Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Vezmite šťavnaté slivky, voňavý rum, jemne mletý mak a mrkvu, aby ste vytvorili výnimočné mrkvové rožteky plné jesennej atmosféry

mrkvové rožteky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
mrkvové rožteky Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak premýšľate nad sladkým dezertom pre návštevu, ktorý ich naozaj osloví, máme pre vás jedinečný tip. Rožteky s makovo-slivkovou plnkou obohatené o mrkvu sú jednoduché na prípravu, ale chutia ako hotová delikatesa. Nechajte sa inšpirovať touto nevšednou kombináciou a zažiarte pri stole.

Vonku už panuje pravé jesenné počasie – chlad, vietor a hmlisté rána, ale práve táto sezóna nám ponúka príležitosť na útulné domáce posedenia. S blížiacimi sa sviatkami sa zvyšuje počet stretnutí, večierkov a rodinných stretnutí, čo vytvára tú pravú atmosféru na pečenie niečoho výnimočného. Tradičné recepty sú skvelé, ale niekedy človek hľadá niečo nové a originálne, čím by prekvapil svojich blízkych. Tieto mrkvové rožteky sú odpoveďou!

Rožteky s makovo-slivkovou plnkou a kvapkou rumu

Na prípravu tohto dezertu budete potrebovať sušené slivky, ktoré pridajú výraznú ovocnú chuť a dokonale doplnia jemnosť maku. Na začiatok si pripravte 80 gramov sušených sliviek, ktoré nakrájate na malé kúsky a prelejete 50 mililitrami rumu. Slivky nechajte v rume chvíľu stáť, aby sa dobre nasiakli a získali jedinečnú chuť.

Medzitým sa môžete pustiť do cesta. Pripravte si 200 gramov čerstvej mrkvy – olúpte ju a nastrúhajte na jemno, aby sa rovnomerne zapracovala do cesta. V miske zmiešajte 400 gramov hladkej múky, jedno balenie prášku do pečiva a štipku soli. Pridajte 250 gramov masla nakrájaného na menšie kúsky, jedno vajce a nastrúhanú mrkvu. Všetko spolu dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladké, elastické cesto, ktoré sa nebude lepiť.

Cesto nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút, aby bolo pevnejšie a dalo sa ľahšie spracovať.

Príprava lahodnej plnky

Počas odpočinku cesta sa môžete pustiť do plnky. Do hrnca pridajte 200 gramov jemne mletého maku a zalejte ho 200 mililitrami mlieka. Zmes priveďte k varu, pričom ju miešajte, aby sa mak dôkladne uvaril a získal jemnú konzistenciu. Na osladenie pridajte 80 gramov práškového cukru a na ochutenie pridajte kôru nastrúhanú z jedného citróna, ktorá plnke dodá svieži nádych. Nakoniec vmiešajte slivky, ktoré už nasiakli rum, a nechajte celú zmes vychladnúť.

Tvarovanie a pečenie rožtekov

Keď je cesto oddýchnuté, vyberte ho z chladničky a rozdeľte na štyri časti. Každú časť rozvaľkajte na tenký plát a nožom ho rozkrájajte na osem trojuholníkov. Do stredu každého trojuholníka pridajte lyžičku plnky a trojuholníky zrolujte do tvaru rožtekov.

Rožteky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 190 stupňov Celzia približne 15 minút, kým nezískajú peknú zlatistú farbu. Hotové rožteky nechajte vychladnúť a servírujte.

Tip na prípravu makovej plnky

Ak by ste potrebovali pomoc s prípravou makovej plnky, odporúčame vám pozrieť si návod na kanáli The Whipping Whisk, kde nájdete detailný videonávod, ako dosiahnuť dokonalú konzistenciu makovej plnky:

A je hotovo – jednoduché, rýchle a výnimočne chutné mrkvové rožteky, ktoré nadchnú každého hosťa!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.