- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Dedove fúzy
Dedove fúzy

- Kusov: 1
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- Cesto :
- 280 g polohrubej múky
- 80 ml mlieka
- 60 g cukru
- 100 g masla
- 2 žĺtky
- kôra z 1 citróna
- 4 g sušeného droždia
- 50 g kyslej smotany
- Plnka :
- 6 lyžíc džemu podľa chuti
- 4 lyžice vlašských orechov
- 2 bielky
- 50 g cukru
- 125 g mletých vlašských orechov
Postup prípravy
1. Krok
Vo veľkej mise zmiešame múku s cukrom, najemno nastrúhanou kôrou z neošetreného citróna a suchým droždím. Pridáme vlažné plnotučné mlieko, rozpustené a vychladnuté maslo, žĺtok a kyslú smotanu, dobre premiešame. Cesto položte na pomúčenú pracovnú dosku a dôkladne premieste. Rozdeľte na dve rovnaké časti a nechajte prikryté odpočívať 30 minút.
2. Krok
Časť cesta rozvaľkáme na papieri na pečenie do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 2 mm. Potrieme polovicou džemu a posypeme polovicou mletých vlašských orechov. Pomocou papiera na pečenie zvinieme z oboch dlhých strán smerom do stredu, pričom necháme medzeru 3 cm.
3. Krok
Postup zopakujte s druhým cestom a položte ho na plech. Prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.
4. Krok
Na orechovú plnku vyšľaháme bielky s práškovým cukrom na tuhý sneh a potom vmiešame pomleté vlašské orechy. Teraz vložte orechovú zmes do otvoreného stredu roliek. Vložte fúzy koláč do rúry a pečte na strednej mriežke asi 30-35 minút do zlatista. Nechajte koláč vychladnúť, podľa potreby ho posypte práškovým cukrom a nakrájajte na plátky.
Orechovú plnku dolaďte kvapkou rumu. S tmavým džemom, ako je višňový, malinový alebo ríbezľový džem, budú fúzy vyzerať ešte lepšie.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
8 videní