- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- cukroví
- Základný recept na pusinky
Základný recept na pusinky
- Kusov: 30
- Porcií: 30
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 1:20 hod
Baiser (francúzsky „bozk“) alebo pusinka je biela penová sušienka, ktorá pozostáva výlučne z cukru a vaječného bielka.
Je sušená v rúre, zvonka chrumkavá, rozplývajúca sa na jazyku. Je skvelá na spotrebovanie zvyškov vaječných bielkov, ale aj ako pekná ozdoba na torty a cupcakes.
Základné pravidlo: Vždy dvakrát toľko cukru ako bielok
Suroviny
- 130 g bielok ( cca 4 vajcia) odvážte!
- 260 g práškového cukru
- potravinárske farbivo (gél)
Postup prípravy
1. Krok
Predhrejte rúru na 100°C . Cukor a vaječný bielok dáme do kovovej misky a položíme na vriaci vodný kúpeľ. Miešame metličkou, kým sa cukor nerozpustí a zmes sa nestane viskóznejšou. Zistíte to trením časti zmesi medzi palcom a ukazovákom. Ak nie sú cítiť žiadne kryštáliky cukru, zmes je pripravená na ďalší krok.
2. Krok
Nechajte zmes 5-10 minút vychladnúť. Misku, v ktorej budeme šľahať, medzitým očistíme kúskom kuchynskej rolky namočenou v octe. Takto máte istotu, sa bielka vyšľahajú...
3. Krok
Cukorovo-bielkovinovú zmes šľaháme, kým z nej nieje tuhý sneh. Podľa fantázie môžete sneh zafarbiť potravinárskou farbou..
4. Krok
Sneh dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a striekame sneh na plech vyložený s papierom na pečenie..
5. Krok
Pusinky sa sušia pri teplote 100°C asi 1 hodinu. V závislosti od veľkosti to môže trvať dlhšie. Ideálne je, ak po upečení otvoríte dvierka rúry a pred úplným vybratím necháte trochu vychladnúť! Po tomto čase sa dajú z papiera na pečenie ľahko stiahnuť a v strede sú ešte mierne vlhké, ale to je presne to pravé. Na druhý deň sú vo vnútri suché a pekne chrumkavé, ak sa do nich zahryznete. Ak ich chcete hneď úplne vysušiť, nechajte ich v rúre o 10-15 minút dlhšie a znova skontrolujte. Uchovávajte ich vo vzduchotesnej plastovej alebo kovovej krabici.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1094 videní