Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zimná polievka našich starých mám zo zabudnutého zrna: skutočný dar pre zdravie

Zimná špaldová polievka plná sily
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zimná špaldová polievka plná sily Foto: depositphotos.com
reklama:

Poznáte pšenicu špaldu? Mnohí o nej už niečo počuli, no v kuchyni po nej siahame len zriedka. Je to pritom jedna z najstarších a zároveň najhodnotnejších obilnín vôbec. V minulosti ju postupne vytlačili moderné, vyšľachtené druhy pšenice, ktoré prinášali vyšší výnos. Špalda však z hľadiska výživy i zdravotných benefitov ostala neprekonaná. Ak ju vrátite na svoj stôl, ľahko pochopíte, prečo si ju naši predkovia tak vážili. A ak si z nej uvaríte tradičnú zimnú polievku, za ktorú by vás pochválila nejedená starká, určite nebudete ľutovať.

Obilnina so starobylou históriou

Špalda patrí medzi najstaršie pestované obilniny sveta. Poznali ju a cielene pestovali už starí Egypťania, Kelti či germánske kmene. Do Európy sa rozšírila približne pred ôsmimi tisíckami rokov a pre svoju výnimočnosť si našla miesto aj v stredovekom liečiteľstve či v tradičnej čínskej medicíne.

Keďže ide o veľmi odolnú plodinu, darí sa jej aj bez intenzívneho chemického ošetrenia. Zvláda škodcov, choroby, sucho i prudké zmeny počasia, takže je ideálnou voľbou do ekologického poľnohospodárstva. Postupom času ju však nahradila vyšľachtená pšenica, ktorá bola vhodnejšia pre priemyselné spracovanie a prinášala vyššie výnosy.

Prečo sa oplatí siahnuť po špalde?

Špalda je od prírody bohatá na vitamíny skupiny B, minerály (najmä horčík, zinok a železo), kvalitné bielkoviny, vlákninu a dokonca aj prospešné tuky. V porovnaní s modernou pšenicou je jej výživová hodnota výrazne vyššia.

Hoci obsahuje lepok, mnoho ľudí ho znáša lepšie než lepok z klasickej pšenice. Je ľahšie stráviteľný, čo ocení každý, kto má citlivejšie trávenie. Typická jemná, takmer oriešková chuť dodá každému jedlu príjemnú zemitosť a vôňu.

Zo špaldy si môžete pripraviť polievku, kašu, prílohu, pridať ju do šalátov alebo z nej upiecť chlieb. Aj vďaka svojej výživovej hodnote si zaslúži oveľa viac pozornosti, než jej dnes venujeme.

Domáci špaldový chlieb – menej nadýchanejší, no výnimočný

Ak ste ešte nepracovali so špaldovou múkou, oplatí sa to skúsiť. Po upečení je chlieb o čosi hutnejší než z klasickej pšeničnej múky, no jeho chuť je výrazná, plná a veľmi rýchlo si ju obľúbia deti aj dospelí.

Skvelo chutí aj v sladkých receptoch – v bábovkách, koláčoch či sušienkach. Vďaka prirodzene vyššiemu obsahu bielkovín a minerálov ide o zdravšiu alternatívu bežného pečiva.

Tradičná zimná špaldová polievka: sýta, výživná a zahreje celé telo

Pripravte si polievku, ktorú poznali naše staré mamy – jednoduchú, no nesmierne výživnú. V chladnom období dodá telu všetko, čo potrebuje.

Čo budete potrebovať:

  • 280 g špaldy

  • 3 lyžice oleja

  • 1 cibuľu

  • väčšiu mrkvu

  • koreň petržlenu

  • 1,5 litra zeleninového vývaru

  • soľ

  • hrsť posekaného ligurčeka

  • 4 stopky stonkového zeleru

  • 2 lyžice paradajkového pretlaku

  • 200 ml ryžovej smotany

Postup:

  1. Večer vopred namočte špaldu do studenej vody. Zrnko zmäkne a rýchlejšie sa uvarí.

  2. Na druhý deň ju dôkladne prepláchnite a nechajte odkvapkať.

  3. Vo väčšom hrnci rozohrejte olej a krátko orestujte nakrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen aj špaldu. Spoločne ich smažte približne 10 minút.

  4. Zalejte zeleninovým vývarom, osoľte, pridajte ligurček a varte 15 minút.

  5. Medzitým nakrájajte stonkový zeler. Po uplynutí času ho pridajte do hrnca spolu s paradajkovým pretlakom. Var pokračuje ďalších 20 minút.

  6. Keď je špalda mäkká a všetky chute sa spoja, prilejte ryžovú smotanu a krátko prehrejte.

Výsledkom je krásne krémová, hustá a veľmi sýta polievka, ktorá vás zahreje aj po dni strávenom v mrazivom počasí.

Špalda v kuchyni: ďaleko širšie využitie, než by ste čakali

Špalda nie je len základ na polievky či chlieb. Čoraz častejšie sa z nej vyrába bulgur, cestoviny, krupica alebo dokonca nápoje.

Výborná je aj špaldová kaša – jemná, ľahko stráviteľná a nezaťažuje trávenie. Ocenia ju nielen deti, ale aj dospelí, ktorí hľadajú ľahké a výživné raňajky.

Zaujímavou alternatívou je špaldová „káva“, ktorá však na rozdiel od klasickej kávy neobsahuje kofeín. Je teda vhodná aj pre deti či ľudí, ktorí sa kofeínu vyhýbajú.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.