- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Kokosový likér coquito: jednoduchá príprava a chuť, ktorá vás prenesie do Karibiku
Kokosový likér coquito: jednoduchá príprava a chuť, ktorá vás prenesie do Karibiku
K Vianociam sa skvelo hodí nielen pečivo či vôňa ihličia, ale aj pohárik domáceho likéru.
Ak si zvyknete pripravovať klasický vaječný koňak, možno je čas skúsiť niečo netradičné. Coquito – jemný kokosový likér z Karibiku – prinesie sviatkom exotický nádych a je ideálny pre všetkých, ktorí kokos milujú na všetky spôsoby.
Tropická alternatíva k vaječnému koňaku
Popri tradičných vianočných likéroch, ako sú smotanové varianty ochutené čokoládou, kakaom či karamelom, sa čoraz obľúbenejšie stávajú nápoje s kokosovou arómou. Kokos okamžite navodí pocit tepla, slnka a oddychu – a to aj vtedy, keď za oknom padajú snehové vločky. Niet divu, že v niektorých krajinách je práve kokos základom vianočného nápoja.
Portorická odpoveď na americký eggnog
Coquito má svoj domov na ostrove Portoriko. Je to ich svojská verzia obľúbeného amerického eggnogu, ktorý je pre tamojšie Vianoce takmer povinnosťou. V Spojených štátoch ho nájdete bežne v obchodoch aj bez alkoholu; či doň človek pridá koňak, rum alebo bourbon, je potom už len otázkou preferencií. Niet divu, že sa tento nápoj rozšíril do sveta a jednotlivé kultúry si z neho vytvorili vlastné verzie – coquito je jednou z tých najznámejších.
Rum, kokos a stopa španielskej histórie
Hoci sa dnes coquito považuje za portorický symbol, jeho skutočný pôvod nie je úplne jasný. Kokosové nápoje sa v rôznych obmenách pripravujú na viacerých karibských ostrovoch. Predpokladá sa, že španielski kolonizátori priviezli do oblasti vaječný koňak a domáci ho jednoducho upravili podľa surovín, ktoré mali k dispozícii – teda rumu a kokosu. Výsledkom bol nový nápoj, ktorý si rýchlo získal obľubu.
Vaječný koňak bez vajec
Hoci názov coquito často evokuje spojitosť s vajíčkami, pôvodná verzia ich vôbec neobsahovala. Krémovú konzistenciu zabezpečuje kokosové mlieko alebo kokosový krém. Ten dopĺňa biely rum a štipka korenín – najčastejšie škorica, muškátový oriešok či vanilka. Novšie verzie niekedy zaradzujú do receptu aj vajcia, no tradične sa bez nich obešli.
Hotový likér je jemný, voňavý a perfektne krémový. V Portoriku je stálicou na obdobie sviatkov a podáva sa dobre vychladený, často aj s ľadom. Vďaka výraznej kokosovej chuti sa výborne hodí aj do Piña Colady – keď sa zmieša s ananásovým džúsom, krémom a doplní čerešničkou, vznikne ikonický karibský koktail.
Možností úprav je veľa: coquito sa pripravuje aj s príchuťou kávy, nutelly, jahôd, pistácií či citrusov. Dokonca existuje aj tekvicová verzia, ktorá sa pije počas Dňa vďakyvzdania.
Ako si pripraviť pravé coquito doma
Ak máte radi sladké krémové likéry, tento recept vás určite nadchne. Väčšinu surovín zoženiete bez problémov a samotná príprava je rýchla. Coquito sa skvelo hodí k kokosovým dobrotám, ale rovnako dobre doplní aj klasiku – vanilkové rožky či linecké.
Potrebné ingrediencie:
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka
- 1 plechovka salka
- 1 plechovka kokosového krému
- ¼ lyžičky škorice
- ⅛ lyžičky muškátového orieška
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a ½ šálky bieleho rumu (môžete začať s menším množstvom a postupne dopĺňať)
- celá škorica na ozdobenie
Postup:
- Suroviny vložte do mixéra a rozmixujte dohladka.
- Hotový likér prelejte do fľaše a nechajte v chladničke minimálne hodinu odležať.
- Pred nalievaním fľašu dôkladne pretrepte. Podávajte vychladené v menších pohárikoch a dozdobte kúskom škorice.
Ako ho skladovať:
- V chladničke vydrží 4 až 6 mesiacov.
- Časom môže byť v nápoji výraznejší alkohol – je to prirodzené.
- Ak sa na povrchu vytvorí stuhnutý kokosový tuk, nechajte likér pár minút pri izbovej teplote a znovu pretrepte.
- Bezalkoholovú verziu získate jednoducho tak, že rum nahradíte kokosovým mliekom a dochutíte rumovým extraktom.
