Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Citrónová babeta: Takto sme ju robili za socializmu. Voňavá a nadýchaná

Citrónová babeta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Citrónová babeta Foto: depositphotos.com
reklama:

Upečte si doma spomienku na detstvo. Môže to byť napríklad citrónová babeta, na ktorú dnes v obchode narazíte už len zriedkavo. Môžete tiež vyskúšať niekoľko variánt – tomuto ľahučkému koláču totiž pristane nielen vôňa a chuť citrusov, ale aj zázvoru.

Retro koláč sa vracia: Citrónová babeta

Pamätáte si na citrónovú babetu z detstva? Hoci nie je isté, či tento priemyselne vyrábaný múčnik obsahoval skutočný citrón, vy si môžete upiecť babetu s naozaj príjemnou, jemnou a sviežou citrónovou arómou.

Babetu si mnohí pamätajú ako veľmi nadýchanú a vždy predávanú v hlbokej hliníkovej miske, v ktorej bola zároveň aj upečená. Táto miska chránila hotový výrobok, pretože vzhľadom na jeho krehkosť a ľahkosť by sa pri manipulácii okamžite poškodil.

Jogurtovú tortu môžete piecť aj vo forme na bábovku alebo vo forme na slaný koláč.

Vďaka tejto miske to bol ideálny koláč na rôzne výlety, no dobre poslúžil aj ako jednoduché raňajky, pretože bol obľúbený u detí aj dospelých. Bol to veľmi jemný múčnik, sladký, ale nie príliš. Aj keď sa dá povedať, že babeta bola obľúbená takmer u všetkých, bola jednoduchá, kupovaná a nijako zvlášť ozdobná, takže sa bežne nepodávala hosťom ku káve alebo čaju ako bábovka.

Ako si pripraviť domácu verziu tohto skvelého koláča? Tu je recept, v ktorom vám autorka ukáže, ako na to:

Domáca citrónová babeta

Jemnú a nadýchanú citrónovú babetu si môžete jednoducho upiecť doma. Nemusíte mať hliníkovú misku, no forma s vyšším okrajom je určite výhodou. Pamätajte, že v tomto recepte musíte bezpodmienečne vyšľahať bielky a pridávať sneh až na konci. Inak by babeta nebola nadýchaná ako obláčik a stratila by svoje kúzlo.

Receptov existuje množstvo a treba dodať, že oproti verzii vo videu sa často používa zmes hladkej múky a vanilkového pudingového prášku. Ak sa stretnete s receptom, ktorý obsahuje škrobovú múčku, pridajte aj malé množstvo vanilkovej esencie alebo skutočnej vanilky.

Citrón a alternatívy na ochutenie babety

Do babety rozhodne patrí citrón! Kúpte si bio citrón, respektíve chemicky neošetrený, aby ste mohli bez problémov použiť nielen šťavu, ale aj kôru tohto citrusu. Nahradiť ho môžete limetkou či pomarančom, ktorého aróma je však o niečo ťažšia ako citrónová. Autorka videa odporúča nastrúhať do cesta aj trochu čerstvého zázvoru.

Babeta býva zvyčajne len poprášená práškovým cukrom, no ak túžite po výraznejšej citrusovej chuti, môžete ju poliať citrónovou polevou.

Keďže je babeta veľmi krehká, odporúča sa formu na pečenie vymastiť a vysypať strúhankou. Hrubšia strúhanka totiž neprilne tak dobre ako múka, ktorá sa bežne používa, a babetu možno jednoduchšie vyklopiť bez toho, aby sa koláč v polovici roztrhol.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.