Buchty a buchtičky ako od babičky: Ako upiecť tieto kysnuté dobroty? Takto to zvládne každý
Tvarohové šatôčky
30 kúskov
Suroviny:
- 60 g droždia
- 200 g krupicového cukru
- 250 ml vlažného mlieka
- 200 g rozpusteného masla
- 2 vajcia
- 850 g polohrubej múky
- 1/2 lyžičky soli
- kôra z 1 citróna
- žĺtok na potretie
Na náplň:
- 500 g tučného tvarohu
- 1 žĺtok
- 130 g práškového cukru
- 1/2 lyžičky mletej vanilky
- 100 g hrozienok
Postup:
Zmiešame kvasnice, polovicu cukru a polovicu vlažného mlieka. Prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Kvások preložíme do väčšej misy, pridáme zvyšné mlieko, cukor, maslo, vajcia, múku, citrónovú kôru a soľ. Vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme ho a na teplom mieste necháme kysnúť 45 až 60 minút. Na náplň dobre zmiešame všetky suroviny. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a vyvaľkáme na hrúbku 3 mm – najlepšie do tvaru obdĺžnika, aby sa dobre krájali štvorca. Radielkom ho rozrežeme na štvorce 8 x 8 cm. Na každý dáme tvarohovú plnku a spojíme protiľahlé okraje, aby vznikli šatôčky. Necháme podkysnúť 15 minút, potrieme ich žĺtkom a pečieme 30 až 35 minút v rúre vyhriatej na 180 ° C. Keď zozlatne, sú hotové.