Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Fašiangové šišky ku káve: takto ich pripravovala naša stará mama a my sme ich milovali

Nadýchané fašiangové šišky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nadýchané fašiangové šišky Foto: depositphotos.com
reklama:

Fašiangové šišky patria medzi sladké dobroty, ktoré dokážu vrátiť človeka do detských čias už len tým, ako rozvoniavajú v kuchyni. Hoci sa tento múčnik tradične spája najmä s českou gastronómiou, mnohé rodiny si ho obľúbili aj na Slovensku. Ide o jednoduchú, ale krásne nadýchanú sladkosť, ktorá sa kedysi pripravovala vždy na konci zimy, keď sa v domácnostiach slávili fašiangy a na stoloch nechýbali opekané a smažené sladké jedlá.

Dnes ich poznáme najmä ako šišky so slivkovým lekvárom alebo šľahačkou, no v minulosti bol spôsob podávania oveľa jednoduchší. O to viac však vynikla chuť samotného cesta – mäkkého, voňavého a len jemne nasiaknutého tukom.

Prečo si ich pamätáme dodnes

Kto si ešte spomenie na sladké obedy v školskej jedálni? Fašiangové šišky sa tam objavovali len zriedkavo, a práve preto boli vždy takou udalosťou. Súťažili o obľúbenosť s ryžovým nákypom, buchtičkami s pudingom či žemľovkou. Keď bol sladký deň, všetci sme vedeli, že obed bude o niečo veselší.

Mnohí si však šišky ešte viac spájajú s domácou kuchyňou starých mám. Každá mala svoj vlastný postup, svoj trik, ktorý dodal cestu osobitý vzhľad aj chuť. Niektoré nechávali cesto kysnúť v teple pod perinou, iné dávali do cesta trošku alkoholu, aby šišky nasiakli menej oleja. Každá rodina mala svoj vlastný recept, no výsledok bol vždy podobný – sladká vôňa, ktorá sa rozliehala po celom dome.

Čo vlastne odlišuje šišky od iných múčnikov

Kysnutých sladkých jedál je v našich končinách veľa, no fašiangové šišky majú špecifické postavenie. Sú niečím medzi lievancami a klasickými šiškami – menšie než klasické šišky s džemom, ale vyššie a nadýchanejšie než obyčajné lievance. Typickú konzistenciu im dodáva droždie, bez ktorého by nevykysli do potrebnej jemnosti.

Kým dnes ich väčšina z nás smaží v oleji, kedysi sa pripravovali skôr na liatinových platniach alebo v klasických kachliach, čo im dávalo nezameniteľnú chuť a menej mastnú štruktúru.

Ako pripraviť šišky, ktoré budú ľahučké ako obláčik

Pri fašiangových šiškách platí jedno pravidlo: ak neodvediete dobrú prácu pri príprave cesta, výsledok vás nepoteší. Cesto musí byť jemné, elastické a správne vykysnuté. Správne postupy pri smažení sú rovnako dôležité:

  • olej musí byť horúci, ale nie prepálený,

  • v studenom oleji sa šišky zbytočne premastia,

  • príliš horúci olej ich zvonka pripáli a zvnútra nechá surové.

Po vysmažení je potrebné odložiť ich na papierové utierky, ktoré prebytočný tuk odsajú. Tak zostanú šišky vzdušné a príjemné na zahryznutie.

Ak si chcete pozrieť tradičný postup, môžete využiť videorecept pani Boženy Tompichovej.

Ako šišky ozdobiť, aby boli ešte chutnejšie

Podávanie šišiek je samostatná kapitola. Dá sa pri ňom veľa experimentovať a vytvárať kombinácie podľa chutí celej rodiny. Najčastejšie sa používajú:

  • slivkový lekvár alebo džem, výborne dochutené troškou rumu a citrónovej kôry,

  • pravá domáca šľahačka,

  • kvalitné džemy a marmelády,

  • jemne strúhaný tvaroh,

  • hustá kyslá smotana.

V letných mesiacoch sa oplatí siahnuť aj po čerstvom ovocí – jahody, maliny či čučoriedky dodajú šiškám sviežosť a premenia ich na ľahký, moderný dezert. Lesné ovocie je navyše známe tým, že podporuje redukčné diéty, takže ak si chcete dopriať sladkosť bez zbytočných výčitiek, je to ideálny doplnok.

Tajomstvo dokonalých šišiek? Všetko začína pri ceste

Bez dokonale vykysnutého cesta to nejde. Práve to rozhoduje o tom, či budú šišky jemné, nadýchané a pružné, alebo naopak hutné a mastné. Keď sa vám podarí pripraviť cesto správne, zvyšok prípravy bude už len príjemná povinnosť.

Fašiangové šišky sú jedným z tých múčnikov, ktoré nikdy nevyjdú z módy. Sú jednoduché, domáce, nostalgické a hlavne nesmierne chutné. Ak si chcete pripomenúť tradičné chute zimného obdobia, sú tou najlepšou voľbou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.