- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Škola varenia : Príprava pred varením
Škola varenia : Príprava pred varením
Medzi najdôležitejšie podmienky varenia patria poriadok a čistota.
Vždy musíme vedieť kde čo máme, či už ide o potraviny , koreniny, alebo iné pomôcky..
Všetko musí mať svoje miesto, aby sme všetko našli aj zo zavretými očami.
Treba si dopredu naplánovať čo budeme variť, aby sme mali predstavu , čo budeme potrebovať.
V dnešnej dobre cez týždeň pripravujeme prevažne raňajky a večere.
Je naozaj praktické keď si jedálny lístok vymyslíte dopredu..
Ušetríme si tým veľa času aj nervozity..
Príprava pred varením
Podľa toho čo budeme spracúvať si nachystáme kuchynský robot, fritézu , ponorný mixér, kuchynské váhy či iné spotrebiče a samozrejme hrnce a panvice.
Pri čistení zeleniny , zemiakov a ostatných surovín si na stôl alebo pracovnú dosku rozprestrite novinový papier.Po skončení ho stačí zbaliť a vyhodiť do odpadu.
Očistenú zeleninu, zemiaky a ostatné suroviny pred varením dôkladne umyjeme.Pred varením opláchneme aj všetok potrebný riad.
Keď pripravujeme mäsový pokrm, ako prvé spracujeme a začneme teplne upravovať mäso, lebo vyžaduje najviac času ..Kým sa nám mäsko robí pripravujeme si prílohu alebo šalát.
Keď pripravujeme cestoviny alebo pečieme koláč, všetko si nachystáme a odvážime si všetky suroviny, aby sme nič nemuseli zháňať dodatočne.
Ak už budete mať vo varení dodatočnú prax , nemíte všetko vážiť..
Je naozaj užitočné vedieť , že:
Masť veľkosti vajíčka váži asi 80 g
Masť veľkosti orecha 30g
1 kocka cukru 6 g
1 hrnček múky 125 g
1 hrnček krupice 150 g
1 hrnček cukru 175 g
1 hrnček ryže guľatej Mánya 200 g
1 polievková lyžica kryš.cukru 20 g
1 PL práškového cukru 15 g
1 PL soli 20 g
1 PL múky 10 g
1 PL strúhanky 10 g
1 PL krupice 5 g
1 PL masti 20 g
1 PL tekutiny 16 g
Pri príprave jedál na jednu osobu rátame približne:
- Polievky
- 1 l polievky pre 3 – 4 osoby
- na 1 osobu 3 dl vývaru alebo 2,5 dl zahustenej inej polievky
- Závarky a vložky(na jednu dávku):
- tuk na zápražku 5 – 7 g
- múka na zápražku 7 – 10 g
- krupica 5 g
- hotové cestoviny 100 g
- ryža guľatá Mánya 50 g
- zelenina 50 – 70 g
- strukoviny 20 – 25 g
- múka na halušky 20 g
- Mäso (na jednu dávku):
na 100 g hotového mäsa treba surového- na varenie100 g
- na vyprážanie140 g
- na pečenie 120 – 150 g
- na karbonátky 100 g
- ryby pečené 150 – 200 g
na viac dávok
- kurča pečené asi 1 kg – 4 dávky
- sliepka pečená 1 a 1/2 – 2 kg – 6 dávok
- kačica pečená 8 dávok
- hus pečená asi 4 kg – 12 dávok
- moriak pečený asi 4 kg – 12 dávok
- Omáčky (na jednu dávku):
- múka 10 g
- tuk 10 g
- Príkrmy a prílohy (na jednu dávku):
- zemiaky nečistené surové 300 – 400 g
- strukoviny surové 60 – 100 g
- surové ovocie 200 g
- zelenina 150 g (surová 200 – 250 g)
- ryža guľatá Mánya (surová) 60 – 80 g (dusená 150 g)
- múka na knedle 80 – 120 g
- Múčniky (na jednu dávku):
- rezancové cesto 100 g
- kysnuté cesto 120 g
- krehké cesto 40 g
- závinové cesto 40 g
- palacinky asi z 1/8 – 1/4 l mlieka 120 g
Pri príprave mäsa:
Keď si jedno menšie kura (asi 1200 g) rozdelíme na 6 kusov, pri úprave vyprážaním nám vystačí pre 3 osoby.
1 menšie kura rozdelené na 8 kusov pri príprave paprikáša rátame pre 4 osoby.
Keď kupujeme bravčové karé na jednu osobu rátame 2 rezne.
Z jedného kilogramu bravčovej krkovičky pripravíme pre dve osoby po 2 porcie.
Na prípravu guláša pre dve osoby kupujeme 300 – 400 g hovädzieho mäsa.