- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zemiaky
- Zapekané zemiaky s chrumkavou slaninkou
Zapekané zemiaky s chrumkavou slaninkou
- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 1 kg zemiakov
- 8 vajec
- 200 g klobásy
- 330 g kyslej smotany
- 300 g syru
- 3 lyžice masla alebo masti
- 100 g slaniny
- soľ a korenie podľa chuti
- petržlenová vňať
Postup prípravy
1. Krok
Zemiaky umyte a potom ich uvarte v hrnci v dostatočnom množstve jemne osolenej vody.. Dôležité je neuvariť ich úplne domäkka, podľa veľkosti zemiakov by mali byť po uvarení stredne mäkké. Vajcia tiež uvaríme na tvrdo (asi 10 minút). Syr nastrúhajte na hrubom strúhadle , klobásu nakrájajte na stredne tenké krúžky. Keď zemiaky vychladnú, ošúpeme ich a nakrájame na kolieska. Vajcia ošúpeme a nakrájame na kolieska.
2. Krok
Dno pekáča potrieme polovicou masla alebo tuku, na dno položíme polovicu zemiakov nakrájaných na kolieska. Potom zalejeme alebo natrieme polovicou kyslej smotany, posypeme polovicou strúhaného syra, navrch poukladáme nakrájané vajce a potom kolieska klobásy. Nakoniec ako poslednú vrstvu dáme na vrch zvyšné zemiaky, potrieme zvyšnou kyslou smotanou a nakoniec posypeme druhou polovicou strúhaného syra.
3. Krok
Tajomstvo šťavnatosti: ako posledný krok položte na vrch kúsky masla alebo pár lyžičiek tuku, potom posypte slaninou nakrájanou na malé kocky. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C, pečieme asi 25-30 minút. Keď je syr dozlatista a slanina tmavá, máme hotovo. Podávame s extra kyslou smotanou, kyslou uhorkou a posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
466 videní