Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Škola varenia : Príprava pred varením

Two girls making salad
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Medzi najdôležitejšie podmienky varenia patria poriadok a čistota.

Vždy musíme vedieť kde čo máme, či už ide o potraviny , koreniny, alebo iné pomôcky..

Všetko musí mať svoje miesto, aby sme všetko našli aj zo zavretými očami.

Treba si dopredu naplánovať čo budeme variť, aby sme mali predstavu , čo budeme potrebovať. 

V dnešnej dobre cez týždeň pripravujeme prevažne raňajky a večere.

Je naozaj praktické keď si jedálny lístok vymyslíte dopredu..

Ušetríme si tým veľa času aj nervozity..

Classes2.jpg

Príprava pred varením

Podľa toho čo budeme spracúvať si  nachystáme kuchynský robot, fritézu , ponorný mixér, kuchynské váhy či iné spotrebiče a samozrejme hrnce a panvice.

Pri čistení zeleniny , zemiakov a ostatných surovín si na stôl alebo pracovnú dosku rozprestrite novinový papier.Po skončení ho stačí zbaliť a vyhodiť do odpadu.

Očistenú zeleninu, zemiaky a ostatné suroviny pred varením dôkladne umyjeme.Pred varením opláchneme aj všetok potrebný riad.

Keď pripravujeme mäsový pokrm, ako prvé spracujeme a začneme teplne upravovať mäso, lebo vyžaduje najviac času ..Kým sa nám mäsko robí pripravujeme si prílohu alebo šalát.

Keď pripravujeme cestoviny alebo pečieme koláč, všetko si nachystáme a odvážime si všetky suroviny, aby sme nič nemuseli zháňať dodatočne.

Two girls making salad

Ak už budete mať vo varení dodatočnú prax , nemíte všetko vážiť..

Je naozaj užitočné vedieť , že:

Masť veľkosti vajíčka váži asi    80 g

Masť veľkosti orecha                    30g

1 kocka cukru                                   6 g

1 hrnček múky                               125 g

1 hrnček krupice                            150 g

1 hrnček cukru                               175 g

1 hrnček ryže guľatej Mánya                                  200 g

1 polievková lyžica kryš.cukru    20 g

1 PL práškového cukru                  15 g

1 PL soli                                            20 g

1 PL múky                                        10 g

1 PL strúhanky                                10 g

1 PL krupice                                      5 g

1 PL masti                                        20 g

1 PL tekutiny                                   16 g

Positive family preparing lunch together 20150410061507.jpg q75dx720y432u1r1ggc .jpg

Pri príprave jedál na jednu osobu rátame približne:

  • Polievky
    • 1 l polievky pre 3 – 4 osoby
    • na 1 osobu 3 dl vývaru alebo 2,5 dl zahustenej inej polievky
  • Závarky a vložky(na jednu dávku):
    • tuk na zápražku 5 – 7 g
    • múka na zápražku 7 – 10 g
    • krupica 5 g
    • hotové cestoviny 100 g
    • ryža guľatá Mánya 50 g
    • zelenina 50 – 70 g
    • strukoviny 20 – 25 g
    • múka na halušky 20 g
  • Mäso (na jednu dávku):
    na 100 g hotového mäsa treba surového

    • na varenie100 g
    • na vyprážanie140 g
    • na pečenie 120 – 150 g
    • na karbonátky 100 g
    • ryby pečené 150 – 200 g

    na viac dávok

    • kurča pečené asi 1 kg – 4 dávky
    • sliepka pečená 1 a 1/2 – 2 kg – 6 dávok
    • kačica pečená 8 dávok
    • hus pečená asi 4 kg – 12 dávok
    • moriak pečený asi 4 kg – 12 dávok
  • Omáčky (na jednu dávku):
    • múka 10 g
    • tuk 10 g
  • Príkrmy a prílohy (na jednu dávku):
    • zemiaky nečistené surové 300 – 400 g
    • strukoviny surové 60 – 100 g
    • surové ovocie 200 g
    • zelenina 150 g (surová 200 – 250 g)
    • ryža guľatá Mánya (surová) 60 – 80 g (dusená 150 g)
    • múka na knedle 80 – 120 g
  • Múčniky (na jednu dávku):
    • rezancové cesto 100 g
    • kysnuté cesto 120 g
    • krehké cesto 40 g
    • závinové cesto 40 g
    • palacinky asi z 1/8 – 1/4 l mlieka 120 g
Istock_000004639036small_1_.jpg

Pri príprave mäsa:

Keď si jedno menšie kura (asi 1200 g) rozdelíme na 6 kusov, pri úprave vyprážaním nám vystačí pre 3 osoby.

1 menšie kura rozdelené na 8 kusov pri príprave paprikáša rátame pre 4 osoby.

Keď kupujeme bravčové karé na jednu osobu rátame 2 rezne.

Z jedného kilogramu bravčovej krkovičky pripravíme pre dve osoby po 2 porcie.

Na prípravu guláša pre dve osoby kupujeme 300 – 400 g hovädzieho mäsa.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.