Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pečená bravčová krkovička podľa Radka Kašpárka: prekvapivý trik s cibuľou vás dostane. Úžasná kombinácia chutí

Pečená krkovička so zemiakmi
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pečená krkovička so zemiakmi Foto: depositphotos.com
reklama:

Bravčová krkovička je obľúbený kus mäsa, ktorý nikdy nesklame. Vďaka prirodzenej mramorovanosti zostáva po tepelnej úprave mimoriadne šťavnatá a plná chuti. Väčšina ľudí ju pripravuje ako rýchly steak na panvici či na grile, no v takomto podaní môže pôsobiť až príliš obyčajne.

Šéfkuchár Radek Kašpárek však ponúka spôsob, ako z krkovičky vytvoriť skutočne prvotriedny kulinársky zážitok. Základom je výrazná marináda, následne pivná omáčka a ako bonus fantastická zapečená cibuľa, ktorá dokáže zastúpiť klasické prílohy.

Ako vybrať kvalitnú bravčovú krkovičku?

Výsledná chuť závisí aj od výberu mäsa. Pri kúpe si všímajte najmä tieto vlastnosti:

Farba a mramorovanie

Bravčová krkovička má mať svetloružový odtieň a jemné prúžky tuku rozložené v svalovine. Práve tieto tukové vlákna zabezpečujú výraznú chuť a šťavnatosť.

Vôňa

Kvalitné mäso nemá zapáchať. Musí voňať čerstvo, neutrálne, bez kyslého či nepríjemného tónu.

Pružnosť

Skúste jemne pritlačiť prstom – mäso by sa malo rýchlo vrátiť do pôvodného tvaru. Príliš mäkká alebo mazľavá konzistencia je varovným signálom.

Finálny výsledok

Dobre zvolená krkovička ostáva po upečení mäkká, šťavnatá a nerozpadáva sa. Ak je kvalita nižšia, po tepelnej úprave môže byť vysušená alebo vláknitá.

Recept Radka Kašpárka na pečenú bravčovú krkovičku

(2 porcie)

Kašpárkov recept stavia na poctivej marináde, ktorá mäso dokonale prevonia bylinkami a pivom.

1. Aromatická marináda

Do hlbšej nádoby vložte:

  • 1 lyžičku celého farebného korenia

  • 2 nahrubo nasekané šalotky

  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate

  • 1 strúčik cesnaku

  • 100 ml oleja

  • 200 ml kvalitného piva

Všetko rozmixujte ponorným mixérom na hladkú voňavú marinádu. Do zmesi vložte dva plátky bravčovej krkovičky bez kosti a nechajte ich v chladničke minimálne 12 hodín, ideálne však 24 hodín.

Dlhšie marinovanie spôsobí, že mäso bude jemnejšie, výraznejšie a pri pečení ostane šťavnaté.

2. Opekanie a pečenie

Krkovičku po vybratí z marinády osušte papierovou utierkou – vďaka tomu sa pekne zatiahne a získa zlatú kôrku.

  • Na rozpálenej panvici ju rýchlo opečte z oboch strán.

  • Premiestnite ju do pekáča.

  • Pečte 20 minút pri 180 °C.

Takto pripravené mäso bude mať nádherne voňavý povrch a jemné vnútro.

Zapečená cibuľa – jednoduchá, no neuveriteľne dobrá príloha

Jednou z najväčších vychytávok receptu je plnená zapečená cibuľa. Na tanieri pôsobí elegantne, no jej príprava je prekvapivo nenáročná.

Budete potrebovať:

  • 2 celé biele cibule

  • 0,5 litra bieleho vína

  • 2 bobkové listy

  • 5 guličiek nového korenia

  • 2 lyžice olivového oleja

  • vnútorné časti cibule

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 lyžičku tymianu

  • 100 ml smotany

  • 4 lyžice parmezánu

Postup:

  1. Víno zohrejte v hrnci spolu s bobkovým listom a novým korením.

  2. Vložte celé ošúpané cibule a pod pokrievkou varte približne 10 minút.

  3. Nechajte ich krátko vychladnúť, odrežte spodnú časť a opatrne vytlačte vnútro, aby ostali iba dve vonkajšie vrstvy.

  4. Vnútro cibule nakrájajte nadrobno a orestujte na olivovom oleji.

  5. Pridajte cesnak, tymian a zalejte smotanou.

  6. Keď zmes získa krémovú konzistenciu, vmiešajte parmezán.

  7. Naplňte cibuľové „misky“, posypte parmezánom a zapekajte 10 minút v rúre.

Získate lahodnú prílohu, ktorá chutí výnimočne nielen ku krkovičke, ale napríklad aj ku kuraciemu alebo hovädziemu mäsu.

Pivná omáčka – bodka, ktorá všetko spojí

Chute mäsa aj cibule krásne doplní jednoduchá pivná omáčka. Je aromatická, ľahko horkastá a vďaka maslu dokonale jemná.

Na panvici orestujte:

  • 50 g nadrobno nakrájanej bavorskej slaniny

Prilejte:

  • 200 ml svetlého piva

  • 200 ml silného mäsového vývaru

Nechajte omáčku pomaly zredukovať približne na polovicu. Na konci primiešajte 30 g masla, ktoré ju zahustí a vyhladí.

Ako servírovať?

Hotovú bravčovú krkovičku podávajte nasledovne:

  • plátok šťavnatého upečeného mäsa

  • porcia zapečenej cibule

  • lyžica pivnej omáčky

  • voliteľne pár opečených zemiakov

Výsledkom je jedlo, ktoré pôsobí ako z kvalitnej reštaurácie, no pripravíte ho úplne jednoducho aj doma.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.