Buchty a buchtičky ako od babičky: Ako upiecť tieto kysnuté dobroty? Takto to zvládne každý
Jankove s lekvárom
20 kúskov
Suroviny:
- 30 g droždia
- 250 ml vlažného mlieka
- 100 g krupicového cukru
- 80 g rozpusteného masla
- 500 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 2 žĺtky
- kôra z 1 citróna
- 450 g slivkového lekváru (rozprávať)
- 1/2 lyžičky soli
- 50 g masla na potieranie + na vymastenie plechu
- práškový cukor na posypanie
Postup:
Na kvások zmiešame droždie, 1 lyžicu cukru, 3 lyžice vlažného mlieka a 1 lyžicu hladkej múky. Necháme vzísť kvások. Ten potom dáme do väčšej misy a pridáme zvyšné vlažné mlieko, maslo, žĺtky, obe múky, citrónovú kôru a soľ. Vypracujeme hladké jemné cesto a necháme v teple kysnúť asi hodinu. Vykysnuté cesto rozdelíme na 20 rovnakých častí. Každú roztľapkáme na okrúhlu placku a do jej stredu dáme lekvár. Vytvarujeme buchty, konce dobre stlačíme, aby z nich lekvár nevytiekol. Riadne ich pomastíme rozpusteným maslom a poukladáme zlepeným koncom dole tesne vedľa seba do vymasteného pekáča. Necháme ešte 20 minút podkysnúť a potom pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 30 minút. Trochu vychladnuté buchty pred podávaním posypeme práškovým cukrom.