- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Zimná polievka našich starých mám zo zabudnutého zrna: skutočný dar pre zdravie
Zimná polievka našich starých mám zo zabudnutého zrna: skutočný dar pre zdravie
Poznáte pšenicu špaldu? Mnohí o nej už niečo počuli, no v kuchyni po nej siahame len zriedka. Je to pritom jedna z najstarších a zároveň najhodnotnejších obilnín vôbec. V minulosti ju postupne vytlačili moderné, vyšľachtené druhy pšenice, ktoré prinášali vyšší výnos. Špalda však z hľadiska výživy i zdravotných benefitov ostala neprekonaná. Ak ju vrátite na svoj stôl, ľahko pochopíte, prečo si ju naši predkovia tak vážili. A ak si z nej uvaríte tradičnú zimnú polievku, za ktorú by vás pochválila nejedená starká, určite nebudete ľutovať.
Obilnina so starobylou históriou
Špalda patrí medzi najstaršie pestované obilniny sveta. Poznali ju a cielene pestovali už starí Egypťania, Kelti či germánske kmene. Do Európy sa rozšírila približne pred ôsmimi tisíckami rokov a pre svoju výnimočnosť si našla miesto aj v stredovekom liečiteľstve či v tradičnej čínskej medicíne.
Keďže ide o veľmi odolnú plodinu, darí sa jej aj bez intenzívneho chemického ošetrenia. Zvláda škodcov, choroby, sucho i prudké zmeny počasia, takže je ideálnou voľbou do ekologického poľnohospodárstva. Postupom času ju však nahradila vyšľachtená pšenica, ktorá bola vhodnejšia pre priemyselné spracovanie a prinášala vyššie výnosy.
Prečo sa oplatí siahnuť po špalde?
Špalda je od prírody bohatá na vitamíny skupiny B, minerály (najmä horčík, zinok a železo), kvalitné bielkoviny, vlákninu a dokonca aj prospešné tuky. V porovnaní s modernou pšenicou je jej výživová hodnota výrazne vyššia.
Hoci obsahuje lepok, mnoho ľudí ho znáša lepšie než lepok z klasickej pšenice. Je ľahšie stráviteľný, čo ocení každý, kto má citlivejšie trávenie. Typická jemná, takmer oriešková chuť dodá každému jedlu príjemnú zemitosť a vôňu.
Zo špaldy si môžete pripraviť polievku, kašu, prílohu, pridať ju do šalátov alebo z nej upiecť chlieb. Aj vďaka svojej výživovej hodnote si zaslúži oveľa viac pozornosti, než jej dnes venujeme.
Domáci špaldový chlieb – menej nadýchanejší, no výnimočný
Ak ste ešte nepracovali so špaldovou múkou, oplatí sa to skúsiť. Po upečení je chlieb o čosi hutnejší než z klasickej pšeničnej múky, no jeho chuť je výrazná, plná a veľmi rýchlo si ju obľúbia deti aj dospelí.
Skvelo chutí aj v sladkých receptoch – v bábovkách, koláčoch či sušienkach. Vďaka prirodzene vyššiemu obsahu bielkovín a minerálov ide o zdravšiu alternatívu bežného pečiva.
Tradičná zimná špaldová polievka: sýta, výživná a zahreje celé telo
Pripravte si polievku, ktorú poznali naše staré mamy – jednoduchú, no nesmierne výživnú. V chladnom období dodá telu všetko, čo potrebuje.
Čo budete potrebovať:
-
280 g špaldy
-
3 lyžice oleja
-
1 cibuľu
-
väčšiu mrkvu
-
koreň petržlenu
-
1,5 litra zeleninového vývaru
-
soľ
-
hrsť posekaného ligurčeka
-
4 stopky stonkového zeleru
-
2 lyžice paradajkového pretlaku
-
200 ml ryžovej smotany
Postup:
-
Večer vopred namočte špaldu do studenej vody. Zrnko zmäkne a rýchlejšie sa uvarí.
-
Na druhý deň ju dôkladne prepláchnite a nechajte odkvapkať.
-
Vo väčšom hrnci rozohrejte olej a krátko orestujte nakrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen aj špaldu. Spoločne ich smažte približne 10 minút.
-
Zalejte zeleninovým vývarom, osoľte, pridajte ligurček a varte 15 minút.
-
Medzitým nakrájajte stonkový zeler. Po uplynutí času ho pridajte do hrnca spolu s paradajkovým pretlakom. Var pokračuje ďalších 20 minút.
-
Keď je špalda mäkká a všetky chute sa spoja, prilejte ryžovú smotanu a krátko prehrejte.
Výsledkom je krásne krémová, hustá a veľmi sýta polievka, ktorá vás zahreje aj po dni strávenom v mrazivom počasí.
Špalda v kuchyni: ďaleko širšie využitie, než by ste čakali
Špalda nie je len základ na polievky či chlieb. Čoraz častejšie sa z nej vyrába bulgur, cestoviny, krupica alebo dokonca nápoje.
Výborná je aj špaldová kaša – jemná, ľahko stráviteľná a nezaťažuje trávenie. Ocenia ju nielen deti, ale aj dospelí, ktorí hľadajú ľahké a výživné raňajky.
Zaujímavou alternatívou je špaldová „káva“, ktorá však na rozdiel od klasickej kávy neobsahuje kofeín. Je teda vhodná aj pre deti či ľudí, ktorí sa kofeínu vyhýbajú.
