B

Minerály:

  • mangán dôležitý pre metabolizmus
  • meď pre tvorbu krvi
  • draslík pre funkciu svalov
  • menšie množstvá vápnika a železa

Antioxidanty:

  • polyfenoly a flavonoidy chrániace bunky
  • antokyany zodpovedné za ich červenú farbu
  • proantokyanidíny s unikátnymi účinkami proti baktériám

Brusnice sú výborné čerstvé, sušené aj vo forme džúsu. Pri nápojoch je však potrebné sledovať zloženie a vyberať tie, ktoré neobsahujú pridaný cukor.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.