Buchty a buchtičky ako od babičky: Ako upiecť tieto kysnuté dobroty? Takto to zvládne každý
Tradičné mrkvovej
20 kúskov
Suroviny:
30 g droždia ● 100 g krupicového cukru ● 250 ml vlažného mlieka ● 2 žĺtky ● 500 g polohrubej múky ● 1/2 lyžičky soli ● 30 g rozpusteného masla ● 3 PL umu na potretie
Na náplň: 2 lyžice masla ● 500 g mrkvy nastrúhanej najemno ● 2 PL trstinového cukru ● 1 lyžičku mletej škorice ● 1 pomaranč (kôra aj šťava) ● hrsť nasekaných brusníc
Postup:
Na kvások zmiešame droždie, 1 lyžicu cukru a polovicu vlažného mlieka. Misku prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások. Ten potom prelejeme do väčšej misy, pridáme zvyšné mlieko, žĺtky, múku a soľ. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme ho a na teplom mieste necháme kysnúť asi 45 minút. Na náplň dáme do panvice roztopiť maslo, pridáme mrkvu, cukor, škoricu, šťavu z pomaranča a podusíme domäkka. Nakoniec pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, nasekané brusnice, premiešame a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto preložíme na dosku, rozdelíme ho na 20 častí a tie roztľapkáme na okrúhle placky. Na každú dáme mrkvovú náplň a z placky urobíme balíček – buchtu. Všetky potrieme rozpusteným maslom a poukladáme spojom dolu do vymasteného plechu. Necháme ešte 20 minút podkysnúť a potom pečieme 25 až 30 minút v rúre vyhriatej na 180 ° C. Ešte teplé buchty potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s umom. Podávame poprášené cukrom.