- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Panna cotta s citrónovým krémom
Panna cotta s citrónovým krémom

- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Tento dezert je skvelým spôsobom, ako spojiť jemnosť a osviežujúce citrusové tóny do jedného lahodného celku. Krémová panna cotta sa kombinuje s jemným citrónovým krémom, pričom sa na záver zdobí ľahkým bielkovým snehom, ktorý dodáva dezertu pôvab a vizuálny šarm. Okrem skvelej chuti je aj skutočnou ozdobou stola.
Suroviny
- Panna cotta:
- 400 ml smotany na varenie
- 200 ml smotany na šľahanie
- 50 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 10 g želatíny v plátkoch
- Citrónový krém:
- 3 žĺtky (približne 60 g)
- 60 ml citrónovej šťavy
- 60 g cukru
- 30 g masla
- Bielkový sneh:
- 50 g bielkov
- 100 g cukru
Postup prípravy
1. Krok
Začneme prípravou panna cotty. Želatínu namočíme do studenej vody, aby napučala. V hrnci zmiešame smotany a pridáme cukor. Vanilkový lusk rozrežeme na polovicu, vyškrabeme semienka a spolu s lúskami vložíme do smotany. Túto zmes privedieme k varu, následne odstavíme a vyberieme lusk.
2. Krok
Namáčanú želatínu vyžmýkame a pridáme do horúcej smotany. Dobre premiešame, aby sa želatína úplne rozpustila. Hotovú zmes nalejeme do malých formičiek alebo misiek a necháme v chladničke aspoň 4 hodiny, najlepšie však cez noc.
3. Krok
Na ďalší deň pripravíme citrónový krém. Do hrnca vložíme žĺtky, citrónovú šťavu a cukor. Na miernom ohni, pri neustálom miešaní, zahrejeme zmes, až kým nezhustne. Krém by mal mať konzistenciu podobnú kaši (ideálna teplota je okolo 75°C). Po zložení z ohňa vmiešame maslo, aby sa úplne rozpustilo. Hotový krém preložíme do uzatvárateľnej nádoby a necháme vychladnúť v chladničke.
4. Krok
Tesne pred podávaním pripravíme bielkový sneh. Bielky s cukrom vyšľaháme do pevnej a lesklej konzistencie. Následne pomocou flambovacej pištole jemne opálime sneh, aby dostal zlatistú farbu.
5. Krok
Dezert zložíme tak, že na stuhnutú panna cottu nanesieme citrónový krém a ozdobíme bielkovým snehom. Na záver pridáme čerstvé lístky mäty na dekoráciu. Tento dezert sa stane neodolateľným zážitkom pre všetky zmysly a bude skvelým zakončením každého jedla.
6. Krok
Týmto spôsobom získate lahodnú a očarujúcu pochúťku, ktorá okúzli svojou vyváženosťou a eleganciou.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
36 videní