- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- bravčové mäso
- Čínsky červený bravčový bôčik
Čínsky červený bravčový bôčik
- Kusov: 1
- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 1:30 hod
- Hotové Za: 1:50 hod
Suroviny
- 1200 g bôčika
- 2 zväzky jarnej cibuľky
- 8 cm čerstvého zázvoru
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice sójovej omáčky
- 6 lyžíc ryžového vína
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica krupicového cukru
- Korenie :
- 1 lyžička sečuánskeho korenia
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 2 hviezdičky badiánu
- štipka muškátového orieška
- trochu chilli
Postup prípravy
1. Krok
Bravčový bôčik opláchnite a vložte ho do hrnca, zalejte vodou, pridajte pár kúskov jarnej cibuľky nakrájanej nahrubo a polovicu množstva zázvoru nakrájaného na plátky (nemusíte ho lúpať) a priveďte do varu. Potom zmiernite plameň a povarte asi 5 minút. Penu, ktorá sa bude tvoriť, zbierajte. Krátko povarené mäso vyberte a osušte, vodu z varenia odložte.
2. Krok
Osušené mäso nakrájajte na väčšie kocky. V hlbšej panvici rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu a pridajte cukor. Za stáleho miešania nechajte cukor v oleji rozpustiť, až bude mať svetlo jantárovú farbu.
3. Krok
Do hrnca teraz vložte mäso a za občasného obracania ho opečte zo všetkých strán do zlatohneda, vďaka pripravenému karamelu to pôjde rýchlo. Ku koncu opekania pridajte korenie a tiež ho krátko opečte.
4. Krok
Do panvice pridajte sójovú omáčku, ryžové víno a toľko horúcej vody z varenia mäsa, aby tekutina siahala asi do dvoch tretín výšky mäsa. Pridajte zvyšok nahrubo nasekanej jarnej cibuľky, zvyšok zázvoru nakrájaného na plátky a cesnak. Prikryte a zvoľna duste na slabšom plameni približne hodinu a pol.
5. Krok
Z hrnca odstráňte cibuľky, zázvor, cesnak a veľké kusy korenia. Zosilnite plameň a omáčku nechajte zredukovať do sirupovitej lesklej konzistencie. Kúsky mäsa priebežne v omáčke obracajte, dávajte ale pozor, mäso je krehké a jemné, najlepšie to pôjde kuchynskými kliešťami alebo štýlovo pomocou paličiek.
6. Krok
Keď sa bude mäso krásne lesknúť obalené lepkavou červenohnedou omáčkou, odstavte. Podávajte horúce. Ako príloha sa hodí ryža guľatá Mánya a nezabudnite povrch posypať čerstvou vňaťou cibuľky. K mäsu môžete pridať aj krátko sparenú zelenú zeleninu, napríklad choi či brokolicu.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
223 videní