Buchty a buchtičky ako od babičky: Ako upiecť tieto kysnuté dobroty? Takto to zvládne každý
Makové zo zemiakového cesta
25 kúskov
Suroviny:
- 300 g uvarených a roztlačených zemiakov
- 25 g droždia
- 200 ml vlažného mlieka
- 100 g krupicového cukru
- 50 g rozpusteného masla
- 1 vajce
- 400 g hladkej múky
- 250 g celozrnnej špaldovej múky
- 1/2 lyžičky soli
- vajce na potretie
- prášku mak na posypanie
Na Makovú plnku:
- 240 ml mlieka
- 220 g mletého maku
- 100 g práškového cukru
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- kôra z 1/2 citróna
Postup:
Do hrnca s vodou dáme variť zemiaky v šupke. Po vychladnutí zemiaky očistíme a pretlačíme alebo nastrúhame na jemnom strúhadle. Zmiešame droždie, vlažné mlieko, cukor a necháme vzísť kvások. Prelejeme ho do väčšej misy, pridáme maslo, vajce, obe múky a soľ. Vymiesime jemné cesto a dáme ho na teplé miesto kysnúť na 1 a pol hodiny. Pripravíme plnku. Mlieko a cukor privedieme do varu. Prisypeme mak a dobre premiešame. Náplň má byť hustejšie, a ak treba, dosypeme cukor. Nakoniec pridáme škoricu, citrónovú kôru a znova dobre premiešame. Vykysnuté cesto premiestnime na dosku a vyvaľkáme na hrúbku 2 až 3 mm. Radielkom ho rozrežeme na pásy široké 6 až 7 cm. Na každý pás nanesieme makovú náplň a zavinieme ako roládu. Nakrájame ju na dĺžku 15 cm a rozkrojené okraje spojíme, aby vznikol guľatý tvar. Takto pripravené buchty ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 10 minút podkysnúť. Vykysnuté buchty potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme nemleté makom. Pečieme je 20 až 25 minút v rúre vyhriatej na 180 ° C dozlatista.