- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Gratinované zemiaky
Gratinované zemiaky
Lacnejšie hlavné jedlo na všedný deň alebo ako príloha k mäsu či rybám na slávnostné príležitosti..
Gratinované zemiaky sú síce trošku prácne, avšak na jazyku sa len tak rozplývajú..
Zemiaky na gratinovanie musia obsahovať dostatok škrobu, aby dobre vpili smotanu a mlieko a dobre sa spojili. Nové zemiaky sú na zapekanie nevhodné.
Lepšie je nepoužiť na krájanie zemiakov strúhadlo, ale nakrájať ich ručne na plátky hrubé asi 3 milimetre. Vďaka trochu rozličnej hrúbke sa medzi plátky dostane lepšie zmes mlieka a smotany a zemiaky sa zapečú rovnomerne.
Pred podávaním nechajte gratinované zemiaky zakryté odstáť asi 10 minút.Tak vpijú všetku tekutinu a nasajú chutné arómy!Potom sa ľahšie aj krájajú..
Pri zapekaní môžete zmes sladkej smotany a mlieka nahradiť 400 ml sladkej smotany.Takto pripravené zemiaky sú samozrejme kalorickejšie. Kto chce môže zemiaky pred dopečením posypať trochou strúhaného syra.
Pre 4 osoby:
40 g masla
800 g múčnych zemiakov
soľ a mleté čierne korenie
čerstvo postrúhaný muškátový orech
200 g sladkej smotany
200 ml mlieka
Rúru vyhrejte na 200°C.Ohňovzdornú misu alebo pekáč vymastite trochou masla.
Zemiaky olúpte a pokrájajte na tenké plátky.
Plátky zemiakov poukladajte do formy do radu aby sa trochu prekrývali.
Každú vrstvu osoľte a okoreňte čiernym korením a muškátovým orieškom.
Mlieko zmiešajte so smotanou a rovnomerne zemiaky prelejte.
Navrch dajte zvyšok masla pokrájaného na kúsky.Pečte 30 minút pri 180°C.
Ak zapekané mlieko po okrajoch vyskočilo opatrne ho obracačkou pritlačte aby zemiaky boli rovnomerne navlhčené.
Nechajte ešte 20 minút piecť do mäkka.
Upečené vyberte z rúry zakryte alobalom a nechajte 10 minút postáť.
Ostrým nožom oddeľte od okrajov a nakrájajte na porcie.