Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dá sa vianočné či sviatočné pečivo sladiť medom? Vo väčšine prípadov áno – no existuje jedna výnimka

Dá sa vianočné či sviatočné pečivo sladiť medom? Vo väčšine prípadov áno – no existuje jedna výnimka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Dá sa vianočné či sviatočné pečivo sladiť medom? Vo väčšine prípadov áno – no existuje jedna výnimka Foto: depositphotos.com
reklama:

Používať med ako sladidlo nie je žiadna novinka.

Kedysi bol bežnou súčasťou kuchyne a nahrádzal cukor, ktorý bol drahý alebo ťažko dostupný. Siahali po ňom pri príprave kaší, omáčok, pečiva aj rôznych druhov sladkostí, pričom najviac sa spájal s perníkmi.

Hoci med tvorí najmä zmes jednoduchých cukrov (približne 82 %) a zvyšok je voda, jeho sladivosť je o niečo vyššia než pri klasickom cukre. Navyše má príjemnú charakteristickú chuť a vďaka prirodzene obsiahnutým látkam aj niekoľko prínosov pre zdravie.

Nahradenie cukru medom: je to možné?

Je to možné a bežne sa to robí. Treba však myslieť na pár zásad:

  • med je sladší, preto ho dávkujeme striedmejšie než cukor,
  • pri zahrievaní s ním narábame opatrne, aby sme neprišli o jeho cenné zložky,
  • keďže nejde o priemyselne prehnane upravovanú potravinu, pôsobí prirodzenejšie a zdravšie,
  • obsah fruktooligosacharidov podporuje črevnú mikroflóru, takže má aj prebiotický účinok,
  • jediné, kde med nefunguje, sú recepty založené na čisto bielkovom snehu – šľahané bielky s medom jednoducho nedosiahnu požadovanú pevnosť.

Kde med v cukroví najlepšie využijeme?

Med má v našej kuchyni dlhú tradíciu a využíva sa nielen kvôli chuti, ale aj ako prírodné „lepidlo“, ktoré spojí suroviny. Hodí sa najmä do:

  • perníkov a perníkových ciest,
  • marokánok,
  • rôznych nepečených guľôčok a tyčiniek,
  • medových či „zdravších“ alternatív klasických receptov.

V niektorých receptoch úplne nahradí cukor, inokedy sa používa len na jeho čiastočné doplnenie, aby dodal pečivu mäkkosť, farbu a jemný karamelový tón.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.